kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Kayıt Dondurma Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Üniversite Kayıt Dondurma Nasıl ve Ne Zaman Yapılır? Üniversite Kayıt Dondurma İşlemi Nedir? Üniversite Kaydı Nasıl Dondurulur? Tutuklu, Aranan Öğrenci Kayıt Dondurabilir Mi? Üniversite Kaydı En Fazla Ne Kadar Dondurulabilir?

Yeni tip Koronavirüs salgını (COVİD-19) nedeniyle 2020’den itibaren tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eğitim öğretim faaliyetleri aksadı. Aşılama programının hızlanması ile birlikte üniversiteler de yeniden açılıyor. Binlerce üniversiteli tekrar kampüslerine dönüyor. Ancak her öğrenci üniversiteye devam etmek istemiyor. Kimisi askerlik, kimisi ailevi nedenler, kimisi sağlık sorunları nedeniyle üniversiteye devam edemiyor. Bu noktada okulu bırakmak yerine üniversite kayıt dondurma işlemi devreye giriyor. Peki üniversite kayıt dondurma işlemi nedir? Nasıl yapılır? Üniversite kayıt dondurma işlemi ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili tüm merak edilenler…

Üniversite Kayıt Dondurma İşlemi Nedir?

Pek çok üniversiteli maddi yetersizlikler, askerlik durumu, sağlık sorunları nedeniyle üniversite eğitimine devam edememektedir. Bu durumda üniversiteyi bırakmak, üniversiteye gitmemek yerien daha iyi bir seçenek vardır. O da üniversite kayıt dondurma işlemidir. Üniversitelerin sağladığı bu olanak sayesinde öğrenciler acil durumları geçtikten sonra eğitim faaliyetlerine kaldığı yerden devam edebilmektedir. Böylece üniversite kaydı silinmez ve öğrencilerin emekleri çöp olmaz. Ayrıca üniversite kayıt dondurma işlemi öğrencilerin resmi talebi üzerine gerçekleştirilir. Peki bu işlem nasıl ve ne zaman yapılır?

Üniversite Kaydı Nasıl Dondurulur?

Üniversiteliler kaydını dondurmak için resmi talepte bulunmalıdır. Bunun için yükseköğretim kurumuna gidip mazeret bildirilmelidir. Gerekli belge ve evrak işlemleri tamamlanmalıdır. Daha sonra belirli bir süre zarfı için üniversite kaydı dondurulur. Üniversite kaydını donduran öğrenciler ilgili sürede hiçbir dersten sorumlu tutulmamaktadır. Daha sonra kayıtlarını aktif hale getirdiklerinde kaldıkları yerden eğitim öğretim faaliyetlerine devam edebilirler.

Üniversite kayıt dondurma işlemi için öncelikle resmi olarak öğrenci olmanız gerekir. Daha sonra dondurma işlemi için gerekli belgelenmiş bir mazeret, kayıt dondurma talebini bildiren bir dilekçe ile üniversitenize sunmanız gerekir. Hastalığı içeren heyet raporları, geçim sıkıntısını, maddi imkansızlıkları gösteren belgeler, askerlik celpleri gibi belgeler kayıt dondurma için kabul gören mazeretlerdir. 

Tutuklu, Aranan Öğrenci Kayıt Dondurabilir Mi?

Tutuklu durumda bulunan öğrenciler, haklarında tutuklama kararı olan kişiler, güvenlik güçleri tarafından aranan kişiler kayıt dondurma hakkına sahip değildir. Bu durumları gerekçe göstererek kayıt dondurma işleminin yapılmasını talep edemezler. Ancak tutuklu olan öğrenciler tutukluluk süresinin ardından başvuru yaptığında, tutuklu kaldığı süre için izinli sayılıp sayılamayacağı üniversitenin yönetim kurulu tarafından belirenebilir. Özel ve devlet üniversitelerinde benzer bir mekanizma işler.

Üniversite Kaydı En Fazla Ne Kadar Dondurulabilir?

Öğrenciler, üniversite yönetimi tarafından uygun bulunacak haklı sebeplerle bir kerede en az bir, en fazla iki yarıyıl izin alabilirler. Öğrenciye verilen öğrenimine ara verme izinlerinin toplamının normal öğrenim süresinin yarısını aşmamalıdır. Yani önlisans öğrencileri için en fazla 2 yarıyıl, lisans öğrencileri için en fazla 4 yarıyıl süre için kayıt dondurma işlemi yapılır. İzinli olunan dönemde öğretim süresinden sayılmaz. Böylece izin alan öğrenciler bu süreçte okula devam edemez, öğrenci kimliği alamaz, okul sınavlarına giremez.

Yorumlar

  1. Alperen Ünal Avatar Alperen Ünal dedi ki:

    Lütfen cevaplar mısınız? Üniversitede Lisans bölümünde okuyordum. Çalıştığımdan dolayı 3. sınıfta kaydımı dondurdum. Bu yıl sınavsız ikinci üniversiteye başvurabilir miyim?