kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Tercihi Yapınca Okul Puanı Düşer Mi?

Üniversite Tercihi Yapınca Okul Puanı Düşer Mi? İlk Sene Adaylar Üniversite Tercihi Yapmak Zorunda Mı? Yapmazsa Ne Olur? Üniversite Tercihi Yapıp Yerleşemeyince Puan Düşer Mi? Kimler Puan Kaybı Yaşar? Kimler Puan Kaybı Yaşamaz?

Her yıl milyonlarca kişi üniversiteye geçiş sınavına girmektedir. Sınav sonucunda elde edilen puan, ÖSYM puanı ve diploma notu gibi pek çok kriter ele alınır ve yerleştirme puanı hesaplanır. Üniversiteli olmak isteyen adaylar da ellerindeki puanlara göre tercih yapar veya bir sonraki sene sınava girmeye karar verir. İşte tam da bu tercih döneminde öğrencilerin yaptığı hatalar ağır sonuçlanabilir. Örneğin tercih döneminde hata yapan bir öğrenci gelecek sene girecekleri sınavda okul puanlarının yarıya yarıya düşmesine sebep olabilir. Üniversiteye geçişte baraj puanını geçen öğrenciler de yaptıkları hatalar nedeniyle istedikleri yerleri tercih edemez veya istemedikleri yerleri tercih etmek zorunda kalır.

İlk Sene Adaylar Üniversite Tercihi Yapmak Zorunda Mı? Yapmazsa Ne Olur?

Üniversite sınavına ilk kez giren milyonlarca genç bilgi sahibi olmadıkları için, çekimser oldukları için veya aile baskısı nedeniyle üniversite tercihi yapmak zorunda hisseder. Ancak üniversite tercihi yapmak zorunlu değildir. İsterseniz 10 kez üniversite sınavına girip tercih yapmadan hayatınıza devam edebilirsiniz. Üniversiteye geçiş sınavı sonrasında adayların yerleştirme puanı belli olur. Bu puanla tercih yapmayan adaylar üniversiteye yerleşmez ve bir sonraki sene veya başka bir tarihte tekrar üniversite sınavına girer. Çünkü tercih yapılmadığında alınan puan geçerliliğini yitirir.

Üniversite Tercihi Yapıp Yerleşemeyince Puan Düşer Mi?

Binlerce kişi aile baskısı veya sınava çalışma korkusu nedeniyle kendini tercih yapmak zorunda hissediyor. Bu tercihler de istemeden ve zoraki yapıldığında yanlış yapılabiliyor. Örneğin yerleşemeyeceği yerleri tercih eden binlerce aday bulunuyor. Her şeyden öte üniversite, fakülte ve bölümlerin kontenjanları sınırlı oluyor. 100 kişilik kontenjan için 10 bin kişi başvursa bile 9 bin 900 kişi bölüme giremiyor. Bu nedenle tercih yaptığı halde hiçbir yere yerleşemeyen adaylar açıkta kalıyor ve bir sonraki sene tekrar sınava hazırlanıyor. Ancak bu noktada karşımıza önemli bir soru çıkıyor. Adaylar ve veliler “üniversite tercihi yapıp yerleşemeyince puan düşer mi?” sorusuna cevap arıyor.

Üniversiteye geçiş sınavından sonra adaylar için tercih dönemi başlıyor. Bu dönemde bazı öğrenciler tercih yapsa bile hiçbir bölüme ve üniversiteye yerleşemiyor. Bu şartlarda farklı durumlara bağlı olarak adaylar bazen ertesi sene puan kaybına maruz kalırken bazen de puan kaybı yaşanmıyor.

universite tercihi yapinca seneye puan kirilir mi 1

Kimler Puan Kaybı Yaşar?

Puan kaybının hangi durumlarda yaşanacağı tercih dönemi öncesinde ve tercih döneminde çok sık sorulur. Burada esas belirleyici nokta yapılan tercihin gelip gelmediğiniz. Tercih yapan öğrenci üniversite kazanırsa ve kayıt yaptırmaz, üniversiteye gitmez ise puan kaybı yaşar. Gelin bunu birkaç örnekle açıklayalım.

Açıköğretim veya normal örgüt öğretim ile eğitim alan ve sınava giren adaylar tercih yapıp üniversite kazanmalarına rağmen okula gitmezse puan kaybı yaşar.

Üniversite sınavını kazanan ve yaptığı tercihi gelen ve yetenek sınavını da kazanan adaylar kayıttan sonra üniversiteye gitmezse puan kaybı yaşar.

Adaylar istedikleri veya istemedikleri bölümleri tercih etmiş ve o bölümleri kazanmışlarsa kayıt yaptırdıktan sonra üniversiteye gitmezlerse puan kaybı yaşanır.

Puan kaybı uygulamasının amacı caydırıcılıktır. Öğrenciler bölüm-üniversite kazanıp kayıt yaptırmayarak başka adayların haklarını yemektedir. Bu nedenle böyle bir lükse sahip olan öğrencilerin bir sonraki seferde dezavantajlı olması sağlanır. Böylece öğrencilerin tercih yaparken 2 kez düşünmeleri sağlanır. O bölümü, üniversiteyi isteyip de sizin yüzünüzden kazanamayan öğrencinin hakkı korunmaya çalışılır. Ancak puan kaybı uygulaması 1 yıla mahsustur. Yani bir sonraki sınava girişinizde puan kaybını hissedersiniz. Sınava 3. girişinizde ise puan kaybı yaşamazsınız.

Kimler Puan Kaybı Yaşamaz?

Sınavsız üniversitelere geçiş hakkı olup sınava girip veya girmeden üniversite kazanan adaylar üniversitelere kayıt yaptırmazsa puan kaybı yaşanmaz. Çünkü öğrencilerin kontenjanı doldurmadığı kabul edilir.

Lise diplomasını yaşadığınız problemler veya teknik aksaklıklar nedeniyle alamadığınızda sınavı/üniversiteyi kazanmanız durumunda kayıt yaptıramayabilirsiniz. Bu durumu mazeretlerinizle birlikte ÖSYM’ye bildirirseniz gelecek sene puan kaybı yaşamazsınızç.

Sınavı kazandınız. Yaptığınız tercih geldi. Fakat kayıt yaptırmadınız. Bu kez puan kaybı yaşamazsınız.

En çok merak edilen konu da şudur; Sınavı kazandınız. Yaptığınız tercih gelmedi ve hiçbir yere yerleşemediniz. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığına göre puan kaybı yaşamazsınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.