kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS’de Matematik Soruları Kaç Puandır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavının, TYT ve AYT sınavlarında 40’ar adet olmak üzere, 80 matematik sorusu sorulmaktadır. YKS’de her bir puan türü için 200 soru sorulduğunu düşündüğümüzde, matematik soruları önemli hale gelmektedir. Bu yüzden sizlere yks’de matematik soruları kaç puandır? TYT puanına matematik sorularının etkisi nedir? YKS eşit ağırlık puanına matematik sorularının etkisi ne kadardır? Cevaplarını vermek istiyoruz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavında matematik sorularının kaç puan olduğu adayların üzerinde en fazla durması gereken konulardan bir tanesidir. Sınav sonrası eşit ağırlık ve sayısal bölüm tercihinde bulunacak adayları daha fazla ilgilendiren matematik dersi, sözel bölüm tercihinde bulunacak adayları da kısmi olarak ilgilendirmektedir. YKS’de temel yeterlilik testinde 40 soru, alan yeterlilik testinde de 40 soru matematik konuları içerisinden gelmektedir. Toplam 80 matematik sorusu YKS Eşit Ağırlık ve YKS Sayısal puan türlerini ciddi oranda etkilerken, TYT’de yer alan 40 matematik sorusu da YKS Sözel puan türünü etkilemektedir. Bu etki ne kadardır? Her bir matematik neti yks puanlarını ne kadar etkilemektedir? İşte asıl cevabı verilmesi gereken soru budur.

TYT Puanına Matematik Sorularının Etkisi Ne Kadardır?

Temel Yeterlilik Testi sonrası hesaplanan puan türü TYT olarak bilinmektedir. TYT sınavında adaylara, 40 türkçe, 20 sosyal Bilimler, 40 matematik ve 40 fen bilimleri sorusu sorulmaktadır. ÖSYM tarafından her adaya 99,435 puan TYT sınavında adayların alabilecekleri maksimum TYT ham puanı 500 puandır. Yukarıda sorulan 120 sorudan adaylar en fazla 400,565 puan alabilmektedir. TYT sınavında her bir matematik netinin TYT puanına etkisi yaklaşık olarak 3,5 puandır. Bunu 40 soru ile çarptığımızda: ” Matematik sorularının TYT puanına etkisi yaklaşık 140 puan olmaktadır. ” Standart sapmanın ne yönde değişeceği bilinmeyen sınavda matematik sorularının toplam puana etkisi 130 puana düşebileceği gibi, 150 puana da çıkabilecektir.

YKS Sözel Puanına Matematik Sorularının Etkisi Ne Kadardır?

Üniversite sınavında sözel bölümleri tercih etmek isteyenler için yks sözel puanı hesaplamasında sadece TYT sınavında çıkan 40 matematik sorusu etki etmektedir. Bu nedenle YKS sözel puanına matematik dersinin etkisi çok büyük olmamakla birlikte vardır. Her bir matematik netinin yks sözel puanına etkisi yaklaşık 1,5 puandır. Bunu 40 soru ile çarptığımızda: ” Matematik sorularının YKS sözel puanına etkisi yaklaşık 60 puan yapmaktadır. “

YKS Eşit Ağırlık Puanına Matematik Sorularının Etkisi Ne Kadardır?

Üniversite eğitimini eşit ağırlık meslekleriyle ilgili bir alanda yapmak isteyenlerin matematik konularına hakim olmaları şarttır. YKS eşit ağırlık puanını hem TYT’de yer alan 40 matematik sorusu hem de AYT’de yer alan 40 matematik sorusu ciddi oranda etkilemektedir. YKS eşit ağırlık puanını: TYT’de yer alan her bir matematik neti yaklaşık 1,35 puan etkilerken, AYT’de yer alan her bir matematik neti ise yaklaşık 3,35 puan etkilemektedir. Her ikisinde 40’ar matematik sorusu olduğu düşünürsek, ” Matematik sorularının YKS eşit ağırlık puanına etkisi yaklaşık 190 puan yapmaktadır. ” Toplamda bir adayın sınavda çıkan sorulardan alabileceği maksimum puanın 403 olduğu YKS sınavında matematik sorularının etkisinin neredeyse %50 olduğu hesaba katılarak çalışma yapılmalıdır. Üniversite Rehberi

Hukuk Kazanmak İçin 2019 YKS‘de Kaç Net Yapmak Gerekir? Yazımız İçin TIKLAYINIZ.

YKS Sayısal Puanına Matematik Sorularının Etkisi Ne Kadardır?

Sayısal meslekler ile ilgili detaylı incelemelerde bulunduğumuzda matematik olmadan bir sayısal meslek kolunda başarılı olamayacağımızı fark ederiz. Matematik, sayısal bölümlerin ve mesleklerin olmazsa olmazıdır. Bu durum üniversite yerleştirme puanlarına da yansımaktadır. YKS sayısal puanının hesaplanmasında matematik en önemli branş olarak göze çarpar. TYT sınavında yer alan 40 matematik sorusundan her bir netin YKS sayısal puanına etkisi yaklaşık 1,3 puandır. AYT sınavında yer alan 40 matematik sorusundan her bir netin YKS sayısal puanına etkisi ise yaklaşık 3,15’tir. Buradan; ” Matematik sorularının YKS sayısal puanına etkisi yaklaşık 180 puan olduğu sonucuna ulaşırız. ” Görüldüğü üzere matematik soruları yks sayısal puan hesaplamasında neredeyse %45 etkiye sahiptir.

TIP KAZANMAK İÇİN 2019 YKS’DE KAÇ NET GEREKİR?

Bize sormak istediklerinizi için FORUM sayfamızı kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.