kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yönetim Bilişim Sistemleri Ne İş Yapar?

Yönetim bilişim sistemleri ne iş yapar? Mezunları nerede istihdam edilir? Ne kadar maaş alır? Nerelerde çalışabilir?

 Yazılım dünyası altın çağını yaşarken bu ekosistemdeki meslekler daha spesifik ve amaca yönelik bir eğitimleri gerektirmeye başladı. Bundan 20 yıl önce yalnızca bilgisayar mühendisliği bilinirken bugün aynı sektörde benzer pozisyonlara çalışan yetiştirmeyi hedefleneyen onlarca bölüm mevcuttur.

En sık duyulan ve merak edilen bölümleri sıralamak gerekirse bilgisayar programcılığı, web tasarım ve kodlama,  yönetim bilişim sistemleri olarak sayılabilir. Hemen her bölüm mezunu birbirinin alanında istihdam edilebilirken verilen eğitim birbiriyle aynı değildir. Önlisans veya lisans programları gibi bir ayrıma tabi olmalarının yanı sıra bölümlerde alınan eğitimin odak noktası da aynı değildir. Bu bölümlerin arasında bilgisayar mühendisliğini saymazsak en ağır ve kapsamlı bölüm olarak kesinlikle karşımıza yönetim bilişim sistemleri çıkacaktır.

Yönetim Bilişim Sistemleri Dersleri Nelerdir?

Her bölümde verilen rektörlük derslerini ve giriş mahiyetinde dersleri saymazsak bölümün ana dersleri şu şekildedir:

  • Programlamaya giriş
  • İşlem tabloları
  • İşlem sistemleri
  • İstatistik
  • Muhasebe yazılımları
  • Elektronik ticaret
  • Veritabanı sistemleri
  • İşlem tablosu ve programlama
  • Sistem analizi
  • Karar modelleri
  • Web tabanlı programlama
  • Veri madenciliği

Eğitimi Süresi Kaç Yıl?

Genellikle yönetim ve bilişim sistemleri iki yıllık mı yoksa dört yıllık mı sorusuyla karşılaşıyoruz. Bir lisans bölümü olup eğitim süresi 4 yıl olarak belirlenmiştir. Açık öğretim fakültesi dahil olmak üzere bir çok üniversitede eğitim alabileceğiniz bölüm size bir çok imkanı sunuyor.

Yönetim Bilişim Sistemleri Taban Puanları

Taban puanı fazlaca yüksek olmayan bölüm gerek devlet üniversitesi gerek özel üniversite veya açık öğretim fakütesi dahil bir çok alanda mevcuttur. Bu kadar fazla üniversite ve eğitim sistemi üzerinden verilmesi gözününüzü korkutabilir. Ancak Dünya’da anlık olarak programlama bilen eleman arayan iş ilanı sayısı 600.000 sayısının üzerindedir. Üstelik bilişim teknolojileri “freelance” olarak tabir edilen uzaktan çalışma olarakta yapılabilmektedir. Yani evinizden çalışıp dünya’nın bir başka ülkesindeki bir ekibe dahil olup oyun geliştirip maaşınızı dolar üzerinden alıp Türk Lirası üzerinden harcamalarınızı yapabilirsiniz.

Yönetim Bilişim Sistemleri Maaş Detayları

Diğer alanlardan farklı olarak ister sistem alanında çalışın ister program geliştirin isterseniz de algoritma geliştirin maaş tamamıyla sizin performansınıza göre belirlenir. Bu bölümü bitirip KPSS merkezi atama ile devlete yerleşeyim kafasında olan varsa bizce okumasın. Özel sektörde ayağınıza kadar gelen bu kadar imkanı bırakıp 657 sayılı kanuna tabi olmak hiç ama hiç makul görünmüyor. Konuyla ilgili merak ettiklerinizi sormak ve fikir alışverişinde bulunmak için yönetim ve bilişim sistemleri forum başlığını kullanabilirsiniz. Üniversite Rehberi

Yorumlar

  1. X kişisi Avatar X kişisi dedi ki:

    Osman ulubaş kayseri fen lisesi?