kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Var Mı? Nasıl Geçiş Yapılır?

Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Var Mı? Nasıl Geçiş Yapılır? Astsubay Nedir? Uzman Erbaş Nedir?  Güncel TSK Rütbe Sıralaması Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Var Mı? Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı en kritik dönemlerinden birini geçiriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ta, Suriye’de, Libya’da ve yurt içinde aktif olarak görev yapıyor. Ayrıca Somali, Ukrayna, Arnavutluk, Afganistan vb. pek çok ükede askeri destek faaliyet görevleri yerine getiriliyor. Bu kadar yoğun ve tehditlerin olduğu bir dönemde uzman erbaşlara da büyük bir ihtiyaç duyuluyor. Her yıl binlerce kişilik uzman erbaş alımı gerçekleştiriliyor. TSK’ya geçen uzman erbaşlar ise rütbelerini ileriye götürmek, özlük haklarını geliştirmek için astsubaylığa geçiş yapmak istemektedir. Peki uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş var mı? Uzman erbaş astsubay olabilir mi?

Subay Maaşları 2023 Ne Kadar?

Uzman Erbaş Nedir?  

Uzman erbaşlar, TSK’nın profesyonel orduya geçişte en önemli personel kaynağıdır. Sözleşmeli personel olan uzman erbaşlar askerlik görevlerini çavuş olarak yapmamışlar ise görevlerine uzman onbaşı olarak başlarlar. TSK personelinin sahip olduğu haklara sahiptirler ve 45 yaşına gelene kadar çalışabilirler. 45 yaşına geldiklerinde TSK bünyesinde sivil memur olarak emeklilik günü gelene kadar çalışmaya devam ederler. Personellerin 3 ila 5 bin TL arasında maaş aldığı bilinmektedir. Kıdemleri, deneyimleri, görev bölgeleri, ek tazminatları maaşlarını etkileyen önemli unsurlardır. Kamu Haber

Astsubay Nedir?

Astsubaylar TSK içerisinde oldukça kritik bir noktada bulunurlar. Kıdemsiz olan er ve erbaşlar ile subaylar arasında bulunan astsubaylar bu iki basamak arasında geçişi, iletişimi sağlar. TSK’da hizmet veren astsubaylar muhabere, eğitim, düzen, idari işler gibi konularda görev yaparlar. Pek çok askeri birlikte en büyük sorumluluğu astsubaylar üstlenirler.

Güncel TSK Rütbe Sıralaması

Orgeneral
Korgeneral
Tümgeneral
Tuğgeneral
Albay
Yarbay
Binbaşı
Yüzbaşı
Üsteğmen
Teğmen
Asteğmen
Astsubay
Yedek Astsubay
Uzm. Çavuş
Uzm. Onbaşı
Çavuş
Onbaşı

Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Var Mı?

Türk Silahlı Kuvvetleri teknik ve kritik alanlarda kritik görevlerde bulunan yetişmiş personellerin astsubaylığa geçişine izin vermektedir. Bu görevlilerin hangi şartlarda, nasıl astsubay olabileceği 3269 sayılı Uzman Erbaş kanunu ile belirlenmiştir. Bu kapsamda yükseköğrenim mezunu olan uzman erbaşlar kuvet komutanlıklarının tamamında astsubay çavuşluğa geçeblir. Bu geçişte personellerde bazı şartlar aranır;

  • Personellerin yüksek öğrenim mezunu olması gerekir.
  • Başvuru tarihinde en az 4, en çok 8 yıl uzman erbaşlık hizmetinin bulunması gereir.
  • Yapılacak geçiş sınavında personelrein başarılı olması gerekir.
  • Personellerin sicillerinin temiz, ceza durumunun müsait, tanınırlığı, ahlaki durumu, disiplini, görev başarısı yeterli düzeyde olması gerekir.

Lise veya lise dengi okullardan mezun olan uzman erbaşlar, kuvvet komutanlıklarının tamamında astsubaylığa geçiş yapabilir. Ancak bu geçiş yapılırken yükseköğrenim mezunlarının aksine direkt geçiş olmaz. Astsubay meslek yüksek okullarında eğitim alır ve eğitim sonrasında astsubay çavuş olarak göreve başlar. Göreve başlayacak olan personellerde ise bazı şartlar aranız;

  • Personellerin lise veya denkliği olan okullardan mezun olması gerekir.
  • Uzman erbaş olarak en az 1 yıl hizmet vermesi gerekir.
  • Sözleşme süresi içerisinde adayların astsubaylığa geçişte başvuru yapması gerekir.
  • Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavına başvuru yapılan yıl itibarıyla 1 Ocak tarihinde 25 yaşını bitirmemiş olmak gerekir.
  • Astsubay meslek yüksekokuluna girişte yapılan sınavda adayların başarı olması gerekir.
  • Adayların astsubay olarak göreve başlayabilmesi için ceza yememiş, sicili temiz, ahlaki durumu ve disiplini iyi, görev başarısı sağlam, sağlık durumu ve mesleki bilgisi yeterli olması gerekir.

Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adayın meslek yüksekokulunda eğitim alırken özlük hakları açısından uzman erbaş statüsü devam eder.

Yüksekokulda veya temel askerlik eğitimindeyken adaya öğrenci harçlığı ödemesi yapılmaz.

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçisi olanların astsubay meslek yüksekokulunda veya temel eğitimde geçireceği sürelerde adayların rütbeleri, dereceleri, kademeleri devam eder.

Astsubay meslek yüksekokulunda ve eğitimde adaylar başarılı olamazsa, kendi isteği ile eğitimden ayrılırsa uzman erbaş olmak için gereken şartları kaybetmemiş olması gerekir. Eğer şartlar müsaitse kendi isteği doğrultusunda uzman erbaş olarak devam edebilir.

Astsubaylığa geçirilen uzman erbaşlar 926 sayılı TSK Personel Kanunu hükümlerine tabi olurlar. Mecburi hizmet süresi ilk sözleşmelerinin onaylandığı tarihten itibaren 15 yıl olarak uygulanır. Uzman erbaşlıktaki süre astsubay rütbe bekleme süresinden sayılmamaktadır. Üstelik astsubaylığa geçirilecek uzman erbaşların evli veya nişanlı olup olmadığına, eğitimine ara verip vermediğine bakılmamaktadır.

Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Nasıl Yapılır?

Yukarıda ayrıntılı olarak uzman erbaşlıktan astsubaylığa nasıl geçileceğini anlattık. Dikkat edilmesi gereken hususlar, başvuru şartları, özlük hakları gibi durumları anlattığımız makalemizde eksik gördüğünüz, katkı sağlamak istediğiniz bir husus olursa yorumlarda belirtebilirsiniz.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Astsubay Maaşları 2023 Ne Kadar?

Uzman erbaş hangi rütbeye kadar yükselir?

Yükseköğrenim mezunu olmayan uzman erbaşlar, ikinci derecenin altıncı kademesine kadar ilerleyebilirler. Hizmete giriş derece ve kademeleri esas alınarak, başarılı olarak hizmet ettikleri her yıl için bir kademe ve her üç yıl için de bir derece verilir.

Yorumlar

  1. Fethi Avatar Fethi dedi ki:

    Yas siniri