kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadar?

Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadar? Veteriner Hekim Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadar? Özel Sektörde Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadar? Serbest Çalışan Veteriner Maaşları

A+
A-

Veterinerlik mesleği tıp alanının bir dalıdır. Hayvan bakımı hakkında görevli olan veteriner hekimler, hayvanların sağlıklarını iyileştiren ve onlara sağlıklı yaşam sağlayan kişilerdir. Veteriner hekimlerin maaş bilgisine de sizler için ayrıca yer verdik.

Türkiye’de ve dünyada hayvancılık politikalarına büyük önem veriliyor. Dünyada artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için hayvancılık faaliyetlerine ağırlık veriliyor. Hayvanların sağlığı, bakımı gibi konular için de veteriner hekimler görev yapıyor. Bu nedenle son zamanlarda bu mesleğe verilen önem ve mesleğin popülerliği arttı. Peki veteriner hekim maaşları ne kadar? Devlette ve özel sektörde veteriner maaşı ne kadar?

Veteriner Sağlık Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Veteriner Nedir? Kimdir?

Fransızca kökenli kelimenin anlamı “veterinaire” şeklindedir. Evcil-yabani hayvanların sağlık sorunları ve durumları ile ilgilenen bu uzmanlar önemli görevler üstlenirler. Geçmişte hayvan bakımı her bireyin kendisinin yaptığı, çiftçilerin kendi kendilerine yettiği bir görevdi. Ancak zamanla bu konuda profesyonellik ön plana çıktı. Veterinerler dünyanın her yerinde evcil, çiftlik veya yabani hayvanların sağlık durumları ile ilgilenmekte, hastalık ve sorunları tespit edip tedavi uygulamaktadır.

Veteriner Hekim Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Özel sektörde de devlette de veterinerlerin çalışma şartları oldukça iyidir. Kendilerine ait ofisleri, muayene odaları bulunur. Ayrıca sahaya inerek hayvanları köylerde, ahırlarda, arazide muayene edebilirler. Tıbbi işlemler için gereken her türlü araç ve aletlere erişimleri bulunur.

Çalışma saatleri ise devlette 08.30-17.30 şeklindedir. Ancak nöbet, vardiya sistemi, fazla mesai olması durumunda bu saatler değişebilir. Özel sektörde ise çalışma saatleri genelde 09.00-18.00 şeklindedir. Ancak burada da iş yoğunluğu belirleyicidir. Serbest çalışan veteriner hekimler ise 7/24 görev yapabilir. Çünkü özellikle hayvanlığın sık yapıldığı yerlerde veya şirketlerle anlaşan veterinerler günün her saati göreve çağırılabilir.

Devlette Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadar?

Veteriner hekimlerin maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Çalışılan şehir, bölge, kurum belirleyicidir. Ayrıca memurun evli olması, eşin iş durumu, çocuk durumu, personelin eğitim durumu, alınan ek ücret ve tazminatlar, sigorta ve BES kesintisi, fazla mesai gibi unsurlar da belirleyicidir. Örneğin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintisi ile maaşlara 100-200 TL kesinti olabilmektedir. Ayrıca çalışılan bölgeler aylıklar üzerinde belirleyicidir. Türkiye 7 coğrafi bölgeye ayrılmış ve her bölgede yer alan şehirlerde çalışan veterinerlere farklı miktarlarda ücret verilebilmektedir.

8/2 derecesindeki Mesleğe yeni başlayan deneyimsiz veteriner maaşları 1. bölgede 17 bin 750 TL, 2. bölgede 17 bin 900 TL, 3. bölgede 18 bin TL, 4. bölgede 18 bin 200 TL, 5. bölgede 18 bin 400 TL, 6. bölgede 18 bin 500 TL, 7. bölgede 18 bin 700 TL şeklindedir.

Özel Sektörde Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde başlangıçta aylıklar düşük olsa da deneyim, başarı ve bilgi arttıkça maaşlar zamanla artar. Bu kapsamda veteriner hekim maaşları özel sektörde asgari ücret yeni 8506 TL seviyesindedir. Ancak 5-10 yıl deneyimli veterinerlere 10 bin TL civarında aylık verilir. 15-20 yıl deneyimli alanında başarılı personellere ise 10-18 bin TL’ye kadar ücret verilebilmektedir.

Serbest Çalışan Veteriner Maaşları

Personelin çalıştığı şehir, ilçe veya köy belirleyicidir. Buradaki nüfus ve hayvancılık faaliyetlerine göre iş yoğunluğu artar. Büyükşehirlerde ise evcil hayvanlar konusunda iş yükü daha fazladır. Ayrıca rekabet unsuru da önemlidir. Ancak serbest çalışan veterinerler ortalama 10-15 bin TL civarında gelir elde edebilmektedir. İş yoğunluğu fazla, alanında başarılı kişilerin kazançları ise 20 bin TL’ye kadar çıkabilir.

Laborant ve Veteriner Sağlık Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?

Veteriner kolay iş bulur mu?

Veterinerler, Türkiye’de üniversite mezunlarının istihdamında, yüzde 80,1 ile iş bulmada en şanslı meslek grubu oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.