kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2023 TYT Soruları Daha Kolay Nasıl Çözülür? Daha Hızlı Çözüm Nasıl Yapılır?

2021 üniversite yerleştirme sınavına hazırlanan adayların çalışmalarını sürdürdüğü bugünlerde 2021 TYT sorularının daha kolay çözülmesi konusunda bilgi vermek istedik. TYT netlerini arttırmaya yarayacak olan yöntemlerimizi uygulayan adayların kendi gelişimlerini gözlemleyeceklerini umuyoruz.

YKS
A+
A-

İyi bir üniversitede sağlam bir bölümüne yerleşmek üniversite sınavına hazırlanan adayların en büyük hayalidir. Bu hayalin peşinde çalışmalarını sürdüren adaylar bir sene, iki sene hatta üç sene çalışmalarına devam etmektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) veya Boğaziçi Üniversitesi mühendislik bölümlerini kazanmak, Cerrahpaşa veya Hacettepe Üniversitelerinde tıp kazanmak veya Ankara, İstanbul veya Marmara Üniversitesinde hukuk kazanmak birçok aday için her şeyden daha değerli görülmektedir. Saydığımız üniversitelerde saydığımız bölümleri kazanmak için de elbette bazı özel çalışmalar yapmak gerekmektedir. YKS sonuçlarına göre ilgili puan türlerinden en yüksek sıralamada yer almayı gerektiren bu bölümleri kazanmak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Buna rağmen sınava iddialı hazırlanan öğrencilerin hedefi daha yüksek puan alıp, kazanmak istedikleri bölümleri en iyi üniversite içerisinde okumak şeklinde olmaktadır. Biz de hayallerinin peşinde koşan arkadaşlarımız için 2023 TYT sorularını daha kolay çözmenin formüllerini vermeye başladık. TYT soruları daha hızlı nasıl yapılır? İşte detaylar…

2023 Temel Yeterlilik Sınavı (2023 TYT) ve Derslerin Puanlara Etkisi

Temel Yeterlilik Sınavı toplam 120 test sorusundan oluşmaktadır. Bu soruların 40 tanesi temel matematik, 40 tanesi Türkçe, 20 tanesi sosyal bilgiler ve 20 tanesi de fen bilimleri konularında sorulmaktadır. Bu soruların YKS puanlarına etkisi %40 olarak ölçülmektedir. TYT yerleştirme puanlarına etkisi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki hesaplamalar ön plana çıkmaktadır:

  • 2022 TYT’de yapılan her 1 Türkçe netinin YKS SAY puanına etkisi: 3,20 ile 3,25 puan arasında değişmektedir.
  • 2022 TYT’de yapılan her 1 Sosyal Bilimler netinin YKS SAY puanına etkisi: 3,65 ile 3,70 puan arasında değişmektedir.
  • 2022 TYT’de yapılan her 1 Temel Matematik netinin YKS SAY puanına etkisi: 3,30 ile 3,35 puan arasında değişmektedir.
  • 2022 TYT’de yapılan her 1 Fen Bilimleri netinin YKS SAY puanına etkisi: 3,40 ile 3,45 puan arasında değişmektedir.

Burada belirttiğimiz puanlara göre 2022 YKS sonuçlarına göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türüne en fazla etkisi olan sosyal bilimler soruları olmuştur. En az etkisi olan ders ise Türkçe olmuştur. Etki noktasında her dersin birbirine yakın olması aralarındaki ufak farkların önemsiz olduğu anlamına gelmemelidir.

2023 TYT Soruları Daha Kolay Nasıl Çözülür? Daha Hızlı Nasıl Çözülür?

TYT sorularının kolay çözülmesi için aşağıda belirtmiş olduğumuz maddeleri düzgün şekilde özümseyen adaylardan aldığımız geri dönüşümlere bazı maddeler ilave ederek bu sene yazımızı yeniden güncelledik. Bazı arkadaşlarımızın aşağıda belirttiğimiz formülleri uygulayarak oldukça başarılı olduklarını belirttiklerini bilmenizi isteriz. Elbette belirtmiş olduğumuz formülü yazarken ulaşılamayacak bilgilerden hareket etmedik ama bunları yazarken ciddi bir analiz ve gözlem süreci geçirdiğimizi bilmenizi isteriz.

YKS, ÖSYM tarafından uygulanan yeni sınav sisteminin genel adıdır. Bu sınavda adaylar, ilk oturumda TYT sınavında yer alan soruları çözmektedir. Bu soruların eski soru tipleri ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Muhakeme etme, kavrama ve pratik yollarla sonuca ulaşma bu soruları çözmekteki en önemli unsurlardır. Adayları bir hayli zorlayan yeni soru tiplerini çözmenin daha kolay bir formülü var mıdır? Neler yapıldığında TYT soruları daha kolay çözülür? 2023 TYT’de daha soru çözmek ne yapılmalıdır? İşte önerilerimiz…

  • Hızlı okuma, okuduğunu doğru şekilde anlama ve soruları çözmek için ilk hamlenin önemli olduğu TYT sınavında sorularını daha kolay çözmek için, olabildiğince kitap okuması yapmak gerekmektedir. Öğrencilerin ders çalışmak istemedikleri, soru çözmekten bunaldıkları zamanlarda vakitlerini boşa geçirdiklerini düşünmemeleri için yapılacak şey kitap okumaktır. Sınav sorularının çözümü kolay ancak kavraması zor soru tiplerinden oluşması bol kitap okuması yapmayı zorunlu kılmaktadır. Günde en az 1 saat kitap okumak, sınavınızı en az %25 oranında kolaylaştıracaktır. Kitap okumak sadece Türkçe sorularının hızlı yapılmasında değil, diğer bölümlerden gelen sorularında daha rahat yapılmasını sağlayacaktır.
  • Sınava hazırlık aşamasında ihmal edilmemesi gereken bir diğer şey: Her gün paragraf ve problem sorusu çözmektir. Bunlarla ilgili her gün ihmal etmeksizin düzenli şekilde soru çözmek, sınavı en az %15 oranında kolaylaştıracaktır. Burada kaç paragraf ve problem sorusu çözülmesi gerektiğine takınılmaması gerekir. Soru sayısında ziyade, disiplinli olarak her gün bu iki konudan soru çözülmesi önemlidir.
  • Geometri konuları okul veya özel kurslardan bağımsız olarak hızlı şekilde bitirilmeli ve geometri üzerinde ciddi sayıda soru çözümü yapılmalıdır. Bunun yapılması durumunda YKS en az %10 kolaylaşacaktır. Geometri dersi için soru çözdükçe dersin keyifli gelmesi ve daha fazla soru çözme isteği artacaktır. Burada ilk yapılması gereken geometri dersine gereğinden fazla zorluk atfedilmemesidir. Başarılmayacak, yapılmayacak bir ders olmadığı bilinmeli ve geometri dersinin üstüne gidilmelidir.
  • Bütün sınavda girecekler için haftada en az bir deneme çözülmelidir, deneme yapılmadan kapatılan haftanın bir sonraki hafta muhakkak telafisi yapılmalıdır. Bu denemelerde çözülemeyen sorular bir bilene muhakkak çözdürülmelidir. Aile büyüklerine, arkadaşlara veya öğretmenlere denemelerde hiç bir soru atlanmayacak seviyeye gelene kadar çözdürülmelidir. Anlaşılmayan soruların Türkçe veya Tarih olup olmaması önemsenmeden her derse aynı önemle yaklaşılmalıdır.
  • Her hafta düzenli olarak etüd alınmalıdır. Bunun sizlere katkısı da en az %10 sınavın kolaylaşması şeklinde olacaktır. Etüd derslerinde kaytarmaya mahal vermeyecek şekilde verimli geçirilmelidir.
  • Özel çalışma günleri belirlenmelidir. Günlük çalışmanızın üzerinde haftanın bir gününde kendinizi zorlayacak seviyede çalışılan bir gün belirlemelisiniz. Bu gün içerisinde normal günlerde çözülen soru sayısının en az 1,5 katında soru çözülmelidir. Günlük 200 soru çözülüyorsa, belirlenen günde en az 300 soru çözülmelidir. 300 soru çözülüyorsa en az 450 soru çözülmelidir.
  • Bütün bunların yanı sıra soru çözümlerinde süre tutulmalıdır. 20 soruluk bir test için verdiğiniz sürenin derse 15 dakika ile 30 dakika arasında değişmesi gerekmektedir. Bu sürelerinin aydan aya değiştirilmesi gerekmektedir. Örneğin, ilk aylarda 20 matematik sorusuna 30 dakika ayıran bir adayın, ilerleyen aylarda bu süreyi 20 dakikaya çekmeyi planlaması gerekmektedir.

2023 TYT Soruları Daha Kolay Nasıl Çözülür?

Hızlı okuma, okuduğunu doğru şekilde anlama ve soruları çözmek için ilk hamlenin önemli olduğu TYT sınavında sorularını daha kolay çözmek için, olabildiğince kitap okuması yapmak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.