kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Tercihleri Nasıl Yapılır? Tercihlerde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kamu Personeli Seçme Sınavına katılan adayların sınavlarda puanlarını aldıktan sonra karşılaştıkları tercih sürecinde adaylar nelere dikkat etmeli? Detaylar yazımızda.

A+
A-

KPSS Nedir? 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı kamu kurumlarına atanmak isteyen adayların katılmaları ve puan almaları gereken merkezi sınavdır. Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında temelde A Grubu, B Grubu ve KPSS Öğretmenlik sınavları gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlardan KPSS tercih ve atama süreçlerine konu olan sınav ise KPSS B Grubu sınavıdır. KPSS B Grubu sınavı üç ayrı grup için yalnızca çift yıllarda gerçekleştirilmektedir. 

KPSS Tek Yıl Çift Yıl Nedir?

Çift Yıllarda aşağıdaki KPSS oturumları gerçekleştirilmektedir;

-KPSS Lisans

-KPSS Ön Lisans

-KPSS Ortaöğretim

Bu üç sınavdan KPSS Lisans sınavı üniversitelerin Lisans programlarından mezun olmuş olan adayların kamu kurumlarına atanabilmeleri için girmeleri gereken sınavdır. KPSS Ön Lisans sınavı yine üniversitelerin Ön Lisans programlarından mezun olmuş olan adayların kamu kurumlarına atanabilmeleri için girmeleri gereken sınavdır. KPSS Ortaöğretim Sınavı ise lise/ortaöğretim programlarından mezun olmuş olan adayların kamu personeli olmak için katılmaları gereken sınavdır. 

Her üç sınav da zorluk dereceleri değişebilmekle birlikte Genel Yetenek – Genel Kültür testlerinden oluşmaktadır. Çift yıllarda gerçekleştirilen bu sınavlardan KPSS Lisans yaz döneminde, Ortaöğretim ve Ön Lisans sınavları ise sonbahar döneminde gerçekleştirilmektedir. Her üç sınavın da geçerlilik süresi iki yıldır. 

Çift yıllarda adaylar KPSS Lisans, KPSS Ortaöğretim veya KPSS Ön Lisans sınavlarından birisine girme hakkına sahip olmaktadır. Yani bir sınav döneminde KPSS Lisans sınavına başvurmuş olan bir adayın aynı dönemde KPSS Ön Lisans veya KPSS Ortaöğretim Sınavı’na katılması mümkün olmayacaktır.

KPSS Atamalarında Kullanılan Puan Türleri 

İki yılda bir gerçekleştirilen KPSS Lisans, KPSS Ön Lisans ve KPSS Ortaöğretim sınavları neticesinde adaylar aşağıdaki puan türlerini elde etmektedirler. 

KPSS Lisans – KPSS P3

KPSS Ön Lisans – KPSS P93

KPSS Ortaöğretim – KPSS P94

KPSS Merkezi Atama ve Tercihleri Nedir?

Adayların KPSS Lisans, KPSS Ön Lisans ve KPSS Ortaöğretim sınavlarından elde etmiş oldukları puanlar ile, Kurumların belirlemiş oldukları kadrolara atanmak üzere yine sınavları gerçekleştirmiş olan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştirdikleri aşama KPSS Tercih aşamasıdır. Adaylar bu aşamada kendilerine uygun kadrolar içerisinden seçim yaparak azami 30 tercihten oluşacak bir tercih listesi oluştururlar. Bu listeyi ÖSYM aday işlemleri sisteminden elektronik ortamda kaydedip yollayarak tercihlerini gerçekleştirmiş olurlar. Peki adaylar tercihleri gerçekleştirirken nelere dikkat etmelidir? Etkin bir tercih yapmak için gözden kaçırmamak gereken detaylar neler? 

osym binasy giriyi

KPSS Tercihlerini Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Adayların kendi durumlarına uygun mezuniyet koduna dikkat etmeleri gerekir.

KPSS tercihleri için belirlenmiş olan kadrolar, hitap ettikleri mezun aday grubuna göre belirli kodlarla ayrılmaktadır. Bu bağlamda dört haneli kodlardan ilk hanesi dört olan kadrolar KPSS Lisans adaylarının tercihleri için, üç olan kadrolar KPSS Ön Lisans adaylarınıjn tercihleri için, iki olan kadrolar ise KPSS Ortaöğretim adaylarının tercihleri için belirlenen kadroları ifade etmektedir. 

Bunun yanında adayların mezun olunan okul genel koşulu sonrası mezun olunan bölüme de benzer şekilde dikkat etmesi ve kendi bölümlerine uygun kadroları tercih etmelidirler. Bunun yanında adaylar bölüm kısıtı olmaksızın ilgili mezun grubunun tamamına hitap eden herhangi bir programdan mezun olmak koşuluna tâbi 3001, 4001 gibi kadroları da tercih edebilirler.

Adayların Belirlenmiş olan kadroların özel koşullarına dikkat etmeleri gerekmekte ve kendileri şayet bu şartları taşımıyorlarsa ölü bir tercih yapmamak adına tercihlerinden bu seçenekleri çıkarmalıdırlar. Bazı kadrolar için Kurumlar Bilgisayar İşletmenliği Belgesi, sürücü belgesi, bir takım yeterlik belgeleri isteyebilmektedir.. Adaylarınn bu kadrolara atamalarının yapılabilmesi için bu tip özel koşulları da taşımaları şarttır. Aksi halde adayların bu tip kadrolara atamalarının yapılması mümkün olmayacaktır Ayrıca bazı durumlarda kadrolarda ikamet koşulu da bulunabilmektedir. Bu durumlarda da adayların ikamet koşullarını sağlamaları şarttır. Aksi halde adayların atamalarının gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır.

Bazı özel kadrolar içinse adayların özel koşullara sahip olması gerekmektedir. Örneğin teknikerlik kadrolarına atanmak için adayların iş deneyimi koşulunu sağlamaları gerekebilmektedir. Bu tip durumlarda da adayların eğer bu alanda iş deneyimleri yoksa bu kadrolara atanmaları olanaksızdır. 

KPSS hakkında daha detaylı bilgi almak ve sorularınızı yöneltmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.