kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Üniversite Tercihini Yap

2018 üniversite yerleştirme sınav sonuçlarının açıklanmasına sayılı günlerin kaldığı şu günlerde adayların en fazla düşündükleri konu: üniversite bölüm tercihleridir. Bizde adayların YKS sıralamasına göre hangi bölümü tercih etmeleri gerektiğini konuşmak istiyoruz. 2018 üniversite tercihini yap yazımızı takip etmeniz yararınıza olacaktır.

A+
A-

2018 YKS sonuçları bir hafta sonra açıklanacak. Bu sonuçlara göre adayların, eşit ağırlık, sayısal ve sözel puan türlerine göre aldıkları puan ve sıralamalar açıklanacak. Bundan sonrada adaylar, tercih kılavuzunda yer alan ve istedikleri üniversite bölümlerine ait tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Rehberlik hocası mantığından oldukça uzak, yapacağınız tercihlerde yer alan bölümlerin atama sayılarını gözler önüne seren bir yazıyla bölüm tercihleriniz hakkında sizlere fikir vermek istiyoruz. 2018 üniversite tercihini yap yazımız üzerinden hangi sıralama aralığında hangi üniversite bölümleri tercih edilmelidir? Sorusunun yanıtını bulabileceksiniz. GÜNDEM

YKS Eşit Ağırlık Puan Türünde İlk 30 Binde Yer Alan Adaylar İçin Tercih Listesi

YKS Eşit Ağırlık puan türünde ilk 30 bin içerisinde yer alan adayların ilk tercihi: Hukuk Fakültesi olmalıdır. Hukuk Fakültesi, mezunlarına gerek kamuda, gerekse de özel sektörde ciddi kapılar açmaktadır. Son yıllarda ciddi oranda artan hakim ve savcı alımı Hukuk Fakültesinin önemini arttırmıştır. 2016 yılında 3.500 Adli Yargı Hakim ve Savcı ataması yapılırken, 2017 yılı içerisinde de 4.250 Adli Yargı Hakim ve Savcı ataması yapılmıştır. Aynı sıralama içerisinde değerlendirilecek bir diğer bölüm Psikoloji bölümüdür. Psikoloji bölümü devletten ziyade özel sektör tarafı daha gelişmiş bir bölümdür. Psikoloji bölümü mezunları açacakları bir ofisle seans ücretleri üzerinden çok büyük paralar kazanabilmektedir. Bunun yanı sıra büyük şirketlerde de Psikoloji bölümü mezunları fazlaca istihdam edilmektedir.

YKS Eşit Ağırlık Puan Türünde 30 Bin ile 70 Bin Arasında Yer Alan Adaylar İçin Tercih Listesi

Bu aralıkta bir sıralamada yer alan adaylar için Hukuk tercihi özel üniversiteler dışında çok sınırlıdır. Aynı şekilde Psikoloji bölümü de bu aralığa gelmeyebilir. Bu nedenle yapılacak ideal tercihlerden ilki: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölüm tercihidir. Ataması en fazla yapılan ilk on Öğretmenlik içerisinde, Rehberlik Öğretmenliği de yer almaktadır. 2016 yılı içerisinde 2 binden fazla ve 2017 yılında da binden fazla Rehberlik Öğretmenin ataması yapılmıştır. Bununla birlikte PDR bölümü akademik kariyer düşünenler için de çok ideal ve keşfedilmemiş alanları içeren bir bölümdür.

YKS Eşit Ağırlık Puan Türünde 70 Bin ile 120 Bin Arasında Yer Alan Adaylar İçin Tercih Listesi

Bu aralıkta bir sıralamaya sahip adaylar için en ideal tercih: Sınıf Öğretmenliği bölümüdür. Sınıf Öğretmenliği mesleği son yıllarda ataması en çok yapılan öğretmenliktir. 2016 yılı içerisinde 7.626 Sınıf Öğretmeni ataması gerçekleştirilirken, 2017 Mart atamasında da 3.570 Sınıf Öğretmeninin ataması gerçekleştirilmiştir. Çalışma imkanı olarak da çok rahat bir meslektir. Belirli sayıda ders saati olan, hem ara tatil hem de yaz tatili olmak üzere insanın kendine ayırabileceği zamanı olan bir meslektir. Bu sıralama için bir diğer alternatif: İyi üniversitelerin İİBF veya SBF bölümlerinde okumaktır. Özellikle kamuda Kaymakam, Müfettiş veya Uzman olmak isteyen arkadaşlarımız için okunması gereken bölümler burada yer almaktadır. Tabi burada şunu da belirtmek gerekir ki, İİBF ve SBF bölümlerinden mezun olanları çok ciddi bir KPSS hazırlık süreci ve kurum sınavı süreci yaşanmaktadır. Sosyal Hizmetler bölümü ilk açıldığı yıllarda önermek doğru bir durumdu ancak, son yıllarda her üniversiteye bu bölümün açılması ve kontenjanların ciddi oranda arttırılması nedeniyle Sosyal Hizmetler bölümünün eski cazibesi azalmıştır.

YKS Sayısal Puan Türünden İlk 20 Binde Yer Alan Adaylar İçin Tercih Listesi

Bu sıralama içerisinde yer alan adayların ilk tercihi kesinlikle Tıp Fakültesinden yana olmalıdır. Gerek toplumsal alanda yarattığı prestij, gerekse de mesleki tatmin açısından Doktorluk en değerli mesleklerden bir tanesidir. Bununla birlikte doktorların kamu kurumlarına atanma sayıları da oldukça fazladır. Gerek yeni hastanelerin yıldan yıla artması, gerekse de aile sağlık ocaklarının yaygınlaştırılması kamudaki doktor ihtiyacını arttırmıştır. 2017 yılında 3 binin üzerinde Doktorun ataması gerçekleştirilmiştir. İlk 20 binden olmasına karşın, doktor olmak istemeyen adaylar bu sıralamalar ile iyi üniversitelerin Eczacılık, Diş Hekimliği ve Mühendislik Fakülteleri tercihinde bulunabilirler.

YKS Sayısal Puan Türünde 20 Bin ile 50 Bin Arasında Yer Alan Adaylar İçin Tercih Listesi

Bu sıralamada yer alan adaylar için en ideal tercihler sırası ile: Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümleridir. Bu bölümlerden mezun olanlar için mesleki kaygı yok denecek kadar azdır. Her ikisi içinde özel sektör önemli çalışma alanıdır ve buralarda ciddi kazanç elde edilmektedir. Bu bölümlerden mezun olmak, Tıp Fakültesinden mezun olmak kadar zordur. Ayrıca bu sıralamalarda yer alan Mühendislik Fakültesi bölümleri içerisinden de iyi üniversitelerde yer alan tercih edilebilir. Odtü, İtü, Boğaziçi ve Hacettepe gibi.

YKS Sayısal Puan Türünde 50 Bin ile 100 Bin Arasında Yer Alan Adaylar İçin Tercih Listesi

Bu sıralamada yer alan adaylar için Mühendislik Fakültesinde yer alan bölümler oldukça idealdir. Özellikle, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bu sıralamanın en ideal bölümleridir. Kamuya istihdam noktasında bu mühendislikler ön plana çıkmaktadır. 2018 yılında kamuya Mühendis olarak atanan bir Mühendisin başlangıç maaşı: 4.500 TL’dir. Aynı sıralamada yer alacaklar için bir diğer alternatif elbette İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Fen Bilimleri Öğretmenliği bölümleridir. 2017 yılında 1.835  İlköğretim Matematik Öğretmeni ataması yapılırken, 1.003 Fen Bilimleri Öğretmeni atanmıştır. Bu sıralamalar içerisinde yer alanlar için bir diğer alternatifte Hemşirelik bölümüdür. Hemşirelik bölümü istihdam edilme sayısı en fazla olan lisans bölümüdür. 2018 yılı içerisinde 12.784 lisans hemşirelik bölümü mezunu adayın ataması yapılmıştır. Her geçen yılda da hemşirelik ataması artarak devam edecektir, en azından yakın vadede durum bunu göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.