kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 Fitre Miktarı Ne Kadar Oldu? Fitre Kimlere Verilebilir?

Fitre nedir? Fıtır sadakası kimlere verilir? Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 fitre miktarını ne kadar belirledi? Fitre kimlere verilmez? Abiye, ablaya, kardeşe, akrabaya verilir mi?

A+
A-

11 ayın sultanı mübarek ramazan ayı geldi ve bu sıkıntılı pandemi dönemlerine rağmen coşku ile karşılıyoruz. Her ramazan olduğu gibi bu ramazanda da Müslümanlar bazı konularda unuttuğu bilgileri hatırlamak, bazı konularda bilmediklerini öğrenmek, bazı konularda da yanlış bilinenleri düzeltmek için bazı sorulara cevaplar arayacaklar. Haberlerimizde ve diğer haberlerimizde bu tip bilgilere yer vermeye çalıştık.

FITIR SADAKASI NEDİR?

Halk arasındaki fitre olarak bilinen fıtır sadakası adından da anlaşılacağı üzere bir sadaka türüdür. Bu sadaka insan olarak yaratılmış olmanın ve ramazanda oruç ibadetini yerine getirdikten sonra bayrama ulaşmış olmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup ramazan ayını bitiren Müslümanların belirli ve özellikle muhtaç kişilere vermesi vacip olan sadakadır.

Fıtır sadakasının yani fitrenin vacipliği sünnet ile de sabittir, Hz. Muhammed köle veya özgür, büyük veya çocuk, kadın veya erkek fitrenin her Müslüman için gerekliği olduğunu ve verilmesinin sevabını duyurmuştur.

FİTRE NE ZAMAN, HANGİ TARİHLERDE VERİLİR?

Fitrenin bayramın birinci günü verilmesi en muteber olanıdır fakat daha önce verilmesi de münasiptir. Bayramın birinci gününden sonraya bırakmamak ise yerinde olacaktır fakat birçok mezhep için bu da mümkündür. Sadece Şâfiî mezhebine göre bir neden bulunmadığı sürece bayramın birinci günü gün batımından sonraya bırakmak haram olarak yorumlanmaktadır.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakasının yani fitrenin amacı bir fakirin, muhtacın yaşadığı toplum standartlarında bir günlük yiyeceğinin karşılanması ve bu sayede tüm Müslümanların bayram sevincine ortak olmasıdır. Bu sebeple fitre gerçekten ihtiyaç sahibi kimseler verilmelidir. Kimlere verileceğini, kimlere verilemeyeceğini örnekler ile açıklamak uygun olacaktır.

FITIR SADAKASI HANGİ KİŞİLERE VERİLMEZ? KARDEŞE FİTRE VERİLEBİLİR Mİ?

Yukarıda dediğimiz gibi fıtr sadakasının amacı yoksula yardım olduğu için durumu iyi olan insanlara ve onların çocuklarına fitre verilmesi uygun görülmez. Tıpkı zekatta olduğu gibi fitrede de yapılan yardımın geri kişinin kendisine dönmemesi için kişinin bakmakla yükümlü olduğu; anne, baba, dede, babaanne, anane, çocuklar, torunlar, eş gibi kişilere, akrabalara fitre verilmesi uygun görülmez. Kardeş, dayı, amca, kayınvalide, kayınpeder gibi akrabalar içinde ihtiyacı olanlara, gerçekten muhtaç olan bu akrabalara verilmesinde ise bir sakınca görülmemektedir.

FİTRE MİKTARI 2021 NE KADAR OLDU?

Fitre miktarı diyanet işleri başkanlığı din işleri yüksek kurulu tarafından belirlenerek halka duyurulmaktadır. Bu miktar belirlenirken toplumdaki sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyaçları göz önünde bulundurulmaya çalışılmaktadır. 2021 senesi için belirlenen fıtır sadakası miktarı ise 28 TL olarak ortaya çıkmıştır. Geçen sene 27 TL olan fitre miktarı 2021 yılında 28 TL olmuştur.

FİTRE SADECE PARA OLARAK MI VERİLİR? EN FAZLA NE KADAR FİTRE VERİLEBİLİR?

Bu rakam asgari rakamdır ve fitre verecek kişi diler ise bundan daha fazla ve zenginlikleri ölçüsünde bir üst sınır olmadan istedikleri miktarlarda yardımda bulunabilir. Ayrıca nakit yardımın dışında en az bu rakama denk gelecek kadar gıda vb. madde yardımında da bulunabilir.

<div></div>

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.