kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 Nisap Miktarı Ne Kadar Oldu? Nisap Nedir?

Nisap ne demek? Ne anlama gelir? Nisap miktarı nasıl hesaplanır? 2021 nisap miktarı ne kadar olarak belirlendi? Nisap ölçütü nedir ve neye göre verilir?

A+
A-

Zor geçen pandemi sürecinde geçireceğimiz ikinci mübarek ramazan ayının gelmesi ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da sizlere oruç, ramazan, zekat, fitre gibi konularda bilgi verici, meraklarınızı giderecek yazılar hazırlamaya çalıştık. Bu içeriğimizde nisap hakkında bilgilere erişebileceksiniz.

NİSAP NEDİR? NİSAB NE ANLAMA GELİYOR?

Sözlükteki kelime anlamı ile sınır, asıl, işaret, kaynak, kök gibi kavramlara işaret eden nisap islam içerisinde zekatı farz kılan zenginlik ölçüsüne karşılık gelmektedir. Yani daha da açıklayıcı olmak gerekirse bir insanın zekat vermesinin farz olma durumu nisap ile ilişkilidir ve kelimenin kökeni ile uygun olarak zenginlik sınırını ifade etme amacıyla kullanılır.

NİSAP MİKTARI 2021 İÇİN NE KADAR OLDU? NİSAB MİKTARI 2021 NE KADAR OLARAK BELİRLENDİ?

Nisap yani zenginlik sınırı her ekonomik katman için farklı olarak hesaplanır ve böyle belirlenmiştir. Örneğin ticaret ile uğraşan, para olarak kazanç sağlayan yani direkt para ile ilişki kuran bir sınıf için başka bir ölçüt ile ifade edilirken, gayrimenkul veya hayvan malı olan, bu işler ile uğraşan biri için farklı ölçütler ile belirlenmektedir.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) döneminde özellikle zenginlik altın ile, hayvan sahipliği ile ilişkili olduğu için o dönemin nisap miktarları bunlar ile ilişkili olarak şu şekilde belirlenmiştir. 80.18 gram altın veya buna denk nakit miktarı; hayvan olarak da 30 sığır, 40 koyun-keçi ve 5 deve sahipliği zenginliğin sınırı olarak kabul edilmiştir yani nisap yani zenginliğin alt sınırı bu rakamlara göre belirlenmiştir.

Burada belirlenen rakamlar birkaç farklı kaynakta farklılıklar gösterebilse de; örneğin 85 gram ya da 90 gram altın gibi, zekatın fakir insanların lehine işlemesi gerekliliğinden dolayı 80.18 gram altın zenginlik sınırı olarak genel kabulde yaygınlaşmıştır.

Peki günümüz şartlarında durum nasıldır? 2021 için nisap miktarı nasıl belirlenmektedir? Aslında bu yukarıda bahsi geçen ölçütlerde değişim olmamıştır ve buna yönelik hesap yapılabilir fakat bunu sizin yerinize bizim yapmamız gerekirse; güncel altın fiyatları 450 ila 470 Türk Lirası arasında değişmektedir. Biz bu noktada ortalamasını alarak gram altının fiyatını 460 Türk Lirası kabul edecek olursak altın üzerinden yapılacak hesap ile 460×80.18 gram= 36.882,80 TL nisap miktarı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu miktarın alt sınır olduğunu düşünürsek bunu sahip olunan gayrimenkullere, nakit paralara, hayvanlara eşitleyerek zekat verilip verilmemesi gerektiğini bulmak mümkündür.

Nisap miktarının yani zenginlik sınırının üstünde kalındığında ne kadar zekat vermek gerekir sorusunun cevabı da zaten islamda açıkta bulunan malın 1/40’ı olarak belirlenmiştir. Yine de daha net bir hesaplama yapmak isterseniz diyanet işleri başkanlığının resmi websitesinde zekat hesaplama uygulaması bulunmaktadır onu kullanarak ne kadar zekat vermeniz gerektiğini net bir biçimde hesaplayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.