kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 Yılı Fitre Miktarı Belli Oldu

Ramazan Ayının yaklaşmasıyla birlikte merak edilen konuların başında gelen fitre miktarı belli oldu. Din İşleri Yüksek Kurulu 2021 yılı Ramazan Ayında fitre tutarını açıkladı.

A+
A-

On Bir Ayın Sultanı Ramazan Ayına kavuşmamıza az bir süre kaldı. 13 Nisan 2021 tarihinde başlayacak olan Ramazan Ayı, 12 Mayıs 2021 tarihi itibariyle sona erecek. İslam coğrafyasında islamın beş şartından birisi olan “oruç tutmak” ibadeti Ramazan Ayı boyunca müslümanlar tarafından yerine getirilecektir. Ramazan Ayı boyunca maddi durumu yeterli olan ve oruç tutmasında bir takım zorunlu engelleri bulunan kişiler fitre verebilecektir. 2021 yılında herkesin merakla beklediği günlük fitre rakamları, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanmıştır. Yapılan açıklamaya göre 2021 yılı Ramazan başlagıcından 2022 Ramazan ayı başlangıcına kadar fitre miktarı “28 TL” olarak belirlenmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan açıklamada; Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantı sonrası açıklanan kurul kararında; 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 TL olarak belirlendiği açıklanmıştır.

Fitre miktarı belirlenmesinde bir kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılayabilecek ortalama tutar dikkate alınmaktadır. Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak, 2021 yılı için bu ortalamanın 28 TL olduğuna kanaat getirilmiştir. Belirtilen meblağ, ihtiyaç sahibi kişilere nakli veya ayni şekilde verilebilecektir. Ayni şekilde yapılan yardımların gıda ürünlerini içermesi gerekmektedir. Burada esas amaç, oruç tutan ve maddi kaynakları kıt olan kişilerin nakdi yardımlarla birlikte oruç ibadetlerini daha kolaylıkla yerine getirebilmelerini sağlamaktır. 2021 yılı için belirlenen bu rakamın aynı zamanda günlük fidye miktarını da içerdiği bilinmelidir.

Açıklanan bu rakamla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebileceği de bilinmelidir. Maddi olarak iyi durumda olan kişiler, 28 TL üzerinde yapacakları yardımlarla daha fazla kişinin oruç ibadetini kolaylaştırabilecekleri hesaba katarak hareket etmelidir.

Yaşlılığı, kocaması, hastalığı ve güçsüzlüğü sebebiyle ramazan orucunu eda edemeyen kişilerin fitreleri aksatmamaları oldukça önemlidir. Zorunlu olarak günlük ilaç kullanmak zorunda olan kişiler için belirlenen fidye miktarı ödenemeyecek güçlükte olmamasına dikkat edilmektedir. Günlük olarak belirlenen fidye miktarında oruç tutulamayan gün sayısı dikkate alınmalıdır. Bir kişinin ramazan ayı boyunca tutamadığı gün sayısında fidye vermesi gerekmektedir. Örneğin, Ramazan Ayı boyunca hiçbir gün oruç tutamayan kişilerin 30 gün içinde vermeleri gereken toplam fidye miktarı 840 TL olacaktır. Bu rakamı günlük vermekte fayda vardır.

Oruç tutan kişilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için fitrelerin günlük olarak verilmesi önem taşımaktadır. Herkes tutamadığı gün sayısında fitre vermelidir. 10 gün oruç tutamayanların verecekleri toplam fitre miktarı 280 TL olacaktır. 15 oruç tutamayanları verecekleri fitre tutarı ise 420 TL olacaktır.

Aynı evde yaşayan birden fazla kişinin orucunu eda edememesi durumunda da verilecek fitre tutarı değişmektedir. Her bir birey için verilecek tutar 28 TL olarak belirlenmiştir. Aynı evde iki kişinin oruç tutmaması durumunda ise bu rakam günlük olarak 56 TL olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.