kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

21 Nasıl Oynanır?

​​​​​​​21 nedir, blackjack 21 kuralları nelerdir, blackjack oynanışı nasıldır, 21 nasıl oynanır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

21 Nasıl Oynanır?

Kart oyunlarından biri olan 21 oyunu hakkında sizlere hemen hemen her ayrıntıya değinerek oyunu anlattık. 21 nasıl oynanır, kuralları nelerdir, hesaplama ve ödeme nasıl yapılır, gelin birlikte bakalım…

Kağıt oyunları ve türevi iskambil oyunları, taş oyunları gibi oyunlar tarihin çok eski zamanlarından beri insanların keyifli vakit geçirmesine yardımcı oyunlar olmuşlardır. Biz sizlere bu tip oyunların kurallarını izah eden, nasıl oynandığını anlatan yazı dizileri hazırlamaya karar verdik. Bu yazımızda 21 yani blackjack hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

BLACKJACK NEDİR? BLACKJACK NASIL OYNANIR?

Blackjack 18. Yüzyılda oynanmaya başlanan bir kart oyunudur. Oyunda amaç; kasaya karşı ya da oyuncuların birbirine karşı oynarken ellerine aldığı kağıtlar ile 21’i geçmemeleri veya 21 yaparak ya da 21’e en yakın olarak oyunu kazanmaktır. Bu oyun genel olarak kumarhanelerde oynandığı için temel amacın kasayı yenerek yerdeki parayı almak olduğunu söyleyebiliriz.

Blackjack nasıl oynanır sorusuna gelecek olursak oyuncuların kasaya karşı oynadığı durumda kasa saat yönünde kağıt dağıtmaya başlar. Oyunculara verdiği kağıtları açık verirken kendine aldığı ilk kağıdı kapalı olarak alır. Oyun başında herkese 2’şer adet kağıt verilir ve kasanın da ikinci kağıdı açıktır.

Bu andan sonra oyuncular kağıtlarının durumuna göre yeni kart isteme ya da istememe şansına sahiptirler ve ana amaç 21 veya aşağısında kalmak olduğu için buna göre hamleler yapabilirler. Blackjack oynanışını daha da detaylandırmak için kuralları ile birlikte nasıl oynanır sorusuna bir kez daha eğilmek faydalı olacaktır.

21 NASIL OYNANIR? 21 KURALLARI NELERDİR?

Aslında bu oyun temel düzeyde basit bir oyun olduğu için çok fazla kuralı bulunmamaktadır. Yine de kuralları şu şekilde listelersek oyunun nasıl oynandığını da biraz daha detaylandırmış oluruz.

    • Normalde pek çok oyunda iskambil destesi içindeki gruplar (karo, sinek, maça ve kupa) bir anlam ifade etmektedir fakat 21 oyununda sadece sayıların önemi vardır.
    • İskambil kartlarındaki sayılar üzerinde yazan kadar değerlendirilirken (örneğin kupa 3 3 sayı, sinek 7 7 sayı) vale, kız ve papaz 10 sayı olarak değerlendirilmektedir. As için istisna bir durum olarak oyuncu ası ister 1 ister 11 sayı olarak ele alabilmektedir.
    • Oyunda genellikle ortaya bir konulur, bu in oranı masaya bağlı olarak değişmektedir.
    • Kasaya karşı oynanan bu oyunda kasanın ya da dağıtıcının elindeki sayı 16 ve altında ise 16’yı geçene kadar kart çekmeye devam eder. 17 ve üstünde ise kart çekmek veya 21’i geçmiş ise oyunda kalan oyunculara ne ise o kadar ödeme yapılır.

21 nasil oynanir

BLACKJACK 21 HESAPLAMA, ÖDEME NASIL YAPILIR?

21’de hesaplama her elin kendisine özeldir. Yani bir kağıda yazılarak sonunda toplanarak kazanan veya kaybeden belirlenmez. Oyunda 21’i geçen veya kasadan ya da dağıtıcıdan aşağıda kalmış oyuncular o el kaybetmiş olurlar. 21’i geçmeyen ve kasadan yüksek olan oyuncular da o eli kazanmış olurlar. Tabi ki eğlencesine oynanan bir oyunda amaç sadece kazanmaktır fakat li bir oyunda kazananların ne kadar kazanacağını şu şekilde hesaplamak gerekmektedir:

Eliniz ile kasa, dağıtıcı aynı sayıda ise hiçbir şey kazanmaz veya kaybetmezsiniz.

Eliniz kasa veya dağıtıcıdan yüksek ise 1:1 kazanırsınız.

Kasa 21’den yüksek ise 1:1 kazanırsınız.

Elinizde blackjack varsa 3:2 kazanırsınız.

Bu oyunun farklı oynanışları da mevcuttur fakat en temel haliyle 21 bu şekilde oynanmaktadır. Ev ortamında kendi aranızda oynayacaksanız işi kumara dönüştürmemenizi ve eğlence amaçlı oynamanızı öneririz. İlla ortaya bir iddia koyacaksanız da bu oyunu 20 el oynayarak en fazla kazananın kaybedenler tarafından ödüllendirileceği başka yöntemler bulabilirsiniz.

Blackjack 21 veya diğer oyun kuralları ile ilgili aklınıza takılan şeyleri yazımızın altındaki yorum kısmında sorabilirsiniz. Başka merak ettiğiniz oyun kuralları varsa bunları da yorumlar kısmında belirtirseniz biz sizler için o kuralları da derleyerek yazabiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.