kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

65 Yaş Üstünde Olan Kişilere 3 Saat Sokağa Çıkma İzni Geliyor

Ülkemiz koronavirüste pik noktasına dün itibariyle ulaştı. Bu durum ülkemizde hayatın normalleşme sürecini de getirecek gibi duruyor. 27 Nisan 2020 tarihinde 65 yaş üstünde olan vatandaşların sokağa çıkma yasağı kaldırılarak, günde 3 saat olmak üzere sokağa çıkış izni verilmesi planlanıyor. 81 ilde uygulanacak izin için detaylar netleşmeye başlıyor.

A+
A-

Ülkemizde koronavirüs kapsamında 65 yaş üstünde olan kişilere sokağa çıkma yasağı gelmiş ve bir aydan fazladır da bu kural uygulanıyor. 21 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre; 81 ilimizde 65 yaş üstünde olan kişiler için sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Uzun süredir evlerinde kalmak zorunda kalan kişiler için belirli günlerde 3 saat sokağa çıkma izni verilmesi planlanıyor. Bu sayede belirli yaşın üstünde olan kişilerde sosyal mesafe kurallarına uygun olacak şekilde, maske ve eldiven kullanarak sokağa çıkabilecektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan toplantıların yanı sıra Bilim Kurulunda da tartışılan bu teklife, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Biraz daha sabır” diyerek sıcak bakmamıştı. Ancak, sokağa çıkma yasağının bir ayı geçmesi, bu durumun bazı ‘psikolojik ve fizyolojik’ problemlere sebep olabileceği, 65 yaş üstü vatandaşlardan da kısa süreli de olsa dışarı çıkmalarına izin verilmesine yönelik yoğun talepler gelmesi üzerine konu yeniden gündeme geldi. Bunun üzerine gerekli karar çıktı.

Sokağa Çıkma İzni Pazartesi Başlıyor

Son alınan haberlere göre İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasaklarına ilişkin bazı önerilerin hazırlandığı ve bunların Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a sunulduğu söyleniyor. Bu kararlar içerisinde sayları 7 Milyon 500 Bini bulan 65 üstü vatandaşımızı ilgilendiren bir önerinin yer aldığı biliniyor. Ülkemizde virüsün pik noktasına ulaşmasıyla birlikte esnetilmeye başlayan yasakların ilkinin hafta sonu itibariyle açıklanması öngörülüyor. Buna göre 27 Nisan 2020 Pazartesi günü itibariyle 65 yaş üstünde olan kişilere 3 saat sürmesi planlanan sokağa çıkma izni verilmesi planlanıyor. 20 yaş altında olanlar için bu konunun henüz gündemde olmadığı da genel bilgiler arasında yer alıyor. İçişleri Bakanlığının hazırladığı önerilerin kabul edilmesi durumunda normalleşme sürecimizin de hızlanacağı öngörülüyor. Özellikle, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın bayramda herkesin birbiriyle hasret gidermesi için yoğun çaba harcandığını açıklaması üzerine virüsün etkisinin yakın zamanda azalması beklenmektedir.

Ülkemizde Koronavirüs Pik Noktasına Geldi Mi?

Ülkemizde koronavirüsün pik noktasına gelip gelmediğin anlamak için; virüsün ülkemizde meydana getirdiği günlük vaka sayısından o gün içerisinde tedavi edilenlerin sayısını çıkararak aktif vaka sayısındaki artışı tespit etmek gerekir. Dikkat edileceği üzere koronavirüs toplam vaka sayısı hiç bir zaman pik noktasına gelmez. Pik noktasına gelecek olan aktif vaka sayısıdır. Aktif vaka sayısını tespit etmemizi sağlayacak olan şey; bir gün içerisinde oluşan toplam vaka sayısının, o gün içerisinde tedavi edilen sayısından çıkarılmasıdır. Pik noktası ise aktif vaka sayısının en yüksek seviyeye geldiği andır. Bu nokta eğrinin dönüm noktasıdır. Bu dönüm noktasından sonra bir kaç gün plato dönemi yaşanacak olup, sonrasında da aktif vaka sayısında düşme yaşanacaktır. Ülkemizde 24 Nisan 2020 istatistiklere göz attığımızda; bir gün içerisinde meydana gelen vaka sayısı 3.122 iken; aynı gün içerisinde tedavi edilenlerin sayısı ise 3.246 olarak açıklanmıştır. Bu veriler ülkemizdeki aktif vaka sayısının 124 kişi azaldığını göstermektedir. Yani; yukarıda açıklamaya çalıştığımız eğri bükülmüştür. Pik noktasından düşme eğilimine yönelmiştir. Belki bir kaç gün daha plato dönemi yaşanacak olsa da eğrinin negatif eğime doğru geçmesi yakındır.

Yorumlar

  1. segmus Avatar segmus dedi ki:

    ya siz hastalik vurus diyorsunz ilerleyen zamanlarda kara delik acildiginda dinazorlar geldiginde siz bu hastaligi ararsiniz bence tobe edin insAllah ole olmaz dunyaya cuma gunu ayin 15sinde buyul bir ses gelecek sabah namazinda bu kuranda yaziyor