kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Alkollü Araç Kullanma Cezası 2021 Ne Kadar?

Alkollü araç kullanmanın cezası 2021’de ne kadar oldu? Alkol ile kaç promili geçince ceza kesilir? Alkollü araba kullananların işlediği suçlar ve cezaları nelerdir?

A+
A-

Pandemi nedeniyle azalmış olsa da normal zamanlarda ülkemizde ve dünyada trafik kazaları nedeni ile binlerce insanın yaşamı son bulmaktadır. Aynı zamanda binlerce kişi de hafif veya ağır yaralanmakta ve sakat kalabilmektedir. Trafik kuralları olarak bildiğimiz kurallar ve kurallara uymayanlara kesilen cezalar da işte bu kazaları önlemek, azaltmak ve insanların can ve mal kaybı yaşamalarına izin vermemek için konularak uygulanmaktadır.

Trafik kazalarının birçoğu alkollü araç kullanma yüzünden gerçekleşmektedir. Alkollü içki tükettikten veya uyuşturucu madde kullandıktan sonra sürülen araçlar insanların canlarını tehlikeye attığı için bu şekilde araç kullanmak kesin olarak yasaklanmıştır. Bu yasak belli bir sınırın üzerine çıkılması ile ilişkilidir. Ceza kesilmesi için sürücülerin belirlenen sınırın üzerine çıkmış olmaları gerekir.

ALKOLLÜ ARABA KULLANMA CEZALARINDA PROMİL SINIRI KAÇTIR?

Alkolden önce uyuşturucudan bahsetmek gerekirse uyuşturucu için belirlenmiş bir sınır bulunmamaktadır. Uyuşturucu madde kullanarak araba süren vatandaşlar fark edilmeleri halinde yasal olarak konulmuş cezaları yerler.

Alkol tükettikten sonra araç başına geçme ile ilgili olarak ise belli bir promil sınırı belirlenmiştir. Bu sınır kişisel otomobil için 50 promil iken ticari araçlar için ise 20 promil olarak kurallaştırılmıştır. Yani kişisel aracını kullanan bir sürücü 50 promil üzerine çıkmış ise, ticari araç kullanan bir sürücü de 20 promil üzerindeyse cezai işlem uygulanır. Aynı zamanda 100 promilin üzerine çıkan sürücülere farklı yaptırımlar da uygulanmaktadır.

HANGİ ALKOLLÜ İÇECEK KAÇ PROMİLE EŞİT?

Şarap ve bira gibi düşük alkol oranı bulunan ürünlerden 4 kadeh denilebilecek oranda; rakı, viski ve votka gibi alkol oranı yüksek içeceklerden de 3 kadeh denilecek oranda tüketmek bireyin 100 promil sınırının üzerine çıkmasına neden olmaktadır. Adli tıp kurumu raporlarına göre, bir kişi alkol tükettikten sonraki her bir saatte vücuttaki alkol oranının %15’ini kaybetmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki burada yazılan alkol miktarları ve adli tıp kurumu raporlarındaki verilerin durumu kişinin fizyolojik durumuna, yaşına, cinsiyetine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA CEZALARI 2021’DE NE KADAR OLDU?

Öncelikle belirtmek gerekir ki alkollü araç kullanmanın en büyük cezası sürücünün kendisine, yakınına veya başka bir insana verebileceği zarardır. Bu konuda böyle bir yaşandıktan sonra bireyin psikolojik olarak yaşayabileceği sıkıntılar veya ölmesi en büyük ceza olarak görülebilir bu yüzden yasal cezalardan çok sürücülerin bunu göz önünde bulundurması gerekir.

alkollu arac kullanmanin maddi cezasi 2021

Yasalar tarafından belirlenmiş olan cezalara gelecek olursak, alkollü araç kullanma cezaları 2021 yılında maddi olarak şu şekildedir.

İlk kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 1340 TL maddi ceza kesilmektedir. Erken ödemeden faydalanılırsa ceza 1005 TL’ye düşmektedir.

İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 1679 TL maddi ceza kesilmektedir. Erken ödemeden faydalanılırsa ceza 1259,25 TL’ye düşmektedir.

Üçüncü veya daha fazla kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 2698 TL maddi ceza kesilmektedir. Erken ödemeden faydalanılırsa ceza 2023,50 TL’ye düşmektedir.

Erken ödeme indirimi ceza geldikten sonraki 15 gün içerisinde ödenmesi halinde faydalanılan bir indirim türüdür.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIMINDA EHLİYETE EL KONULMA CEZALARI 2021

Maddi yaptırımların yanı sıra yine promil sınırı olan, kişisel araçtaki 50 ve ticari araçtaki 20 geçilirse sürücülere ehliyete el konulma cezası da uygulanmaktadır. 100 promil üzerine yasal farklı yaptırımlarda uygulanmaktadır. Ehliyete el konulma cezaları da şu şekildedir.

İlk kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 6 ay ehliyete el konulma cezası uygulanmaktadır.

İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 2 yıl ehliyete el konulma cezası uygulanmaktadır.

Üçünce ve fazla kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 5 yıl ehliyete el konulma cezası uygulanmaktadır. 5 yıl ceza yiyen sürücüler 5 yılın sonunda ehliyetlerini alabilmek için psikoteknik sınavında başarılı olmalıdırlar.

alkollu arac kullaniminda ehliyete el konulma cezalari

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİYE SOKMA SUÇU CEZASI 2021 NE KADAR?

Karayolunda, deniz ve hava ulaşımında, demir yollarında trafik ve akışı tehlikeye sokmak yasal olarak suç olarak görülmektedir. 100 promil sınırını geçerek alkollü ulaşım aracı kullanan kişiler trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktadırlar. Bu nedenle hukuki olarak ceza yaptırımı uygulanır. Türk Ceza Kanunun 179. Maddesine göre bu sürücülere kamu davası açılır. Bu davanın kaybedilmesi durumunda 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılma olasılığı bulunur.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIRKEN ÖLÜMLÜ KAZA YAPMANIN CEZASI 2021

Alkollü araç kullanan sürücünün yaralanma veya ölümle sonuçlanan bir kazaya karışması halinde taksirle yaralama veya taksirle öldürme suçu yerine bilinçli taksirle yaralama ve öldürme suçu işlediği kabul edilir. Bunun sebebi ise Yargıtay’ın alkollü araç kullanmanın bilinçli olarak sürüş yeteneğini kaybettirmesi yönünde verdiği görüştür. Böyle bir kaza yapmanız halinde avukata ihtiyacınız bulunmaktadır bu yüzden bunu internette araştırmak yerine bir avukat ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Yine de belirtmek gerekir ki bilinçli taksirle yaralama ve öldürme suçlarında hapis cezası alınmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.