kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı Nedir? Nasıl Yararlanılır?

Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi hattı 14 Mart 2020 tarihi itibariyle Korona Virüsü danışma hattına döndü. Alo 184 nedir? Nasıl Çalışır? Korona virüsüne dair nasıl danışılır? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan ve bugüne dek özellikle Tütün ve dumansız hava sahası hususlarında yapılan ihlallerin bildirilmesi gayesi ile kullanılan Alo 184 Sabim hattı, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın duyurusu ile 14 Mart 2020 tarihinden itibaren Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı’na çevrildi. Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı nedir? Nasıl çalışmaktadır? Vatandaşlar Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı’na nasıl ulaşacak? Bildirimler nasıl yapılacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı Nedir?

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı başlangıçta tütün kullanımı ve dumansız hava sahası gibi konularda yapılan ihlalleri bildirme ve danışma hattı olarak kurulmuştur. Ancak ülkemizde Korona tipi Covid 19 virüsünün görülmesiyle birlikte Alo 184 Sabim hattı Korona Virüsü Danışma Hattı olarak dönüştürülmüştür.

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı Nasıl Çalışıyor? 

Vatandaşlar Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattını 7 gün 24 saat arayarak hattan faydalanma imkanına sahip olacaklardır. Hattın çalışmasının temelinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun oluşturmuş olduğu algoritmalar var. Bu algoritmalar hastaların yaş, kronik rahatsızlık, gözlediği semptomlar vs. bilgilere dayanılarak hastalık riskini değerlendirmeye yarıyor. Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattında bu bilgileri ve şüphelerini çağrı merkezi görevlisine aktaran vatandaştan alınan bilgiler yine bu sistemde görevlendirilmiş uzmanlarla paylaşılıyor. Uzmanların, arayan kişinin enfekte olma durumuna dair şüphesinin oluşması durumunda kişi bilgilendiriliyor ve sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.

Vatandaşların her tür şüphe durumunda hastanelere gitmeden evvel Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattını arayarak bilgi almaları önemle tekrarlanıyor.

Covid 19 Korona Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır?

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan isimli kentinde ilk vakaları gözlenen ve Korona tipi bir virüs olduğu saptanan, sonrasında ise Covid 19 ismini alan bu virüs insanların özellikle solunum sistemine yerleşerek kendisini kopyalayabilen, bu şekilde çoğalan, süreç içerisinde enfekte kişiyi solunum sıkıntılarına sokarak ileri safhalarda ölüme yol açabilen bir virüstür. Hastalığın önce Çin’de görülmesi üzerine her ne kadar tedbirler alınmaya çalışılmışsa da önce Çin’in çevre ülkelerinde, Asya’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve son olarak Avrupa’da da görülmeye başlanmıştır. Kısa süre evvel Türkiye’de de ilk vakalar ortaya çıkmış, virüs ülkemize giriş yapmıştır.

Hastalıkla alakalı olarak bilinmesi gereken en önemli husus 14 günlük kuluçka süresidir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı özellikle vaka görülen ülkelerden gelen vatandaşlarımızın 14 gün süre boyunca kendilerine karantina uygulamaları gerektiğinin üzerinde durmuştur. Bu 14 günlük süre sonunda başlayan en net virüs belirtileri şiddetli kuru öksürük ve çok yüksek ateştir. Bu iki belirtiyi gören vatandaşların dün itibariyle kurulan Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattını arayarak bu şüpheleri ile alakalı tanı koydurmaya çalışmaları istenmektedir. Kişiler belirtilerinin yüksek hastalık şüphesi taşıması durumunda sağlık kuruluşlarına uzmanlar tarafından yönlendirileceklerdir.

Covid 19 Korona Virüsünün en temel bulaşma yolu viral partiküllerin solunmasıdır. Ya da bu partiküllerin bir şekilde ağız, burun ile temasıdır. Korunmak için en dikkat edilmesi gereken şüphesiz hijyendir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar vatandaşların çok sık el sabunlama, yüksek dereceli kolonya kullanımı ve mümkün mertebe toplu alanlardan uzak durma yönünde tedbirler alabileceğini vurguluyor.

saylyk logo 2

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı Niçin Kuruldu?

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattının kurulmasının ve kullanımının önemle üzerinde durulmasının gerekçeleri ise, gerek hastaların risk altında değil iken sağlık kuruluşlarına giderek boşuna bir meşguliyet yaratmalarının önüne geçmek, gerek başka rahatsızlıklardan kişileri uzak tutmak, gerekse Covid 19 korona virüsü taşıyan bir kişinin bunu bilmeksizin ve tedbirsiz biçimde dışarı çıkmasının, sağlık kuruluşlarına gitmesinin ve virüs yayma ihtimalinin önüne geçmek.

Tüm bu amaçların hasıl olabilmesi için ve toplum bilinci gereği hastalık şüphesi taşıyan tüm vatandaşların hastaneye ya da sağlık kuruluşlarına gitmeden evvel Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattını aramalarını önemle tekrar ediyoruz.

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattı Çalışma Saatleri Nelerdir?

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattına ulaşmak isteyen vatandaşlar diledikleri saatte arama yapabileceklerdir. Durumlarının aciliyetine göre kendilerine geri bildirim süreleri değişmekle birlikte muhakkak geri dönüş alacaklardır.

Alo 184 Sabim Korona Virüsü Danışma Hattına dair merak ettiklerinizi sormak ve hastalık hakkında tartışmalara katılmak için Tıklayınız!

Yorumlar

  1. Rabia Şahin Avatar Rabia Şahin dedi ki:

    aradım ihbar için fakat açmıyorlar maalesef.