kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Anneler Günü Sadece Türkiye’de Mi Kutlanır? 

Anneler Günü Sadece Türkiye'de Mi Kutlanıır? Anneler günü ilk nerede ve ne zaman kutlanmıştır? Anna Jarvis kimdir? Türkiye anneler gününü ne zaman kutlamaya başlamıştır? Nene Hatun kimdir?

A+
A-

Anneler Günü Sadece Türkiye’de Mi Kutlanır?

Hayatta en değer verdiğimiz kutsal varlıklar annelerimizdir. Peki anneler gününde neler yapıyoruz, ilk anneler günü ne zaman kutlandı, anneler günü sadece Türkiye de mi kutlanıyor gelin birlikte bakalım…

Günümüzde hemen hemen hiç kimse anneler gününün kutlanmadığı bir yıl geçirdiğimizi hatırlamıyordur. Dünyanın her kıtasında, her coğrafyasında ve her kültüründe anneler kutsaldır. İlk çağlardan beri insanlar annelere saygı gösterir. Ancak anneler gününün resmi bir gün ilan edilmesi yakın tarihe dayanmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’de her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününde anneler günü kutlanmaktadır. Peki ya dünyanın geri kalanında durum nasıldır? Anneler günü sadece Türkiye’de mi kutlanır? Anneler Günü ilk kez nerede ve ne zaman kutlandı?

Anneler Günü İlk Kez Ne Zaman ve Nerede Kutlandı?

Her yıl 5. ayda yani Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Anneler Günü ilk kez Amerika Birleşik Devletlerinde kutlanmıştır. ABD’nin Philadelphia eylaetinde doğan Anna Jarvis isimli bir kadın, annesinin ölümü üzerine onu anmak istemiştir. Bu amaçla 1907 yılında bir kampanya başlatarak annesini onurlandırmak istemiştir. Çevresinden ve siyasilerden destek gören Jarvis amacına ulaşmış ve 9 Mayıs 1955 tarihinde ABD’de anneler günü ilk kez kutlanmıştır.

Anna Jarvis Kimdir?

Bu soruya anneler gününün mucidi ve kahramanı cevabı verilebilir. Jarvis 1905 yılında annesini kaybetmiş bir kadındır. Jarvis annesini anmak ve onurlandırmak için ABD’de annesine özel bir gün ilan etmeye çalışmıştır. Zaman zaman tepki zaman zaman da destek gören Jarvis’in çalışmaları en sonunda ise sonuç vermiştir. 1910 yılında ABD’de Batı Virginia eyaletinin anneler gününü tanıyan ilk eyalet olması ile Jarvis’in ismi daha sık duyulur olmuştur. ABD Başkanı Wilson’un her yıl Mayıs ayının ikinci pazar gününü anneler günü ilan etmesiyle Jarvis çabalarında başarılı olmuştur. Ancak Anna Jarvis kısa sürede bu özel günün alışveriş çılgınlığının bir parçası olduğu anlamış ve bugünün sömürülmemesi için mücadele etmiştir. Mahkemeye de başvuran Jarvis ne yazık ki bu mücadelesinde başarılı olamamıştır.

Anneler Günü Sadece Türkiye’de Mi Kutlanır?

Anneler günü yalnızca Türkiye’de değil bütün dünyada kutlanmaktadır. Sosyal medya platformları, büyük şirketler, ülkeler, devlet başkanları, siyasiler anneler günü kutlamalarına katılmaktadır. İnsanlar annelere hediyeler vermektedir.

Türkiye Anneler Gününü Ne Zaman Kutlamaya Başladı?

Türkiye’de ilk kutlamanın ne zaman yapıldığı ve annelerin resmi olarak Türkiye’de ne zaman kutlandığı merak edilmektedir. Anneler günü Türkiye’de ilk kez 1955 yılında kutlanmıştır. Türkiye Kadın Birliğinin girişimleri ve çalışmaları sonucunda anneler günü kutlamaları ülkede başlamıştır. Takvimler 5 Mayıs 1955’i gösterdiğinde ilk kutlama da gerçekleştirilmiştir. 1955’deki kutlamalarda yılın annesi olarak 93 Harbi olarak bilinen Rus-Osmanlı savaşında kahraman haline gelen Erzurumlu Nene Hatun seçilmiştir.

Nene Hatun Kimdir?

Nene Hatun Anadolu coğrafyasında kahraman ilan edilmiş bir kadın ve bir annedir. Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1877 ile 1878 senelerinde yapılan savaşta yaptığı fedakarlıkla adını duyurmuştur. Erzurum’da yaşayan Nene Hatun savaş sırasında Rus istilasına karşı bebeğini geride bırakarak cepheye, Ruslarla çarpışmaya koşmuştur. Yıllar geçse de onun bu kahramanlığı unutulmamıştır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

nene hatun kimdir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.