kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Atom Bombası Nedir? Etkisi Ne Kadar? Hangi Ülkede Kaç Tane Var?

İnsanlık tarihinin en ölümcül silahlarından olan atom bombası nedir? Nasıl çalışır? Atom bombasının etkisi ne kadar? Hangi ülkelerde kaç tane atom bombası var? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Nükleer silahların ilk örneklerinden olan atom bombası nedir? Atom bombası nasıl yapılır? Kaç tip atom bombası bulunmaktadır? Atom bombası ilk kez ne zaman yapıldı? İlk atom bombaları nereye atıldı? Atom bombasının etkisi ne kadardır? Hangi ülkelerde kaç tane atom bombası var? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Atom Bombası Nedir? Nasıl Yapılır?

Atom bombası genel olarak plütonyum ya da zenginleştirilmiş uranyum elementlerinin yakıt olarak kullanıldığı bir anlamda aslında devasa mermilerdir. Plütonyum ya da zenginleştirilmiş uranyum elementlerinin kullanılmasındaki amaç bu iki elementin radyoaktivite sahibi olması, çok büyük kütleye sahip olmaları ve parçalanmaları durumunda zincirleme reaksiyonlar ortaya çıkararak çok ciddi bir enerji açığa çıkarabilmeleridir. Atom bombalarını bu denli yıkıcı kılan unsur da zaten ortaya çıkan bu yıkıcı enerji olmaktadır. Atom bombaları fisyon ilkesine dayalı olarak çalışmaktadırlar. Bu ilke en yalın haliyle bu elementlere çok yüksek basınç uygulanması ve elementlerin parçalanarak yüksek enerji ile dağılması olarak nitelendirilebilir.

Kaç Tip Atom Bombası Vardır?

Atom bombası yapımında yukarıda da dile getirdiğimiz gibi iki element yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu elementlerden plütonyum; elde etmesi nispeten daha kolay olduğundan daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Atom bombasının yapımında esasen iki temel nokta bulunmaktadır. Ateşleyicilerin bulunduğu tarafta yer alan ve mermi görevi gören element kendisine uygulanan ısı ile harekete geçecek şekilde konumlandırılır. Bombanın diğer ucunda ise çarpıştırılacak olan element konumlandırılır. Yüksek bir ısı ve basınç ile harekete geçen mermi diğer uçtaki element ile şiddetli bir biçimde çarpışır ve bu çarpışma sonucunda çok ciddi bir enerji açığa çıkar. Bu enerji ısı, ışık ve parçalanan radyoaktif elementlerden ortaya çıkan radyasyon dolu parçacıklardan oluşmaktadır. Ortaya çıkan zincirleme reaksiyon atom bombası patlamalarına şahitlik etmiş olan insanların işaret ettiği mantar bulutunu oluşturmaktadır.

mushroom 1

İlk Atom Bombası Ne Zaman Yapıldı?

Atom bombası için ilk çalışmalar on dokuzuncu yüz yıl itibariyle başladı. Bu dönemde bilim insanları atomun parçalanması sonucunda elde edilebilecek güç keşfedilmeye başlandı. Bu keşif ile birlikte öncelikle Birinci Dünya Savaşı sonrası süreçte Hitler Almanya’sında bu gücü bir silah olarak kullanma fikri kuvvetlenmeye ve bunun üzerine çalışmalar yapılmaya başlandı. Nazi Almanya’sında başlayan bu süreç ve program Nazi baskısından kaçarak Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçan fizikçi Leo Szilard bunu ABD hükümetine ve Nazileri durdurmasını umduğu diğer büyük devletlere mektuplar yazarak iletmeye çalıştı. Mektuplarına herhangi bir geri dönüş alamayan Szilard bildiklerini Almanya’dan hocası olan ünlü fizikçi Albert Einstein ile paylaştı. Bu kez Einstein Szilard’ın mektuplarından birisini kendi imzası ile dönemin ABD Başkanı Roosevelt’e gönderdi ve Amerika Birleşik Devletleri Almanya’nın çalışmalarından böylece haberdar oldu.

Bu haberin ve gelişmelerin üzerine 1939 yılında Amerika Birleşik Devletleri bu gücü daha çabuk elde etmek ve geliştirmek adına Manhatton Nükleer Silah Araştırmaları Projesi’ni başlatmıştır. Gizlilikle yürütülen bu projede Amerika Birleşik Devletleri başlangıç olarak atom üzerine ve atom enerjisi üzerine çalışmalar yürütmüştür. 1942 yılı itibariyle hızlandırılan proje neticesinde dünya üzerindeki bilinen ilk atom bombası Amerika Birleşik Devletleri’nde yapıldı. Nükleer Savaş Başlığı olarak genel bir isimle tanımlanan atom bombası 1944 yılında üretime hazır hale gelmiştir.

İlk Atom Bombası Ne Zaman Kullanıldı?

Amerika Birleşik Devletleri BaşkanlığI’na Truman’ın gelmesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri başlagıçta gerekmedikçe atom bombasını kullanmama yönünde yürütülen politikadan ayrıldı ve Truman’ın emri ile kullanılmak üzere atom bombası üretimi gerçekleştirildi. Öncelikle 1945 yılının Temmuz ayında Birleşik Devletler’de yer alan Newada çölünde ilk atom bombası denemesi yapıldı. Bu atom bombaları Japonya’nın ABD Deniz Kuvvetleri’nin konuşlandığı Pearl Harbor üssüne yapmış olduğu saldırıya cevaben 6 Ağustos 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima kentinde ve 9 Ağustos 1945 yılında yine Japonya’nın Nagasaki kentinde patlatılarak kullanıldı. Pearl Harbor saldırısı 1941 yılında yapılmış olmasına rağmen, bu gelişme üzerine savaşa katılan Amerika Birleşik Devletleri 4 sene sonra Japonya’ya iki atom bombası atmış olması bu baskının intikamı olarak nitelendirilmiştir.

nagasaky

Atom Bombasının Etkisi Ne Kadar?

Atom bombalarının ve dahi diğer nükleer savaş başlıklarının etkisi kiloton ölçüsüyle ifade edilmektedir. Kiloton ölçüsünün dayandığı güç ise dinamit patlaması gücüdür. Bir kiloton; 1 ton dinamitin açığa çıkardığı enerjiye denktir. 1945 yılında Japonya’da kullanılan atom bombalarının gücünün 15 kiloton dolaylarında olduğu düşünülürse yaklaşık 15 bin dinamitin patlama gücüne denk olduğu söylenebilir. Günümüzde ise bu kapasitenin çok çok üzerine çıkılmıştır. Günümüzde 200 kiloton düzeyinde enerji açığa çıkarabilecek atom bombası içeren nükleer savaş başlıkları üretilebilmektedir. 15 kilotonluk atom bombaları yaklaşık olarak bir şehrin merkez bölgesini yok edebilecek güçteydi. Bugün yapılan atom bombaları ise bir şehrin bütününü tamamen yok edebilecek güce sahiptir.

Atom bombasının infilak ettiği en yakın noktadaki kişiler ortaya çıkacak olan çok parlak ışık ve ısı enerjisinden kaynaklı olarak adeta yok olmaktadırlar. Ayrıca yaratmış olduğu şok dalgası ile birlikte çevre binaları da dalga yönünde yıkarak bunların şarapnel etkisi göstermesine sebep olmaktadır. Bunun yanında tabi ki radyoaktif bir reaksiyon ortaya çıktığından kişilerin bombaya olan uzaklığına göre değişmekle birlikte radyasyon zehirlenmeleri oluşması sonuçları gözlenmiştir. Japonya’da patlatılan atom bombalarından dolayı ilk anda infilak ile birlikte toplam yaklaşık 110 bin insan hayatını kaybederken, diğer etmenler ve zaman içerisinde ortaya çıkan radyasyon etkisi nedeniyle ölü sayıları milyonları bulmuştur.

Hangi Ülkelerde Kaç Tane Atom Bombası – Nükleer Savaş Başlığı Bulunmaktadır?

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayınlamış olduğu verilere göre dünya üzerinde bilinen toplam 15 bin kadar nükleer silah başlığı bulunmaktadır. Bunların bulunduğu toplam ülke sayısı 8’dir. Bu ülkeler dışında nükleer savaş başlığı üretmeye çalışan İran gibi ülkeler de mevcuttur. SIPRI’nın yayınlamış olduğu çalışmaya göre ülkelerin nükleer savaş başlığı sayılarının dağılımı ise şu şekilde;

Ülke  Başlık Sayısı
Rusya 7000
ABD 6450
Fransa 300
İngiltere 215
Pakistan 150
Hindistan 140
İsrail 80
Kuzey Kore 20

Bu sayılar elbette ülkelerin açıkladıkları, kabul ettikleri sayılar. Bu sayıların çok daha fazla olması ise ihtimal dahilinde.

Türkiye’nin Atom Bombası – Nükleer Savaş Başlığı Var Mı?

Türkiye’nin henüz yapmış olduğu bir nükleer savaş başlığı bilindiği kadarıyla yok. Ancak Türkiye’nin 1960’larda Kuzey Atlantik Paktı (NATO)’dan bu teknolojiyi aldığı bilinmektedir. Yani Türkiye’nin bugün karar vermesi durumunda bir yıl içerisinde bir düzine kadar nükleer savaş başlığı üretecek teknolojik alt yapısı ve kapasitesi bulunmaktadır.

Nükleer silahlar insanlığın üretmiş olduğu en tehlikeli ve en insanlık dışı silahlar olarak tarihe kara bir leke olarak düşmüştür. Japonya’da örneklerini acı bir şekilde tüm insanlığın gördüğü tablonun tekrar yaşanmaması ve bu insanlık suçu silahların kullanılmaması en büyük temennimizdir.

Görüşlerinizi sunmak, bilgiler almak ve sorularınızı sormak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.