kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Azerbaycan Nüfusu 2019'da Ne Kadar Oldu?

Dünya nüfusu yıldan yıla artmaya devam ederken, kardeş ülkemiz, Azerbaycan'ın nüfusu ne yönde değişmektedir? Azerbaycan nüfusu 2019 yılında kaç olmuştur? Türkiye nüfusunun 2 milyondan fazla artarak 82 milyonu geçtiği 2019 yılında, Azerbaycan nüfusu ne kadar artmıştır? Azerbaycan'da kaç il bulunmaktadır, başkenti neresidir, hangi illerinde nüfus daha fazladır? Bu soruların cevabını yazımız devamında bulabilirsiniz.

A+
A-

2019 yılı itibariyle dünya nüfusu 7,7 milyarı aşmıştır. Bu nüfusun çok büyük bölümü Asya Kıtasında yaşamaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık %60’ına denk gelen bu rakam içerisinde, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan en kalabalık nüfusa sahip iki ülke konumundadır. İki ülkenin toplam nüfusu dünyanın toplam nüfusunun üçte birinden fazladır. Bu iki ülke dışında da Asya kıtasında fazla nüfusa sahip çok ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler: Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Japonya, Filipinler, Vietnam ve Türkiye şeklinde sıralanabilir. Türkiye nüfusunun dahi 82 milyona ulaştığı günümüzde, asya kıtasında yer alan ve her daim kardeş ülke olarak kabul ettiğimiz Azerbaycan nüfusu ise hepimizin merak konusudur. Bildiğiniz üzere, Azerbaycan çok kalabalık olmayan, ülkemize kuzeydoğudan sınır bir asya ülkesidir. Bu ülke ile her ne kadar sınırsal bir zorunluluk ile ayrılmış olsakta her şartta ve koşulda bir bütün olarak hareket ettiğimizi biliriz. O halde, ülkemiz kadar tanımamız gereken Azerbaycan nüfusu detaylarına göz atalım.

Azerbaycan Nüfusu 2019

Azerbaycan nüfusu 2019 yılında: 10,014,575 olmuştur. Belirtmiş olduğumuz bu nüfus, 2019 yılı sonuna kadar doğum ve ölüm oranları üzerinden yapılan analizler sonucu ulaşılan rakamı göstermektedir. 2018 yılında Azerbaycan nüfusu, 9,923 milyona ulaştığı düşünülürse, Azerbaycan nüfusunun geçtiğimiz yıla göre 100 bine yakın bir artış gösterdiği görülecektir. Bu durum Azerbaycan’da doğurganlık oranlarının azaldığını ve nüfusun yaşlanma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, şunu da belirtmek gerekir ki, Azerbaycanda yaşayan nüfusun 4 katı kadar nüfus, diğer ülkelerde yaşamaktadır. Azerilerin en çok yaşadıkları ülke İran’dır. Azerbaycan nüfusunun yaş ortalaması 30,7 olarak hesaplanmaktadır. Nüfusun %55,5 kent merkezlerinde yaşarken, %44,5’i ise kırsal kesimlerde yaşamaktadır. Azerbaycan nüfusu ile dünya sıralamasında 91. sırada yer almaktadır. Nüfusun %49,8’i erkeklerden oluşurken, %50,2’si ise kadınlardan oluşmaktadır.

Azerbaycan Hakkında

Azerbaycan söz konusu oldu mu ilk söylenecek cümle: Ülkemizin ezeli ve ebedi tek dost ülkesidir. Azerbaycan’ın dostluğunu her daim ve her yerde, iyi ve kötü günümüzde gördüğümüzü bilmek ve unutmamak gerekir. Bu vesile ile de 26 Şubat 1992 tarihinde Ermeni çetelerce gerçekleştirilen, Hocalı katliamında ölen azeri şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz ve mekanlarının cennet olmasını diliyoruz. Azerbaycan, Kafkaslarda yer alan, 86,6 bin kilometre kare alan içerisine konuşlanmış, 27 yıllık bağımsızlık tarihi bulunan bir Türk yurdudur. Azerbaycan’ın  Kazakistan, İran ve Rusya’yla su sınırı mevcutken; Rusya, Gürcistan, Ermenistan, İran, ve Türkiye ile de kara sınırına sahip bir ülkedir. Hazar Denizi’ne kıyısı olan üç Türk devletinden bir tanesidir. Azerbaycan’ın Ermenistan ile olan sınır kapısı 26 yıldır kapalıdır. Para birimi olarak manat kullanılmaktadır, oldukça değerli bir para birimidir.

baku

Azerbaycan’da 77 şehir bulunmaktadır. 77 şehir içerisinde 11 tanesi büyükşehirdir. Şirvan, Bakü, Gence, Handenki, Lenkeran, Mingeçevir, Naftavan, Nahçivan, Şeki, Sumgayıt ve Yevlan. En önemli ve en kalabalık şehri olan Bakü aynı zamanda başkettir.

AZERBAYCAN’DA DİN VE İNANÇ

Azerbaycan Cumhuriyeti’nde yaşayanların %95’i islam dinine inanmaktadır. Azerbaycan’da herkesin din ve inanç özgürlüğü olduğu ve devletin bunu korucağı anayasada düzenlenmiştir. Bu nedenle 500’ün üzerinde dini topluluk yer almaktadır. Ortodoks, Katolik, Yahudi, Budist ve diğer din ve inançlara bağlı olanlarda bulunmaktadır. GÜNDEM

  • Ülkelerin nüfusları 2019 için TIKLAYINIZ.

  • Çin nüfusu 2019 için TIKLAYINIZ.

  • Hindistan nüfusu 2019 için TIKLAYINIZ.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.