kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Banyo Yapmak Orucu Bozar mı? Oruçluyken Duşa Girilir mi? Oruçluyken Gusül Abdesti Alınır mı?

Ramazan ayında veya normal vakitlerde oruç tutan müslümanlar banyo yaparsa, duş alırsa, guslederse oruçları bozulur mu? Bu durumlarda nelere dikkat etmek gerekir?

A+
A-

Ramazan ayında otuz gün boyunca oruç tutacak olan müslüman aleminin en çok merak ettiği konuların başında orucun nasıl bozulacağıdır. Hangi hallerde orucun bozulacağı konusunda ikilem ve merak doğuran konulardan birisi de oruçlu iken banyo yapmanın oruca zarar verip vermeyeceği hususudur. Oruçlu iken müslümanlar banyo yapmak durumunda kalırsa nelere dikkat etmelidirler? Hangi durumlarda oruçları bozulabilir? Uykuda rüyalanarak yani ihtilam ile cünup olan kişiler gusül alırsa oruçları bozulur mu? Gusül alırken orucu bozmamak için nelere dikkat etmek gerekir? Tüm bu detayları yazımızda bulabilirsiniz?

Oruçluyken Banyo Yapılır mı? Duşa Girilir mi?

Ramazan ayında farz olan orucu tutarken veya diğer dönemlerde nafile oruçları ifa ederken müslümanların banyo yapmasında ya da duşa girmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak oruçlu iken, oruç tutan kişinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Kişi oruçlu iken duş alması ya da banyo yapması gerekirse, bunu gerçekleştirirken özellikle ağıza, burna ve kulağına su kaçırmamalıdır.

hamam 2

Banyo Yapmak Duşa Girmek Orucu Bozar mı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, oruçlu iken banyo yapmanın veya duş almanın belli konularda dikkatli olmak kaydıyla herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak kişi dikkatli olmaz ve banyo yaparken ya da duş alırken ağzına, burnuna veya kulağına su kaçırırsa orucu zedelenebilir. Şayet kişi ağzına, burnuna su alırken suyu boğazına kaçırır ve yutarsa, oruçlu iken su içmemesi gerektiğinden orucu bozulacak ve sehven bozulmuş olan bu orucun kazası gerekecektir.

Diğer Orucu Bozan Durumları öğrenmek için Tıklayınız!

Oruçlu İken Gusül Abdesti (Boy Abdesti) Alınır mı?

Oruç tutan kişi kendi iradesiyle cünup olması durumunda orucunu zedeleyecektir. Ancak kişi eğer ihtilam olursa yani rüyalanarak cünup duruma gelirse gusül abdesti alarak oruç ibadetini sürdürmesi gerekecektir. Oruçlu iken gusül abdesti almak durumunda kalan kişinin gusül abdesti almasında tıpkı banyo yapmak veya duş almak durumu gibi herhangi bir mani yoktur. Ancak özellikle gusül esnasında yapılması gereken ağıza ve burna su verilmesi esnasında yine bu suyu boğaza kaçırmamak ve yutmamak gerekir. Eğer kişi su yutarsa orucu bozulacaktır ve orucunu kaza etmesi gerekecektir.

Cenabetlik Orucu Bozar Mı? Gece Cünüp Olmak, Rüyalanmak Orucu Bozar Mı? başlıklı yazımızı okumak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.