kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Blöf Nasıl Oynanır?

​​​​​​​Blöf nedir, blöf kuralları nelerdir, blöf oyununun oynanışı nasıldır, blöf nasıl oynanır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Blöf Nasıl Oynanır?

Blöf iskambil oyunu nasıl oynanır ve blöf kuralları nelerdir sorularına yanıt arıyorsanız bu yazımız tam da size göre… Pek çok kişinin merak ettiği blöf hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İskambil oyunları ve türevi oyunlar, okey oyunları, tavla oyunları gibi oyunlar tarihin eski zamanlarından beri insanların vakit geçirmesine yardımcı oyunlar olmuşlardır. Biz sizlere bu tip oyunların kurallarını izah eden, nasıl oynandığını anlatan yazı dizileri hazırlamaya karar verdik. Bu yazımızda blöf iskambil oyunu hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

BLÖF NEDİR? 

Blöf bir iskambil oyunudur. Adından da anlaşılacağı gibi oyunun en temel amacı eldeki kağıtlar ile blöf yapmaktadır.

Blöf oyunu en az üç kişiyle bir desteyle veya daha fazla kişiyle bir veya iki desteyle oynanabilen bir oyundur. Oyun dağıtıcının oyunu saat yönünün tersine dağıtmasıyla başlar.

Oyuna dağıtılan kağıtlar eşit değilse en fazla kağıdı olan başlar ve saat yönünün tersine doğru akış devam eder.

Oyuna ilk başlayan oyuncu en az bir kağıdı ne olduğunu söyleyerek kapalı bir biçimde yere koyar, örnek vermek gerekirse bir tane altılı demiştir ya da üç tane sekizli. O kağıdını attıktan sonra ondan sonra oynayacak kişiye sıra geçer ve bu kişinin yapabileceği bir iki şey bulunmaktadır.

Bunlardan bir tanesi yerdeki kağıtların blöf olduğunu düşünüyorsa kağıtları açmaktır. Diğer yapabileceği şey elinde yere atılan kağıttan var ise veya blöf yapmak isterse 1 tane de benden diyerek sırayı kendinden sonrakine geçirmektir ve diğer ihtimal ise pas diyerek yine sırasını kendinden sonraki kişiye devretmesidir. Oyun bu sırayla kağıtlar bitene kadar devam eder. Oyundaki amaç işte bu şekilde blöf yaparak veya yapmadan elinizdeki kağıtları bitirmeye çalışmaktır. Oyunun detaylarını ve nasıl oynandığını daha iyi anlamak için kuralları listeleyerek daha detaylı anlatmaya çalışalım.

BLÖF KURALLARI NELERDİR?

Blöf oyununda çok teferruatlı kurallar bulunmamaktadır. Oyunun en temel amacı blöf yapmak, yakalanmamak veya blöf yapanı yakalamaktır. Yine de genel kuralları sıralayacak olursak:

  • Oyuna en fazla kağıdı olan veya dağıtanın sağındaki başlar, oyun saat yönünün tersinde ilerler. (Bu oyuncuların keyfine de bağlıdır.)
  • İlk oyuncu oynadıktan sonra sıradaki oyuncunun yukarıda bahsettiğimiz gibi pas demek, blöf deyip kağıtları açmak veya kendinde de varsa veya blöf yapacaksa yere kağıt koyma şansı vardır.
  • Eğer yerde bir oyuncu blöf yakalamışsa yere o ana kadar atılan tüm kağıtlar blöf yapana verilir veya tam tersi blöf deyip açan oyuncu yanlış tahmin etmişse ve blöf değilse yerdeki kağıtları o alır.
  • Oyun dönerken örneğin yere bir kişi 2 tane üçlü attı, sonraki kişi pas dedi, ondan sonraki oyuncu 1 tane üçlü attı ve sonraki oyuncuda bir üçlü daha dedi ve son kağıdı attı eğer blöf deyip açan olmazsa ve herkes pas derse yere son kağıdı atan oyuncu yere örneğimizdeki üzere bir tane daha üçlü atamayacağı için yere atılan sayıyı değiştirme hakkına sahiptir. Bunun dışında kağıtlar açılmadan yerde dönen sayı değiştirilemez veya aradan bir oyuncu kendi keyfine göre yerde beşli dönerken iki tane yedili de benden deyip o sayıyı değiştiremez.
  • Blöf yakalama işleminden sonra kağıdı blöfü yakalayan kişi atma hakkına sahiptir eğer blöf değilse ve kağıdı açan alırsa o zaman el sırası kimdeyse o yeni kağıdı başlatır.

blof nasil oynanir 2

BLÖF OYUNUNDA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Blöf oyununda hesaplama birkaç şekilde yapılabilmektedir hatta bu oyunun nasıl sonlanacağını da değiştirmektedir.

Bunlardan bir tanesi bir kişide kağıt bitince oyunun bitmesi şeklindedir. Bu biçimde oynanıyorsa kağıdı ilk bitiren kişiye bir puan verilir ve oynanan eller sonunda en fazla puanı alan oyuncu kazanır.

Bir diğer yöntem (kalabalık oyunlarda özellikle) oyunda iki kişi kalana kadar oyunun devam etmesidir ve kalan iki kişiye ellerinde kalan sayı kadar ceza yazılır. Belli bir miktar elden sonra en fazla ceza yemiş olan kişi veya kişiler mağlup sayılırlar.

Blöf veya diğer oyun kuralları ile ilgili aklınıza takılan şeyleri yazımızın altındaki yorum kısmında sorabilirsiniz. Başka merak ettiğiniz oyun kuralları varsa bunları da yorumlar kısmında belirtirseniz biz sizler için o kuralları da derleyerek yazabiliriz.

Yorumlar

  1. Arda Nurtop Avatar Arda Nurtop dedi ki:

    Varsayalım ki oyum 2 kişiyle oynanıyo birinci oyuncuda 3 sekiz ikinci oyuncuda 1 sekiz var , birinci oyuncu bir tane 8 dedi attı 2.oyuncu pas dedi 1.oyuncu bir daha 8dedi 2.oyuncu pas dedi 1 oyuncu yine sekiz dedi 2.oyuncu elinde kalan sekizi çıkardı attı ve sırayı kendine geçirme hakkında sahip oldu böyle bir şey mümkünmü acaba

    1. Fatih Avatar Fatih dedi ki:

      Mümkün