kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diş Fırçalamak ve Diş Macunu Orucu Bozar mı? Diş Kanaması Orucu Bozar mı?

Diş macunu orucu bozar mı, diş kanaması orucu bozar mı, oruçluyken diş fırçalamak oruca zarar verir mi, orucu bozan şeyler nelerdir, orucu bozmayan şeyler nelerdir gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Müslümanlar için en mübarek ay kabul edilen Ramazan yaklaşıyor. Ramazan’ın yaklaşması ile oruç tutmak ibadetlerini yerine getirecek Müslümanların akıllarında bazı sorular beliriyor. Biz bu sorular, bilinmezler konusunda meraklarınızı gidermek amacıyla Ramazan’a özel yazı dizimize devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere diş fırçalamak ve diş macunu orucu bozar mı, oruçluyken diş kanaması oruca zarar verir mi gibi konularda bilgi vereceğiz.

NEDEN ORUÇ TUTUYORUZ?

İnsanlar ibadet etmek amacıyla yani dini nedenlerle, siyasi eylemde bulunmak amacıyla ve sağlık sebepleri ile oruç tutabilmektedir. İslam dininde ise oruç tutmak Ramazan içinde farz kılınmıştır bu sebeple de İslam’ın beş şartı olan Kelime-i Şahadet getirmek, oruç tutmak, namaz kılmak, zekat vermek ve hacca gitmek ibadetlerinden birisi haline gelmiştir. Hem İslam’ın şartlarından biri olması, farz kılınması hem de ibadet etme biçimi olduğundan dolayı Müslümanlar oruç tutar.

Oruç tutmanın kendine özel kuralları vardır. Bunların başında belli saat aralığının yeme, içme ve cinsellik gibi temel ihtiyaçların, dürtülerin yapılmadan geçirilmesi gelmektedir. Burada da insanların aklına ne yaparsam orucun bozulur, ne yaparsam orucum bozulmaz sorusu gelmektedir. Bu minvalde en genel yazdığımı yazımıza göz atabilirsiniz.

► ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR? ORUÇLUYKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Şimdi bu yazımıza özel olarak sorduğumuz üç soruya gelelim.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

dis fircalamak orucu bozar mi

İnsanlar oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı sorusunu sık sık sormaktadırlar. Orucu bozan şeylere baktığımızda diş fırçalamanın orucu bozduğuna dair bir şey görünmemektedir fakat bazı detaylar bulunmaktadır.

Ağız çalkalarken genze kaçan su orucu bozmaktadır. Bu detay diş fırçalamak ile ilgili bize önemli bir ipucu vermektedir. Örneğin abdest alırken ağza alınan suyu boğaza kaçırmadan ağzı çalkalamak orucu bozmamaktadır ve bu şekilde diş fırçalamak da orucu bozmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtildiği üzere diş fırçalarken suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulmaktadır, bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı orucun bozulma ihtimaline karşı imsakten önce veya iftardan sonra dişin fırçalanmasının uygun olacağını söylemiştir. Yine de eğer oruçluyken dişinizi fırçalamak mecburiyetindeyseniz bunun boğazınıza su kaçırmadan yapmanız gerektiğini unutmayın.

DİŞ MACUNU ORUCU BOZAR MI?

dis macunu orucu bozar mi

Yine diş fırçalamak ile paralel olarak diş macununun da ağzın içinde kullanımı orucu bozmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda da benzer bir açıklama yapmıştır: “Diş macununun veya ağzın çalkalandığı suyun boğaza kaçması sonucu oruç bozulur.” Bu açıklamayı da dikkate aldığımızda diş macununun direkt olarak orucu bozmadığını anlayabiliriz fakat diş fırçalamakta olduğu gibi diş macunu da boğaza kaçar ise oruç bozulmaktadır. Bu yüzden ya oruçluyken diş fırçalamamak uygun olacaktır ya da çok dikkatli bir biçimde sadece ağızın içine işlem uygulanarak boğaza bir şey kaçırmamaya özen gösterilmelidir.

DİŞ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

dis kanamasi orucu bozar mi

Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda da net bir biçimde şunu belirtmiştir. “Dişte oluşan kanama orucu bozmaz. Fakat dişten çıkan kan, karıştığı tükürük ile eşit miktarda veya ondan fazla olursa be yutulursa orucun kaza edilmesi gerekir.”

Diş fırçalamak ve diş macunu ile benzer bir durumun burada da geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Yine yutulmamak kaydıyla dişte oluşabilecek herhangi bir kanama orucu bozmayacaktır fakat tükürük veya daha fazla büyüklükte bir kanama yutulursa bu orucu bozabilmekte olup orucun kazasını gerektirmektedir.

SORU, GÖRÜŞ VE YORUMLARINIZ İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yine akıllarda oluşan şunu yapmak orucu bozar mı gibi sorular hakkında yazdığımız yazıları yazımızın en altındaki kutucuklarda bulabilir ve göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.