kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

En Geç İftar Yapan İllerimiz Hangileridir 2020?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte merak edilen konuların başında orucun hangi illerde daha geç saatlerde açılacağı ile ilgilidir. Elbette dini bir vecibeyi yerine getirirken bunla ilgili bir zaman hesaplaması yapılmasının doğruluğunu tartışmak istemiyoruz. Biz sadece merak konusu olan bir konuyu açıklamak istiyoruz. Yazımız içerisinde en geç iftar yapan illerimiz 2020 yılında hangileridir? İzmir ve İstanbul illeri en geç iftar yapan illerimiz midir? Sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

A+
A-

Ramazan ayının başlamasının üzerinden bir haftayı geride bıraktık. Bu sürede oruç tutmaya da alıştık ve iftar saatleri daha kısa sürede gelmeye başladı. Bir çoğumuz islamın beş şartından bir tanesi olan oruçlarımızı tutmaya gayret gösteriyoruz. Hastalık ve zor durumda kalmadığımız sürece de oruçlarımızı tutuyoruz. Ramazan orucu ülkemizin bir çok ilinde başından sonuna kadar yerine getirilen ibadetlerin başında gelmektedir. Yani ülkemizde dinimizin bir emri olan ramazan orucu, en doğudaki illerimizden en batıdaki illerimize kadar tutulmaktadır. Ülke genelinde bu yıl bahar dönemine denk gelen ramazan orucumuzu 15 ile 16 saat arasında tutuyoruz. İmsak vakti ile iftar vakti arasında yaklaşık olarak 15 ile 16 oruçlu kalıyoruz. Yazı başlığından dolayı insanların orucu daha erken açmak için bir çaba sarf ettiklerini hissettirmek istemediğimizi belirtmek isteriz. Biz sadece televizyonlarımızın başında kendi ilimizde akşam ezanının okunmasını beklediğimiz anlarda bir bir diğer illerin iftar vakitlerini takip ederken hangi illerin daha geç oruç açtıkları üzerinde bilgi vermek istiyoruz. Bu nedenle başlıkta belirttiğimiz ifadelerin yanlış anlaşılmamasını bir kez daha vurgulayarak, en geç iftar yapan illerimiz 2020 yılında hangileridir? Ülkemizde en geç oruç açan ilimiz Edirne ilidir. Edirne’den birkaç dakika önce de Çanakkale ilinde oruç açılmaktadır. Diğer illerimizi yazımız devamında görebilirsiniz. Allah (C.C.) tuttuğumuz ve tutacağımız oruçları kabul eylesin.

Ramazan Ayı, Kadir Gecesi ve Arefe Günü 2020 ‘de Ne Zamandır?

2020 yılı ramazan ayı Nisan ayının son Cuma günü ile birlikte başlamıştır. Ramazan ayı 24 Nisan 2020 ile 23 Mayıs 2020 tarihleri arasında yaşanacaktır. İslam dinince farz kılınan ramazan orucu bu tarihler arasında tutulacaktır. Her müslümanın yerine getirmek zorunda olduğu, oruç ibadeti 29 gün boyunca tutulacaktır. Müslümanlar, ramazan ayının son on günü içerisinde kadir gecesinin gelmesini bekleyecektir. Kadir gecesi, günahların bağışlanması, yapılan ibadetlerin daha hayırlı kılınması için islam dinince kutsal sayılan günlerin başında gelmektedir. Kadir gecesi her ne kadar ramazan ayının bitimine yakın, 26. oruçlu gününü 27. oruçlu güne bağlayan gece olarak işaret edilse de, Rahmet Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından: ” Kadir gecesini ramazan ayının son on günü içinde arayın! ” Hadis-i şerifiyle açıklanmıştır. Hz. Muhammed, Kadir Gecesinin ramazan ayının son on günü içerisinde yer alan tek günlerde olma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı, kendisini ve ailesini bu günlerde daha fazla ibadet etmeye teşvik etmiştir. Ramazan ayının son gününe de Arefe günü denilmektedir. Aynı zamanda kurban bayramının 1. gününden önceki güne de arefe günü denilmektedir.

En Geçen İftar Yapan İllerimiz Hangileridir 2020?

İmsak saati ile iftar saati arasında geçen süre oruçlu kalma süresidir. Bu süre, ülkemizde yer alan güney illerinden, kuzey illerine doğru artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde en kısa oruç tutan iller; ülkemizin güneyinde yer alan illerimizdir. Hatay, Kilis, Mardin, Hakkari, Antalya, Mersin ve Adana illeri ülkemizin en güneyinde yer alan iller olduğundan bu illerde tutulan oruç süresi daha kısadır. Tersi durumda da kuzeyde yer alan illerde oruçlu kalma süresi daha uzundur. Kırklareli, Edirne, Bartın ve Kastamonu illeri en uzun oruç tutulan şehirler olacaktır.

  • İstanbul’da oruç süresi 2020 : 15 saat 55 dakika
  • Ardahan’da oruç süresi 2020 : 15 saat 55 dakika
  • Artvin’de oruç süresi 2020 : 15 saat 56 dakika
  • Kastamonu’da oruç süresi 2020 : 15 saat 58 dakika
  • Zonguldak’ta oruç süresi 2020 : 15 saat 58 dakika
  • Bartın’da oruç süresi 2020 : 15 saat 59 dakika
  • Edirne’de oruç süresi 2020 : 15 saat 59 dakika
  • Kırklareli’de oruç süresi 2020 : 16 saat
  • Sinop’ta oruç süresi 2020 : 16 saat 2 dakika
  • Kırklareli’de oruç süresi 2020 : 15 saat 43 dakika

Hatay, Kilis ve Antalya illerimizde en kısa süre oruç tutulan illerimizdir. Bu illerde imsak vakti ile iftar arasındaki süre daha kısadır.

  • Hatay’da oruç süresi 2020 : 15 saat 7 dakika
  • Kilis’te oruç süresi 2020 : 15 saat 9 dakika
  • Antalya’da oruç süresi 2020 : 15 saat 10 dakika

En Geç İftar Yapan İllerimiz Hangileridir 2020?

En geç iftar yapan illerimiz ise, ülkemizin coğrafi konumundan dolayı batı bölgelerinde yer alan illerdir. Doğu’da yer alan illerimizden batı’da yer alan illerimize doğru geldiğimizde orucun açıldığı saatler artmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde orucu ilk açan iller, doğuda yer alırken, orucu son açan iller ise batıda yer almaktadır. En geç iftar yapan illerimiz arasında iki büyük şehirde yer almaktadır. İzmir ve İstanbul illeri listemizde yerini almıştır. İşte ülkemizde en geç iftar yapan illerimiz 2020…

  • En geç iftar yapan ilimiz EDİRNE ilidir. 2020 Ramazanın ilk günü 20:11 – 2020 Ramazanın son günü 20:41 saatidir.
  • En geç iftar yapan ikinci ilimiz ise Çanakkale ilidir. 20:09 – 20:37
  • Kırklareli ili üçüncü sırada yer almaktadır. 20:08 – 20:38
  • Tekirdağ ili dördüncü sıradadır. 20:06 – 20:35
  • İzmir ili ise beşinci sırada yer almaktadır. 20:03 – 20:30
  • Balıkesir ise altıncı sırada yer almaktadır. 20:02 – 20:30
  • Manisa ili yedinci sırada en geç iftar yapan ildir. 20:02 – 20:29
  • İstanbul ili de en geç iftar yapan sekizinci sıradaki ilimizdir. 2020 Ramazanın ilk günü İstanbul’da iftar vakti 20:00 iken; İstanbul’da 2020 Ramazanın son günü iftar vakti 20:29’dur.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.