kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

En Uzun Oruç Tutan Şehirler 2019

Ramazan orucu ne zaman tutulacak? Ramazan ayında kaç gün oruç tutulacak? Kadir gecesi ve arefe günü ne zaman olacak? Ramazan Bayramı kaç gün sürecek? Şehirlerde oruç süreleri ne kadar olacak? Ülkemizde en uzun oruç tutan şehirler 2019'da hangileri olacak? 2019 yılında güney illerimiz ile kuzey illerimiz arasında oruç tutma süresi arasındaki fark ne kadar olacak? Yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Ramazan ayının başlamasına yaklaşık iki hafta kaldı. Son bir kaç yıldır oruç tutma süresi 16 saat üzerinde devam ederken, bu sene de aynı şekilde olacak. Ülkemizin kuzey yarım kürede yer alması nedeniyle bazı illerimizde oruç tutma süresi daha uzun olacakken, bazı illerimizde daha kısa olacaktır. Bunun yanı sıra doğuda yer alan illerimizde imsak vaktine daha erken saatlerde girilecekken, batıda yer alan illerimizde daha geç saatlerde girilecek. Ramazan orucu doğuda yer alan illerimizde daha erken açılacak, batıda yer alan illerimizde ise daha geç açılacak. Güneyde yer alan illerden, kuzeyde yer alan illere doğru gidildikçe de oruç tutma süreleri artacak. Güneyde yer alan illerimiz de daha kısa süre oruç tutulacakken, kuzeyde yer alan illerimizde daha uzun süre oruç tutulacak.

Bildiğiniz üzere, Kuzey Yarım Kürede akşam ezanın en geç okunduğu ve gündüzlerin en uzun olduğu gün 21 Haziran tarihinde yaşanmaktadır. 21 Haziran tarihinden yılın ilk aylarına doğru geriye baktığımızda gündüz süreleri kısalırken, gece süreleri uzamaktadır. Ay yılı takvim olan hicri takvimin ramazan ayı için esas alındığını düşündüğümüzde, ramazan ayı her yıl 11 gün daha geriden başlamaktadır. Bu nedenle de ülkemizde bundan sonra uzun yıllar boyunca oruçlu kalma süresi her yıl azalmaya devam edecektir.

Ramazan Ayı, Kadir Gecesi ve Arefe Günü Ne Zamandır?

2019 yılı ramazan ayına yaklaşık iki hafta kalmıştır. Ramazan ayı 6 Mayıs ile 3 Haziran 2019 tarihleri arasında yaşanacaktır. Dinimizce farz kılınan ramazan orucu bu tarihler arasında tutulacaktır. Her müslümanın yerine getirmekle yükümlü kılındığı oruç tutma ibadeti toplamda 29 gün boyunca sürecektir. Bu oruç süresi içerisinde yer alan kadir gecesine atfedilen değer çok büyüktür. Kadir gecesi, günahların bağışlanması, yapılan ibadetlerin daha hayırlı kılınması için islam dinince kutsal sayılan günlerin başında gelmektedir. Kadir gecesi her ne kadar ramazan ayının bitimine yakın, 26. oruçlu gününü 27. oruçlu güne bağlayan gece olarak işaret edilse de, Rahmet Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından: ” Kadir gecesini ramazan ayının son on günü içinde arayın! ” Hadis-i şerifyle açıklanmıştır. Müslümanlar, ramazan ayının son on gününü ibadet ile geçirmesi durumunda kadir gecesini de atlamamış olacaktır. Ramazan ayının son gününe de arefe günü denilmektedir. Arefe gününden sonraki gün ramazan bayramına girilecek ve 2019 yılında ramazan bayramı 3 gün sürecektir. Bu sene Ramazan Bayramı, 4 Haziran 2019 ile 6 Haziran 2019 arasında yaşanacaktır.

En Uzun Oruç Tutan Şehirler 2019

İmsak saati ile akşam ezanı arasında geçen süre oruçlu kalma süresidir. Oruçlu kalma süresi güney illerimizden, kuzey illerimize doğru artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde en uzun oruç tutan şehirler kuzeyde yer alan şehirlerimizdir. Sinop, Edirne, Kırklareli, Sinop ve Kastamonu gibi ülkemizin kuzeyinde yer alan illerimizde oruç tutma süresi daha uzun olacaktır. Tam tersi cephede güneyde yer alan illerimizde de oruçlu kalma süresi daha kısa olacaktır. Hatay, Kilis, Mardin, Hakkari, Antalya, Mersin ve Adana gibi illerimizde en kısa oruç tutulacaktır. GÜNDEM

  • İstanbul’da oruç tutma süresi 2019: 16 saat 03 dakika
  • Ardahan’da oruç tutma süresi 2019: 16 saat 04 dakika
  • Kastamonu’da oruç tutma süresi 2019: 16 saat 06 dakika
  • Zonguldak’ta oruç tutma süresi 2019: 16 saat 07 dakika
  • İstanbul’da oruç tutma süresi 2019: 16 saat 08 dakika
  • Bartın’da oruç tutma süresi 2019: 16 saat 08 dakika
  • Edirne’de oruç tutma süresi 2019: 16 saat 08 dakika
  • Kırklareli’de oruç tutma süresi 2019: 16 saat 09 dakika
  • Sinop’ta oruç tutma süresi 2019: 16 saat 10 dakika
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.