kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

FFP1 FFP2 FFP3 N95 Nedir? Hangi Maskeler Corona Virüsünden Korur?

11 Mart 2020 tarihi itibariyle Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA Türkiye'de Corona virüsünün görüldüğünü açıkladı. Virüsten nasıl korunulur? Hangi maskeler virüsten korur? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA 11 Mart 2020 tarihinde düzenlemiş olduğu basın toplantısı ile Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu. Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve dünyaya yayılan, 11 Mart 2020 tarihi itibariyle Türkiye’de de tespit edilen Corona virüsünden nasıl korunulur? Maske kullanmak Corona virüsünden korur mu? Hangi tip maskeler Corona virüsüne karşı koruma sağlar? Maske standartları olan FFP1, FFP2, FFP3 ve N95 standartları ne anlama gelmektedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Corona Virüsü Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Yaklaşık 3 ay evvel Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde insandan insana geçebilen ve insanda yaşama şansı bulabilen yeni tipte bir corona virüsü tespit edildi. Tespit edilen virüs süratle yayılarak önce Asya ülkelerine son olarak da Avrupa’ya yayılmaya başladı. Özellikle Türkiye’nin sınır komşusu İran’da ve sürekli olarak yolcu trafiği bulunan Avrupa ülkelerinde de görülmesinin ardından Türkiye’de vakanın görülmesinin an meselesi olduğunu deklare eden Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA 11 Mart 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısı ile ilk vaka tespitinin yapıldığını dile getirdi.

Tanı konulan ilk vakanın Avrupa ile teması olan bir erkek hastada bulunduğunu belirten Fahrettin KOCA, hangi il ve hastanede karantina sürecinin devam ettiğine dair ise bilgi vermedi.

Ülkemizde vakanın görülmesinin ardından elbette milyonlarca insanın aklındaki en önemli husus, virüse karşı neler yapılabileceği olmuştur. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın 14 kuralı olarak nitelendirdiği unsurlara özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Vatandaşlarımızın alması gereken tedbirler çerçevesinde; hastalığın karantina-kuluçka süresi olarak belirtilen 14 günlük süreye işaret eden bu parola ile ikazlar yapılmaya devam ediliyor.

Corona Virüsü Covid-19 ile Diğer Hastalıkların Farkları Nelerdir? Nasıl Ayırt Edilir?

Corona virüsüne yakalandığına dair şüphe oluşan hastalar için hazırlanan ve benzer belirtiler gösteren diğer hastalıklarla kıyasını ortaya koyan aşağıda yer alan kartı inceleyebilirsiniz;

corona septom

Bu bağlamda yukarıda Corona virüsü semptomlarına sahip olduğunu düşünen hastaların derhal kontrole gitmelerinde fayda vardır. Özellikle yurt dışından gelen kişilerin 14 gün süreyle kimse ile temasa girmemeleri önemle dile getirilmektedir.

Corona Virüsünden Nasıl Korunulur?

Corona virüsünden korunma yöntemlerinin başında elbette hijyen kurallarına dikkat etmek gelmektedir. Vatandaşların her birinin bu kurallara riayet etmesi önemlidir. Sık sık elleri sabunla, alkol oranı yüksek dezenfektan sıvılarla ya da yine alkol oranı yüksek kolonya yıkamaları önerilmektedir. Bu oranın en az yüzde altmış olması yapılan öneriler arasındadır.

Maske Kullanımı Corona Virüsünden Korur Mu?

Uzmanların maske kullanımı konusunda özellikle dile getirdikleri konuların başında, maskelerin hastalığı yayma potansiyeli olan kişilerce kullanılması gelmektedir. Yani pasif taraftaki kişilerden çok hastalık taşıdığı düşüncesinde olan veya riskli ülkelerden gelen, risk altında kişilerle teması olan kişilerin hastalığı yaymaması için kullanım önerilmektedir. Bunun yanında kendisini virüsten korumak isteyen vatandaşların da belirli standartlarda maske kullanımına özen göstermeleri faydalı olacaktır.

Bu bağlamda Corona virüsüne karşı kullanılacak her maske ciddi bir koruma sağlamamaktadır. Bu maskelerin belirli standartlarda olmaları gerekmektedir. Bu standartların belli başlı olanları N95, FFP1, FFP2, FFP3 standartlarıdır.

Uzmanlar özellikle cerrahi tipte olan ve partikül geçişini tam olarak kesmeyen tek kullanımlık maskelerden daha çok bu standartlara sahip maskelerin kullanımına işaret etmektedirler.

N95 Maske Nedir? N95 Maske Corona Virüsünden Korur Mu?

N95 standardındaki maskeler ismini viral partiküllerin geçişini %95 oranında kesme başarısı göstermesinden almaktadır. Bu tip maskeler genel olarak profesyonel tipte, çeşitli sektörlerde çalışan ve partiküllere maruz kalan kişiler için üretilen maskelerdir. N95 Amerika Birleşik Devletleri tarafından ismi verilmiş olan standarttır ve engelleme oranından ismini almaktadır. Bu standarttaki maskelerin virüs bulaşmasını ciddi oranda koruduğu dile getirilmektedir.

FFP1 Maske Nedir? Corona Virüsünden Korur Mu?

FFP standardı Avrupa normlarınca isimlendirilen standartlardan en düşük olanıdır. FFP1 standardına sahip maskeler daha çok solunum zorluğu çeken ve tozdan izole olması gereken kişiler için önerilmektedir. Virüs bulaşmasını engellemek konusunda zayıf olduğu düşünülmektedir. Koruma gücü toksin içermeyen tozlara karşı olduğundan viral salgınlarda etkinlik gösterememektedir.

FFP2 Maske Nedir? Corona Virüsünden Korur Mu?

FFP2 Standardı daha çok kimyasal tozlardan ve belirli bir düzeye kadar salgın hastalıklardan korumanın başladığı standarttır. Kullanılacak maskelerin corona virüsüne karşı etkin olabilmesi için kullanılacak maskelerin en az bu düzeyde standarda sahip olması önerilmektedir. Bu maskeler ventilli ya da ventilsiz olarak üretilebilmektedir. Ventilli olan tiplerde bir hava tıpası bulunmakta ve hava almayı kolaylaştıracak bir kullanım sunmaktadır.

FFP3 Maske Nedir? Corona Virüsünden Korur Mu?

Bu standart Avrupa standartlarının en üstüdür. FFP3 standardında maskelerin Corona tipi viral salgınlarda en etkili maske tipi olduğu belirtilmektedir. Daha evvel domuz gribi gibi salgınlarda başarılı olduğu gözlenen bu maske tipi özellikle riskli bir noktada kendisini hisseden vatandaşlar tarafından tercih edilebilir konumdadır.

Maske kullanımı da bir tedbir olarak önem arz etmektedir ancak en önemli tedbir Sağlık Bakanlığı’nın da Dünya Sağlık Örgütü’nün de dile getirdiği üzere hijyen kurallarına dikkat etmektir. Tüm vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet ediyor, en kısa sürede virüsün asgari kayıpla, mümkün ise kayıpsız şekilde atlatılmasını temenni ediyoruz.

2020 Maske Takma Zorunluluğu

4 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ülkemizde tüm illerde belirli alanlarda bulunacak ve çalışacak kişiler için maske takma zorunluluğu getirilmiştir. Maske takma zorunluluğunun hangi alanları ve kimleri kapsadığını ve maske takmamanın cezasını detaylı bir biçimde incelemek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

Corona Virüsü Salgınına dair merak ettiklerinizi sormak, bilgiler paylaşmak ve istişare etmek için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.