kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Google Türkiye Engeli Kararı Ne Demek? Hangi Cihazlar Etkilenecek?

Rekabet Kurumu'nun kararı ve uyguladığı ceza sonrasında Google 12 Aralık 2019 tarihi itibariyle Android cihazlar için servislerini engelleyeceğini duyurdu. Detaylar haberimizde.

A+
A-

Rekabet Kurumu, Android işletim sistemli telefon, tablet gibi elektronik cihazlarda Google’ın rekabet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle, Kasım 2019 döneminde Google’a bir ceza uyguladı. Uygulanan bu ceza sonrasında Rekabet Kurumu ile uzlaşıya varamayan Google, 12 Aralık 2019 tarihinden sonra satılacak Android tabanlı elektronik cihazlar, telefonlar, tabletler için Türkiye’de google servislerine erişimi engelleyeceğini duyurdu. Peki  Google’ın Türkiye engeli kararı ne demek? Ne anlama geliyor? Google Türkiye engelinden hangi cihazlar etkilenecek? Hangi servislere erişilemeyecek? Apple ürünleri, iphone, ipad etkilenecek mi? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Rekabet Kurumu Google’a Neden Ceza Yazdı? Süreç Nasıl Başladı?

Rekabet Kurumu 2015 senesinde Yandex’in başvurusu üzerine Google’ın uygulamaları ve anlaşmaları konusunda inceleme başlattı. Yandex’in başvuru gerekçesi, Google’ın Android işletim sistemli telefon üreten firmalarla yapmış olduğu anlaşmalarda, varsayılan uygulama olarak Google uygulamalarının kullanımını zorunlu tuttuğunu, özellikle ana ekran arama motoru uygulaması olarak Google’ın varsayılan olarak geliyor olmasının rekabetçilikten uzak olduğuydu. Bu başvuru 2015 yılında herhangi bir yaptırıma yol açmadı.

Ancak 2017 yılında Yandex aynı konuda Rekabet Kurumu’na bir daha başvuruda bulundu. Bu başvurunun neticesinde Rekabet Kurumu bu kez daha kapsamlı bir inceleme başlattı. Yapılan inceleme neticesinde de Google’ın Android tabanlı telefonlarda bu durumu düzeltmesini istedi. Ancak 2017 yılından 2019 yılına kadar geçen süreçte gerek Google’ın Android tabanlı telefonlardaki varsayılan uygulama olma konumu ne de bu konuda yapmış olduğu lisans anlaşmalarında herhangi bir değişiklik olmadı. Bunu neticesi olarak Rekabet Kurumu Google’a yüklü bir para cezası uyguladı.

Ceza uygulanmasına dair karar metni aynen şu şekilde;

“Google ekonomik bütünlüğünün, cihaz üreticileri ile imzaladığı; Mobil uygulama dağıtım sözleşmelerinde yer alan Google aramanın sözleşme ile belirtilen noktalarda varsayılan olarak atanmasına ve Google arama parçacığının ana ekranda konumlandırılmasına; Google Webview bileşeninin ilgili işlev için varsayılan ve tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamaları ile Gelir Paylaşımı Sözleşmelerinde yer verilen ve Google aramanın cihazlarda münhasıran yüklenmesini temin eden hükümler yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine oybirliği ile karar verilmiştir.”

screenshot 20191217 024801 one ui home

Para Cezası Sonrası İpler Gerildi

Google’a uygulanan para cezasının ardından Google cezaya itiraz etti ve bu yaptırımın haksız olduğunu iddia etti. Rekabet Kurumu ile Google arasında yapılan görüşmelerde bu hususta herhangi bir uzlaşı sağlanamadı ve Google geçtiğimiz günlerde Türkiye’de satılacak olan Android tabanlı telefonlarda Google Play uygulamalarına erişimi engelleyeceğini duyurdu.

Google Türkiye Engeli Ne Demektir? Ne Anlama Geliyor?

Android tabanlı telefonlarda hemen hemen her uygulama Google servisleri ile çalışmaktadır. Yani kullanıcıların ön yüzde kullanmış olduğu uygulamalardan, arka planda uygulamaların kullanımını kolaylaştıran framework’lere kadar her uygulama Google uygulamalarına bağlı durumda. Google’ın Türkiye’de satılacak olan Android cihazlarda erişimi engellemesi demek, bu telefonların, tabletlerin vb. cihazların bir anlamda işlevsiz hale gelmesi demek. Aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm Google Play uygulamasının bu cihazlarda kullanılamayacak olması telefonları sadece Alo demeye yarayan bir hale getirecek.

Google Türkiye Engeli Ne Zamandan İtibaren Geçerli?

Google’ın yapmış olduğu duyuruya göre Türkiye’de satılan cihazlara uygulanacak olan erişim engeli 12 Aralık 2019 tarihinden sonra satılacak olan ürünler için geçerli. Bu bu tarihten sonra satın alacağını telefonlar, tabletler vb. cihazlar anlamına gelmemektedir. 12 Aralık 2019 tarihinden önce satışa sunulmuş, stoklarda yer almış cihazlar sorunsuz bir biçimde kullanılmaya devam edilecek. Ancak 12 Aralık 2019 tarihinden sonra markalar tarafından satışa sunulacak olan Android tabanlı telefonlarda, Google Play uygulamalarına erişim Türkiye’de mümkün olmayacak.

Google Türkiye Engelini Aşmak Mümkün mü?

12 Aralık 2019 tarihinden sonra piyasaya sürülecek olan Android cihazların kullanıcılar tarafından satın alınması durumunda orijinal yazılımlarıyla Google servislerine erişmeleri mümkün olmayacaktır. Ancak kullanıcılar cihazlarını garanti dışına çıkaracak şekilde yazılımlarına müdahale ederek bu erişimi mümkün hale getirebilirler. Ancak bu durumda da kullanıcıların güvenlik konusunda yaşayabilecekleri sıkıntılar söz konusudur. Ayrıca güvenlik sertifikasyonu hususunda sıkıntı yaşadıkları cihazlar ile bir çok uygulamayı kullanmakta da sorun yaşamaları muhtemeldir. Bu nedenle bilinen güvenli ve legal bir aşma yöntemi şu an için görünmemektedir.

Google Türkiye Engeli Olan Cihaz Engel Kalkarsa Ne Olacak?

12 Aralık 2019 tarihi sonrasında satışa sunulan ve son kullanıcı tarafından satın alınarak kullanılmaya başlanan cihazlar için eğer erişim engeli kalkarsa basit bir yazılım güncellemesi ile cihazlar yeniden erişebilir hale gelecek. Bu anlamda kullanıcıların endişe etmelerini gerektiren bir durum bulunmamaktadır.

Google Erişim Engeli Hangi Cihazları Etkileyecek? Hangi Cihazlar Kullanılamayacak?

Google Türkiye erişim engelinin etkileyeceği cihazlar Android tabanlı cihazlar olacaktır. Android tabanlı olarak üretilen, Samsung, Xiaomi, Oppo gibi markaların yanı sıra Vestel gibi yerli markalar da bu erişim engelinden nasibini alacak. Dediğimiz gibi bu engel yalnızca 12 Aralık 2019 tarihinden sonra piyasaya sürülen cihazlar için geçerli olacak. Öncesinde kullanıcılar tarafından satın alınan cihazlar bundan etkilenmeyecek.

Google Erişim Engeli  Apple Ürünleri Iphone Ipad’leri Etkileyecek mi?

Apple bildiğiniz gibi kendi işletim sistemi olan IOS’u kullanıyor. IOS yüklü olan hiçbir Apple cihazı Google’ın erişim engelinden şu an için etkilenmeyecek. Şayet kapsamda bir genişleme olur da bizatihi IOS da kapsama alınırsa olumsuz bir etki söz konusu olabilir. Aksi halde şu an için Google Türkiye erişim engelinden Apple cihazlar etkilenmeyecek.

Google Türkiye Erişim Engeli Kalkmazsa Ne Olacak?

Eğer ki Google’ın Türkiye’de satılacak olan cihazlar için getirmiş olduğu Google Play uygulamalarına erişim engeli kalkmaz ise, alternatif bir yazılım geliştirmesi yapılamaz ya da Türkiye pazarındaki Android tabanlı cihaz üreten markalar Türkiye’ye özel bir geliştirme yapmazlarsa malesef Android tabanlı cihazlar Türkiye’de işlevi oldukça düşmüş bir hale gelecek. Az sayıda başka marketlerden indirilecek kısıtlı bir uygulama havuzuna mahkum olunacak.

Yorumlar

  1. Google Hz. Avatar Google Hz. dedi ki:

    Bugün bi saat kapalı kaldı hayatımız alt üst oldu. Yandex in ne arama motoru ne de haritası beş para etmez. Rekabet de haklı ama bi orta yol bulunmalı artık. Google bence bilerek yaptı bugün ki hamleyi. Ne kadar önemli olduğunu göstermek için bence. Ülkece görmüş olduk. Bi an önce orta yol bulunsun…