kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Göz Damlası, Kulak Damlası, Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı hemen her Ramazan ayı öncesi olduğu gibi neler orucu bozar neler bozmaz açıkladı. Göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Kulak damlası orucu bozar mı? Burun spreyi kullanmak orucu bozar mı? Cevapları yazımızda.

A+
A-

Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte orucu bozan durumlar merak konusu olmaya başlamıştır. Şu an bir çok Müslüman kişi oruç tutmaya hazırlanırken nelerin orucuna zarar vereceğini ve nelerin bozacağını haklı biçimde merak etmektedir. İnternet başta olmak üzere üm bilgi kaynaklarından araştırma yaparak net bir bilgiye ulaşmaya çalışan kişilerin dikkatli olması gerek çünkü bu konular hakkında oldukça yanlış ve yanıltıcı bilgiler mevcuttur.

Özellikle de çeşitli sağlık sorunları nedeniyle göz ve kulak damlası ya da burun spreyi kullanmak zorunda olan kişiler, bu ilaçların orucu bozup bozmayacağı konusunu araştırmaktadır. Vatandaşlar, orucu bozan durumlar ile ilgili özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen fetvaları dikkate almaktadır. Diyanet bu ve benzeri konularda en fazla çalışmayı yapan ve en net fetvaları vermesi devletimizce uygun görülen kurumdur. Bu nedenle de en fazla güvenilen ve güvenilmesi gereken merciidir.Peki, Diyanet’e göre burun spreyi, kulak damlası ya da göz damlası orucu bozar mı ve oruçluyken bu ilaçlar nasıl kullanılmalıdır?

Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Oruç tutup göz damlası kullanmak zorunda kalan bireylerin en çok merak ettikleri konulardan birisi şüphesiz ki göz damlasının orucu bozup bozmayacağıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre göz damlası orucu bozar mı sorusunun yanıtı ise orucu bozmayacağı yönündedir. Konunun uzmanlarına göre göze damlatılan ilaç miktar olarak çok azdır. Bu az miktardaki göz damlası gözün kırpılması ile dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde kalmakta, diğer kısmı ise vücuda alınmaktadır. Ayrıca bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı taşımaz. Sonuç olarak Diyanet’in açıklamasına göre göz damlası kullanımı doğrudan mide ile ilgili olmadığı için orucu bozmaz.

Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Oruçluyken burun spreyi kullanmanın orucu bozup bozmayacağına yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre burun spreyi orucu bozmamaktadır. Çünkü tedavi amacı ile kullanılan spreyin bir kısmı burun çeperleri tarafından emilir. Diğer bir kısmı ise mideye ulaşır. Bu da ağızda su çalkalamadan sonra kalan rutubette de olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmez. Ayrıca tıpkı göz damlası damlatmak gibi burun spreyi sıkmak da gıdalanma anlamı taşımaz.

Bu tür ürünlerin kullanımında amaç vücuda bir besin sağlamak olmayıp sağlık amacıyla tatbik edilmektedir. Aynı zamanda vücuda herhangi bir besin olarak da katkı sağlamadıkları bilinmektedir.

Kulak Damlası Orucu Bozar mı?

Burun spreyi ve göz damlası orucu bozar mı sorularından sonra en çok merak edilenlerden birisi de kulak damlasının orucu bozup bozmadığıdır. Boğaz ile kulak arasında bir kanal yer almaktadır. Bu kanal, kulak zarı tarafından tıkandığı için kulak damlası boğaza ulaşmaz. Ayrıca kulak zarında delik olması durumunda dahi damlatılan ilaç kulak içerisinde emilir ve mideye ulaşamaz. Bu nedenle de kulak damlası orucu bozmaz.

Sonuç olarak Diyanet’e göre; göz damlası, burun spreyi ya da kulak damlası kullanmak yeme içme yani gıdalanma anlamı taşımadığı için orucun bozulmasına neden olmamaktadır.

Benzeri güncel konular hakkında forum üzerinden görüş alışverişinde bulunabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.