kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Tedavisi Nasıl?

Hepatit B Nedir? Hepatit B nasıl bir hastalıktır? Hepatit B nasıl bulaşır? Hepatit B'nin belirtileri nelerdir? Hepatit B nasıl tedavi edilir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz. 

A+
A-

Hepatit B Nedir? Hepatit B nasıl bir hastalıktır? Hepatit B nasıl bulaşır? Hepatit B’nin belirtileri nelerdir? Hepatit B nasıl tedavi edilir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

Hepatit B Nedir?

Karaciğer anlamına gelen Hepatit kelimesi bazı durumlarda bulaşıcı bir hastalıktır. Peki, ama Hepatit B nedir, belirtileri nelerdir, çeşitleri var mıdır, nasıl korunur, aşısı var mıdır, nedenleri nelerdir gibi birçok sorusuna cevap aramaktayız. Genel tanımı olarak kronik bir hastalık olabileceği gibi kendi kendine de oluşabilecek bir hastalık niteliğindedir. Kronik yani uzun süreli bir hastalık olması vücut dokusunda yaralara yol açabilir ve siroz gibi karaciğer fonksiyon kaybı sonuçlarına yol açabilecek hastalıklara dönüşebilir ya da çok daha ciddi olarak karaciğer kanserine yol açabilir.

Hepatit B nedir sorusuna verilecek en iyi cevap karaciğeri etkisi altına alan ciddi bir hastalığın Hepatit B virüsünün aracılığı ile görünür hale gelmesi olayıdır. Dünya üzerinde Hepatit B olan kişi sayısı 400 milyon iken Türkiye’de bu sayı 3 milyon kişidir. Hepatit B hastalığının en önemli riski tedavi süreci içerisinde kişi karaciğer fonksiyon kaybı, siroz ya da karaciğer kanseri olabilme ihtimali bulunmasıdır. Bu durum karaciğerin kullanılmaz hale getirebilir ve organ nakil gerekliliğine dönüşebilir.

Hepatit B tanısı olabilecek kişilerin büyük çoğunluğu hayatları boyunca hiçbir hastalık belirtisi göstermezken kişilerin % 10’luk kısmında hastalık ilerlemektedir. Bundan dolayı Hepatit B hastaları yılın belirli dönemlerinde kan kontrolünü kesinlikle yaptırmalıdır.

Hepatit B hastalığının bulaşma yolları arasında en büyük risk kan temasında bulunulmasıdır. Bundan dolayı Hepatit B hastaları manikür yahut dövme gibi işlemler yaptırmaları durumunda çok çok dikkatli olmalıdırlar. Bu durumların yanı sıra sağlık çalışanları gibi bulaşma riski taşıyan meslek mensupları, bu riske karşı tedbirli olmalıdırlar.

Hepatit B Çeşitleri Nelerdir?

Hepatit B çeşitleri enfeksiyon oranına göre farklılaşmaktadır. Çeşitlerine bakıldığında ise;

Kronik Hepatit B Virüsü: Hepatit B virüsünün vücut içerisinde 6 ay kadar bir sürede bulunması sırasında yok edilememiş olması durumudur. Bu durum karaciğerde siroz gibi sonuçlara neden olabileceği gibi ölüm riski ile de karşı karşıya bırakır.

Akut Hepatit B Virüsü: Yeni doğan bebeklerde Hepatit B olma ihtimali %90 gibi oranlara sahiptir, kronik bir hastalık olması ile büyüdükçe ve erişkin oldukça bu oran %1 ila %5 oranı arasında seyir gösterir.

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Hepatit B belirtileri ciddidir. Belirtiler olsun ya da olmasın bu belirtileri göstermeniz dahlinde bir hekime başvurmanız erken teşhis açısında da büyük önem arz eder. Hepatit B belirtilerine bakıldığında ise;

  • Yüksek ateş
  • Bitkinlik hali
  • İştahsızlık durumu
  • Mide bulantısı yahut kusma
  • Sarılık oluşumu ( sarı bir cilt görünümü ya da sarı göz rengi görünümü, koyu renkli idrar çıkışı, kil rengine bezer dışkı çıkışı)
  • Kas ağrı belirtileri
  • Eklem ağrıları
  • Midede oluşan ağrılar
  • Kronik olan Hepatit B hastalarının çoğu vücut direnci ile iyileşme gösterir gibi olsa da %0.1‘ lik kişilerde fulminan hepatit adındaki aniden gelişen ve hızla büyüyen karaciğer yetmezliği gibi bir tablo oluşur ve bu tablonun ortaya çıkması ölüm ile sonuçlana bilir.

Hepatit B Sebepleri Nelerdir? Nasıl Bulaşır?

Hepatit B kan ve vücutta bulunan sıvılar aracılığı ile bulaşan bir hastalıktır. İnsanlarda Hepatit B virüsünün oluşma sebep olacak risk durumları ise şu şekildedir;

  • Doğum sonrası bebeğe bulaşma riski taşır.
  • Kontrol sağlanmamış kan ya da kan ürün nakil sırasında risk taşır.
  • Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi kişisel eşyaların ortak kullanımında risk taşır.
  • Enfekte olmuş bir kişinin kan yahut açık yarsı ile temas durumu risk taşır.
  • Enfekte bir partner ile korunmasız olarak cinsel ilişkide bulunma risk taşır.
  • Sağlık noktasında Hepatit B hastasının iğnesinin batması ya da diğer kullanılan malzeme ile temas durumu risk taşır.

Hepatit B hastalığına dair aklınıza takılan hususları sormak ve bilgiler almak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.