kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hindistan Nüfusu 2019'da Ne Kadar Oldu?

Dünya'nın en kalabalık iki ülkesi Asya Kıtası'nda yer almaktadır. Bu ülkelerden ilki hepimizin bildiği üzere 1.4 milyarı aşkın nüfusu ile Çin Halk Cumhuriyeti iken, ikincisi ise Hindistan'dır. Hindistan'ın nüfusu yıldan yıla artmaya devam ederek, bugün geldiğimiz noktada Çin nüfusuna yaklaşmıştır. Bu yazımızda sizlere dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'ın, 2019 yılı nüfusunun ne kadar olduğunu aktaracağız.

A+
A-

2019 yılı itibariyle dünya nüfusu 7,7 milyara yaklaşmıştır. Bu nüfusun 743 milyona yakını Avrupa Kıtasında, 1.305 milyona yakını Afrika Kıtasında ve 4.567 milyona yakını da Asya Kıtasında yer almaktadır. Asya Kıtasında yaşayan nüfusun 4,5 milyarı aşması, dünyanın yaklaşık %60’ının bu kıtada yaşadığı göstermektedir. Asya Kıtasında yer alan ülkelerin fazla nüfusa sahip olmasının tarihi, dini ve kültürel bir takım sebepleri vardır. Bu sebepler içerisinde en önemlileri: Asya Kıtası ülkelerinin köklü devlet yapılarına sahip olmaları ve bu devletlerin büyük savaşların genellikle dışında kalmış olmaları söylenebilir. Asya Kıtasında yer alan ülkeler içerisinde iki ülkenin nüfusu yaklaşık 1,5 milyara yaklaşmıştır. Bu ülkelerden Çin’in nüfusu 2019 yılı itibariyle 1,4 milyarı geçerken, Hindistan’ın nüfusu da 2019 yılı itibariyle 1,4 milyara yaklaşmıştır. Bu iki ülke dünyanın en kalabalık ilk iki ülkesidir.

Hindistan Nüfusu 2019

Dünya’nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’ın 2019 yılı nüfusu 1,368,737,513 olmuştur. Dünya nüfusunun 7,7 milyar olduğu günümüzde, bu nüfusun yaklaşık %17,7’sinin Hindistan’da yaşamaktadır. Hindistan nufüsunun 2030 yılında 1,5 milyarı aşacağı hesaplanmaktadır. Hindistan’da yaşayan nüfusun yaş ortalaması 27’dir. Bu durum Hindistan’ın oldukça genç bir nüfusa sahip olduğunu göstermektedir. Hindistan’da yaşayan nüfusun yaklaşık %33,6’sı kentlerde yaşamaktadır. Kentlerde yaşayan nüfus yaklaşık olarak 460 milyon kişidir. Bu kadar kalabalık bir ülke olmasına karşın, Hindistan nüfusunun kentlere dağılımı oldukça dengelidir. Hindistan’da yer alan en kalabalık kentler: Mumbai (16,5 milyon), Kolkota (13,3 milyon), Delhi (12,8 milyon) ve Chennai (6,7 milyon) olarak sıralanmaktadır.

Pakistan nüfusu 2019 için TIKLAYINIZ.

Hindistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Güney Asya’da yer alan Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi şehridir ve bu şehrin nüfusu da 12,8 milyona yakındır. Ünlü Taç Mahal sarayı bu şehirde bulunmaktadır. Taç Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan’ın vefat eden eşi Mümtaz Cihan anısına 17. yüzyılda yaptırmış olduğu dünya ölümsüz eserlerden bir tanesidir.

yeny delhy tac mahal

Hindistan, 28 tane eyalet ve 7 adet birlik bölgesinden oluşmaktadır. En önemli şehirleri olarak: Bombay, Varanasi, Goa, Agra, Japur ve Mumbai olarak sıralanmaktadır. Jaipur, Pune, Surat, Ahmedabat ve Hayradabat şehirleri de diğer önemli Hindistan şehirleridir. Mumbai şehri nüfusunun kalabalık olmasının yanı sıra, Bollywood sinemasına ev sahipliği yapması nedeniyle dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan insanlarca da tanınmaya başlayan şehirler arasında yer almaktadır. GÜNDEM

İl nüfusları 2019 yazımız için tıklayınız.

Hindistan’da Kaç Din Vardır?

Hindistan’da dine karşı çok büyük hoşgörü anlayışı hakimdir. Birbirinden farklı binlerce dinin beşiği Hindistan’dır. Bu açıdan bakıldığında Hindistan’a dinler ülkesi de denilebilir. Hindistan’da hakim din Hindu dinidir. Hindistan’da yaşayan insanların %80’i Hindu dinine inanmaktadır. Hindistan’da hindu dininden sonra en yaygın din İslamiyettir ve bu dine inananların nüfusa oranı %13,5’tur. Bu iki din dışında en çok inanılan dinler: Hıristiyanlık, Sink dini ve Budizm’dir. Ateist olarak yaşayanların nüfusa oranı da %0,5’tir.

hindistanda dinler

Konu hakkında bize sormak istediklerinizi forum sayfamızdan iletebilirsiniz.

Ülkelerin nüfusu 2019 yazımız için tıklayınız.

Pakistan nüfusu 2019 için TIKLAYINIZ.

Yorumlar

  1. pohyiyen1 Avatar pohyiyen1 dedi ki:

    çoooooooooooooooooook kötü bune lan trrrrrrrrrekler sizin süla…………………..************.*.*.*.*.*.*..*………………….*********************************************…………………………………..**********