kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kaç Saat Oruç Tutacağız, İlk Oruç Ne Kadar Tutulacak?

Ramazan Ayının başlamasıyla birlikte ilk sahur gecemize kalktık ve oruçlarımızı tutmaya başladık. 13 Nisan 2021 tarihinde kaç saat oruç tutacağız, ilk oruç ne kadar sürecek? Haberimizde…

A+
A-

13 Nisan 2021 tarihi itibariyle Ramazan-I Şerif başladı. Ayların en hayırlısı, on bir ayın sultanı Ramazan Ayı boyunca oruçlarımızı tutmaya gayret göstereceğiz. 2021 yılında 13 Nisan 2021 tarihinde başlayan ramazan orucu 12 Mayıs 2021 tarihinde sona erecek. Bu otuz günlük süre içerisinde oruç ibadetimizi yerine getireceğiz. Bu otuz günün son on günü içerisinde yer alan tek günlerde Kadir Gecesini arayacağız. Genel olarak Ramazan’ın 26. gününü 27. güne bağlayan gece olduğu bilinen kadir gecesini son on gün içerisindeki tek günlerde arayacağız. Otuz günlük sürenin sonunda da Ramazan Bayramına kavuşacağız. Ramazan Bayramı bu yıl 13 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak ve 15 Mayıs 2021 tarihinde sona erecek. Covid-19 tedbirleri kapsamında dün başlayacak olan teravih namazlarımızı evlerimizde ihtiva edeceğiz. Bununla birlikte ramazan ayının manevi doygunluğuna ve sabırla geçen zamanlara erişeceğiz.

Bilindiği üzere ramazan orucu belli bir zaman aralığında yemek yemeden, su ve diğer içecekleri içmeden, cinsellikten uzak durarak yerine getirilen bir ibadettir. Bu ibadette hasıl olan sabrını sonuna kadar sürdürmektedir. İnançlı ve sabırlı bir müslüman gün içerisinde nefsine hakim olmalı ve nefis terbiyesini sürdürmelidir. O halde ramazan orucu tutulurken yapılması gereken nefsi kontrol altına almaktır. Peki, ramazan orucu kaç saat tutulmaktadır? Bir müslüman ramazan ayı boyunca kaç saat yemeden, içmeden günü tamamlamalıdır? Bu sorunun cevabını en kısa ve en uzun sürelerde kaç saat oruç tuttuğumuzu hesaplayarak vermeye çalışalım.

Ramazan Orucu Kaç Saat Tutulmaktadır?

Ramazan orucu sabah imsak vaktiyle başlayıp, akşam ezanı ile sona ermektedir. Bu süreyi ramazan ayının ilk gününe göre hesapladığımızda 14 buçuk saat ile 15 saat boyunca oruçlu kalacağımız sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu süre ramazan aynın son günlerine doğru 16 saati aşacaktır. En fazla oruç tutulacak ilimiz olan Sinop’ta son gün tutulacak oruç süresi 16 saat 29 dakikayı bulacaktır. Güney illerimizde oruç süreleri daha kısa olarak gerçekleşecektir.

Ramazan ayı boyunca tutulacak oruç süresi günler ilerledikçe artacaktır. İlk günlerde 15 saat civarında tutacağımız oruçlarımız, son günlere doğru 16 saatleri aşacaktır. Kuzey Yarım Küre’de yer almamız dolayısıyla da bahar aylarında en fazla oruç tutulacak illerimiz kuzeyde yer alan illerimiz olacaktır. Güneyden kuzeye doğru gittikçe tutulan oruç süresi artacaktır.

  • İstanbul’da en uzun oruç 16 saat 21 dakika
  • Ankara’da en uzun oruç 16 saat 12 dakika
  • İzmir’de en uzun oruç 16 saat 2 dakika
  • Bursa’da en uzun oruç 16 saat 14 dakika
  • Antalya’da en uzun oruç 15 saat 51 dakika
  • Adana’da en uzun oruç 15 saat 52 dakika
  • Konya’da en uzun oruç 15 saat 58 dakika
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.