kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kan Grubu Öğrenme Hakkında Merak Edilenler

Kan grubu öğrenme testi nasıl yapılır? Kan grubu öğrenme testi nasıl yapılır? Kan grubu kartı nasıl alınır? Rh ne demek? Merak edilenleri yazmaya çalıştık.

A+
A-

Kan Grubu Öğrenme Testi Evde Yapılır mı?

Kişilerin damarlarında dolaşan kan birbiriyle özdeş değildir, bu sebepten kan alışverişlerinde genel bir uyum yakalayabilmek için kan grubu ismi verilen 8 parçalı sınıflandırma kullanılmaktadır. Toplamda 4 kan grubu ve her kan grubunun Rh negatif ve Rh pozitif olmak üzere ikişer alt kırılımı mevcuttur. Sınıflandırmanın bu şekilde olmasının sebebi ise araştırma süreci ile ilgilidir.

Kan Grubunda Rh Ne Demek?

Özel, teknik veya tıbbi bir anlamı olmasını bekleyebilirsiniz ancak maalesef gerçek bundan çok farklı. Kan grubunda yer alan RH ibaresi üzerinde kan grubu araştırması yapılan ilk denek olan Rhesus isimli maymundan gelmektedir. Bilim insanları araştırmayı tamamlamaya yakın kan gruplarını farklılaştıran “d antijeni” ismini verdikleri bir proteini keşfediyorlar. Bu proteini içeren kanlar Rh pozitif içermeyen kanlar ise Rh negatif olarak adlandırılmaktadır.

RH pozitif, negatif bir kan grubuna kan verdiğinde çökelme gerçekleşeceği için ölüm veya koma gibi ağır sonuçlar doğacağı için önemli bir parametredir. Fakat Rh negatif bir kan pozitif bir hastaya kan verilebilmektedir.

Kan Grubu Öğrenme Testi Nerede Yapılır?

Aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ve bağlı poliklinikler, özel hastaneler kan grubu öğrenme testi yapabilmektedir. Testin sonuçları hemen belli olmakta ancak ilgili kuruluşun yoğunluğuna göre sonuç verme süresi değişebilir. Genellikle ertesi gün sonuçları kan örneğini verdiğiniz sağlık kuruluşundan sonucunuzu alabilirsiniz. Eğer e devlet üzerinden açılan e nabız servisiniz aktifse bu yöntemle de kan grubu bilginize erişebilirsiniz. GÜNDEM

Kan Grubu Testi Ücretli mi Yapılır?

Devlet hastanelerinde kan grubu öğrenme testi için, sosyal güvenceniz varsa, herhangi bir ücret alınmıyor aynı şekilde aile hekimlikleri de para talep etmiyor. Özel hastanelerde ise kan grubu öğrenme testi ücretli olarak yapılmaktadır.

Kan Grubu Öğrenme Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Herhangi bir değerinizin ölçülmeye çalışıldığı testler aç karnına yapılmaktadır, burada hedeflenen kan değerlerinizin ölçülüp bir hastalığınız olup olmadığının anlaşılmasıdır. Ancak yemek yiyerek gittiğinizde kan değerleri farklılaştığından doktorlar aç olarak gelin şeklinde hastaları uyarmaktadır.

Kan grubu öğrenme testi aç karnına yapılması gereken bir test değildir! Çünkü kan yapısında bulunan proteinler üzerinden yapılan kan grubu tespiti aç veya tok olmanızdan etklilenmeyecektir.

Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?

Tehlikeli bir işte çalışmak için başvurduysanız acil müdahale için gerekme ihtimaline karşı kan grubu kartı istenebilmektedir. Yukarıda anlattığımız şekilde kan grubunuzu öğrendikten sonra size ilgili sağlık kuruluşunca bir kan grubu kartı düzenlenir ve verilir. Bu kartla nüfus dairesine gidip kimliğinize kan grubu bilginizi ekletebilirsiniz.

Daha fazlası bilgi için foruma tıklayınız.

Yorumlar

  1. Taner erdem Avatar Taner erdem dedi ki:

    Kan grubum ne