kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kara Hava ve Deniz Askeri Rütbeleri Sıralamaları ve Görevleri Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yer alan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri rütbeleri ve sıralamaları nelerdir? Sıralamaları nasıldır? Hangi rütbenin görevi nedir? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.

A+
A-

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kara askeri rütbeleri nelerdir? Sıralamaları nasıldır? Görevleri nelerdir? Hava askeri rütbeleri nelerdir? Sıralamaları nasıldır? Görevleri nelerdir? Deniz askeri rütbeleri nelerdir? Sıralamaları nasıldır? Görevleri nelerdir? Tüm bu subayların maaşları nasıldır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

TSK Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Askeri Rütbe Nedir?

Ülkemiz silahlı kuvvetleri üç ana birimden oluşmaktadır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olarak ayrı ayrı değerlendirebileceğimiz silahlı kuvvetlerimizde her askerin emir ve komutasında bulunan asker durumuna göre konumunu ifade eden rütbelerde temel olarak yine Türklerin bulmuş olduğu onlu sistem esas alınmaktadır. Çok sık duyduğunuz onbaşı, yüzbaşı, binbaşı gibi rütbeler Büyük Türk Hükümdarı olan Mete tarafından bulunan onlu sistemdir. Bundandır ki Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın kuruluş tarihi bu sistemin kullanılmaya başlandığı Milattan Önce 209’a kadar dayanmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı Rütbeleri Nelerdir? Sıralaması Nasıldır? Görevleri Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak vazifelerini sürdüren askerlerin yüksekten düşüğe rütbeleri ve kısaca görevlerini kısaca aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;

Rütbe Görevi
GENERALLER
Mareşal TBMM’nin kararıyla üstün savaş başarısı ile verilen en üst rütbedir. Kıdemle gelinebilen bir mevki değildir. Yalnızca Fevzi ÇAKMAK ve Mustafa Kemal ATATÜRK’e vermiştir.
Orgeneral Orgeneral 4 yıl görev yapmaktadır ve kıdem ile elde edilecek en üst rütbedir. Orgeneraller ordu ya da kuvvet komutanlığı yapabilirler veya Genelkurmay Başkanlığı’na yükselebilirler.
Korgeneral Kıdem ile gelinebilecek ikinci üst rütbe olan Korgeneral rütbesindekiler ordu komutanlığı, tümen komutanlığı gibi görevler ifa etmektedir. Görev süresi dört senedir ve askeri dokunulmazlığa sahip ilk rütbe olma özelliğine sahiptir.
Tümgeneral Dört yıl görev yapmaktadır. En temel görevi tümen komutanlığı görevidir.
Tuğgeneral Kıdem alarak varılabilecek dördüncü büyük rütbe olan tuğgenerallik rütbesinin asli görevi tugay komutanlığıdır. En düşük general rütbesidir ve dört sene görev yapmaktadır. Eğer YAŞ sonucunda terfi almazsa emekliye ayrılmaktadır.
SUBAYLAR
Albay Alay komutanlığı görevi olan Albaylar Genelkurmay Başkanlığı’nda veya kuvvet komutanlıklarında yer alan askeri bürokrasi kadrolarında da yer alabilirler. Albaylık görevinin süresi 6 yıldır. Görevlerinin beşinci senesinde terfi alabilirler.
Yarbay Albaylık ile Binbaşılık arasında yer alan rütbe tabur komutanlığı, gemi komutanlığı ya da filo komutanlığı görevi yürütmektedirler. Ayrıca askeri bürokrasi kadrolarında da görevlendirilmeleri mümkündür.
Binbaşı Üstsubay sınıfında olan binbaşılar terfi durumuna göre en az 2 yıl en çok 5 yıl görev yapmaktadırlar. Asli görevleri bölük veya tabur komutanlığıdır.
Yüzbaşı Bölük komutanlığı ile görevlendirilen yüzbaşıların 3 yıl normal 3 yıl kıdemli olmak üzere toplam 6 yıl görev yapmaları söz konusudur.
Üsteğmen Asıl görevi takım komutanlığı olan üsteğmenlerin normal görev süreleri 6 yıl olmakla beraber lisans üstü eğitim almaları durumunda bu süre 4 yıla kadar düşebilmektedir.
Teğmen Teğmen rütbesindeki görev süresi 3 yıldır ve harp okulundan mezun olurken alınan rütbenin karşılığıdır.
Asteğmen Subay rütbelerinin en düşüğü olan asteğmen rütbesi takım ya da kısım komutanlığı ile görevlendirilebilir. Fakülte mezunu kişiler arasından seçilmektedirler.
ASTSUBAYLAR
Astsubay Kıdemli Başçavuş Astsubaylığın en üst rütbesidir. Bölük astsubaylığı, birlik astsubaylığı, karakol komutanlığı, sahil güvenlik komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri bot komutanlığı ile görevlendirilebilirler. 6 yıl rütbe beklemektedirler. İlk üç senelerinin sonunda Astsubay kıdemli başçavuş olurlar ve üç yıl da bu unvan ile görev yaparlar. Altıncı yılın başında nöbet muafiyetleri de başlamaktadır.
Astsubay Başçavuş Astsubay Başçavuşlar özel takımlarda takım astsubaylığı, takım komutanlığı ya da bölük astsubaylığı görevlerinin yanı sıra bazı idari işlerde karargâhta görevlendirilebilmektedirler.
Astsubay Kıdemli Üstçavuş Astsubay Üstçavuş ile Astsubay Başçavuş arasında yer alan bir geçiş rütbesi niteliğindedir.
Astsubay Üstçavuş Astsubay rütbesindekiler görevlerini üç yıl astsubay çavuş olarak sürdürürler. Sonraki üç yılda ise astsubay kıdemli üstçavuş olarak görev yaparlar ve toplam 6 yıllık görev sürelerini tamamlarlar.
Astsubay Kıdemli Çavuş Kıdemli Çavuş rütbesinde yer alanlar Kara Kuvvetleri’nde muharip sınıfta; kısım komutanlığı, top kısım komutanlığı, kol komutanlığı, havan kısım komutanlığı, unsur komutanlığı, tank komutanlığı, takım astsubaylığı gibi görevler ifa edebilmektedirler.
Astsubay Çavuş Astsubay unvanının en alt rütbesidir. Kara Kuvvetleri’nde havan kısım komutanlığı, unsur komutanlığı, takım astsubaylığı, tank komutanlığı, top kısım komutanlığı gibi görevler ifa edebilmektedirler. Ayrıca Jandarma Komutanlığı bünyesinde kıdemli olduktan sonra karakol komutan yardımcılığı ya da tim komutanlığı görevlerine gelebilmektedirler.
Uzman Jandarma Jandarma Okulu’ndan mezun olan bir ile sekizinci derece arasında kıdemli çavuş olarak görev yapan astsubayların Jandarma’da ki karşılığıdır.
ERLER VE ERBAŞLAR
Uzman Çavuş Muvazzaf askerliğini çavuş rütbesi ile tamamlayan ve en az ortaöğretim düzeyinde mezuniyeti olan askerlerden hizmeti teknik görevlerde yer alarak sürmüş olanlar ile uzman onbaşı rütbesinden uzman çavuşluk rütbesine geçişe hak kazananlardır.
Sözleşmeli Çavuş İki sene sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra kadro durumunun uygunluğuna ve yeterli görülmesi esasına göre sözleşmeli onbaşıların TSK bünyesinde aldıkları çavuş rütbesidir.
Uzman Onbaşı Askerlik hizmetlerini izleyen süreçte orduda devamlılık gösteren teknik uzmanlık sınıflarında istihdam edilenlerin rütbesidir.
Çavuş Er yönetici olarak da nitelendirilen çavuşlar subaylarından almış oldukları emirleri erlere tatbik ettirmek görevini ifa etmektedirler.
Er Türk Silahlı kuvvetlerinde yer alan en düşük rütbeli asker olan er, TSK tarafından belirli bir süre için silah altında tutulan askerlerdir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı Rütbeleri Nelerdir? Sıralaması Nasıldır? Görevleri Nelerdir?

Hava Kuvvetleri’nde de yukarıdaki rütbeler korunmaktadır. İsmen farklılıklar olmamakla birlikte, komutanlıklar filo komutanlığı adını almaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Rütbeleri Nelerdir? Sıralaması Nasıldır? Görevleri Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda da emir komuta zinciri aynı silsileyi izlemekle birlikte Mareşal; Büyükamiral adını, Orgeneral; Oramiral, Korgeneral; Koramiral, Tümgeneral; Tümamiral, Tuğgeneral; Tuğamiral adını almaktadır. Ayrıca komutanlıklarda gemi komutanlığı görevi gelmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde General, Subay ve Astsubay Maaşları Ne Kadar? 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan askerlerin güncel maaş tutarlarını öğrenmek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ilgili çalışmamıza erişebilirsiniz;

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yer alan rütbelere dair sorularınızı sormak ve bilgiler almak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.