kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Koz Maça Batak Kuralları Nelerdir? Koz Maça Batak Nasıl Oynanır?

​​​​​​​Koz maça batak nasıl oynanır, batak nedir, batak oynanışı nasıldır, koz maça batak kuralları nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımız içinde bulabilirsiniz.

A+
A-

Koz maça batak kuralları nelerdir, koz maça batak nasıl oynanır diye merak ediyorsanız bu yazımız tam da sizin için. Merak edilen oyun kurallarını sizler için paylaştık.

Kağıt oyunları, tavla ve türevi oyunlar, taş oyunları gibi oyunlar tarihin eski zamanlarından beri insanların eğlenceli zaman geçirmesine yarayan oyunlar olmuşlardır. Biz sizlere bu tip oyunların kurallarını açıklayan, nasıl oynandığını anlatan yazı dizileri hazırlamaya karar verdik. Bu yazımızda batak hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

BATAK NEDİR? BATAK NASIL OYNANIR?

Batak dendiği zaman genç veya yaşlı hemen hemen herkesin bildiği ya da kulak aşinalığı olan bir oyun karşımıza çıkmaktadır. Özellikle lisenin son yılları veya üniversite yıllarında öğrenilmesi toplumca caiz olan bu oyun bir iskambil kağıdı oyunudur.

Bir çok iskambil kağıdı oyununda olduğu gibi batak da 52 adet karttan oluşan iskambil destesiyle oynanır. Oyundaki amaç, ihaleli modelde ihalecinin batmasını sağlamak ve aynı anda el alarak ihaleci değilseniz batmamaya çalışmak veya koz maça içinde ise elinize göre alacağınız miktarda rakam söyleyerek onu almaya ve diğerlerinin söyledikleri sayıyı almasını engellemeye çalışmaktır.

Batak en temelde 4 kişi (3-5-8 veya diğer adıyla gömmeli batakta 3 kişi olsa da genel batak 4 kişi oynanır) ve bir adet iskambil destesi ile oynanır. Bir masanın veya herhangi bir zeminin etrafında toplanan bu 4 kişiden birisi ilk elin dağıtıcısı olur ve genellikle soluna (yani kağıt atma sırasında arkasında oturana) bazı ortamlarda da kişilerin inisiyatiflerine bağlı olarak sağına kağıdı kestirirler ve herkese eşit sayıda olacak şekilde (13 kart) dağıtırlar. Bu dağıtma işinde de 1-3-3-3-3, 1-2-2-2-2-2-2, 1-4-4-4 gibi dağıtma metotları bulunmaktadır fakat bir kişiye dağıtma sırasında aynı anda dörtten fazla kart verilmemesi kağıtların karılması açısından önemlidir. Buradaki en ideal dağıtma biçiminin 1-3-3-3-3 veya 1-2-2-2-2-2-2 olduğunu söyleyebiliriz.

Kart dağıtılma işlemi bittikten sonra oyuncular ellerine bakarlar ve ellerinin durumuna göre strateji belirlerler. Dağıtılmasına kadar olan kısım tüm batak oyun modellerinde aynı olduğu için buraya kadar tüm batak modellerinde aynı şeyi yaparak oyuna başlarsınız fakat buradan sonrasını yine temelde 2 model olan koz maça batak ve ihaleli batak türlerinden biri olan koz maça batak kuralları ile birlikte iç içe anlatmak yerinde olacaktır.

KOZ MAÇA BATAK NASIL OYNANIR? KOZ MAÇA BATAK KURALLARI NELERDİR?

Bildiğiniz üzere iskambil kartlarında 4 farklı grup vardır. Bunlar karo, maça, kupa ve sinek kart gruplarıdır. Bu bilgiyi buraya bi bırakalım.

Batak oyununda bir koz bulunmaktadır. Koz dediğimiz kart eğer yukarıda bahsettiğimiz kart grupları yerde dönerken elinizde yerde dönen gruptan hiç kalmadıysa o kağıt türüne atarak yerdeki kağıtları almanızı sağlayan avantajlı gruptur. Koz maça içinde adından da anlaşılacağı üzere koz, maça olarak belirlenmiştir.

Kağıtların dağıtılmasından sonra koz maça batak içinde oyuncular ellerinin durumuna göre alacakları miktarda eli söylerler ve oyun başlar.

İlk kartı en yüksek söyleyen kişi atar. Onun attığı kart modeli, yani sinek, karo, kupa (genelde koz maça batakta koz ile başlanmaz, istisna durumlar dışında) ne ise o kart grubundan yere kağıtlar atılır ve 2,3,4 …. Kız, papaz ve as olarak küçükten büyüğe değerlendirilen kağıtlar içinde en büyük kağıdı atan yerdeki kağıdı alır ve kağıt atma sırası ona geçer. Bu şekilde oyun son kağıtlar çıkana kadar devam eder ve o oyun sonunda herkes söylediği kadar eli almaya çalışır. Yukarıda da dediğimiz gibi koz elinizde o gruptan kağıt kalmadığında atarak almanızı sağlayacak avantajlı karttır ve koz olan grubun 2’lisi diğer kart gruplarının asından bile büyüktür.

Şöyle özetlemek gerekirse koz maça batakta;

1) El Dağıtılır.

2) Oyuncular alacakları kadar el söylerler.

3) En çok söyleyen kişi veya bazı durumlarda dağıtıcıdan sonra oynayan ilk kişi kağıdı atar. Oyun saat yönünde sürer.

4) Yerde hangi gruptan kağıt varsa oyuncular aynı kart grubundan oynamak zorundadır ve en büyük atan alır, alanın yeni kağıdı atması ile son ele kadar devam eder.

5) Elinizde yerde dönen kağıt grubundan kalmadı ise koz atarsınız, koz atan yerdeki kart grubundan as bile olsa koz attığı için alır. Aynı anda 2 kişi koz atıyorsa daha büyük kozu atan yerdeki kağıdı alır.

6) Elinizde yerdeki kağıt grubundan da, koz da yoksa başka kağıt atarsınız kağıdınızın bir hükmü yoktur.

7) Tüm kağıtlar bittiğinde el biter ve oyun başında kim kaç dediyse onu alıp alamadığına bakılır, söylediği kadar alan kişiye sayısı yazılır, eksik alan kişiye söylediği kadar eksi yazılır.

gibi genel bir tablodan bahsedebiliriz.

batak kurallari nelerdir

Tabi ki burada yazdıklarımız genel oynanış biçimidir ve ayrıca bazı özel kurallar bulunmaktadır. Bunlar içinde yine oyuncuların inisiyatifi ile değişebilen kurallar da bulunmaktadır. Koz maça batak kurallarını sıralamak gerekirse:

1) Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu oyunda koz maçadır ve tektir.

2) Yine yukarıda da belirttiğimiz gibi aynı kart grubundaki en büyük kağıdı atan yerdekileri alır, koz atılması halinde kozu atan yerdekileri alır, iki kişi koz atıyorsa daha büyük koz atan alır. Buna ek olarak bir oyuncuda yerdeki seriden yoksa öncelikli olarak koz atmak zorundadır, hem o seriden hem de koz yoksa istediği kağıdı atabilir.

3) Koz maça batak oyunu içinde el almaz diyebilirsiniz, o el hiç almamanız gerekmektedir.

4) Yükseltmek mecburi: Bu kuralla ilgili olarak şunu söylemek gerekir ki oyuncular oyun başında bununla ilgili kendileri karar verirler. Özellikle koz maça batakta bu kural yüzde yüz geçerli bir kural değildir çünkü el almaz gibi bir oyun içi dinamik de bulunmaktadır fakat oyuncular oyun başında yükseltmek mecburi veya değil diyerek bu konuyu sorun olmaktan çıkarabilirler.

5) Yine yükseltmek mecburi kuralı gibi inisiyatife bağlı bir diğer kural koz çıkmadan koz atmak ile ilgilidir. Koz çıkmadan koz atılmayacağı aslında özellikle koz maça batak içindeki kurallardan biridir fakat bunun iki istisnai durumu vardır. Bunlar; oyuncuların oyun başında koz çıkmadan koz atılabilir diye kararlaştırmaları veya kozun en büyük üç kağıdına (as, papaz, kız) sahip birinin el kendisine döndüğü zaman üçünü de çekmek koşuluyla koz atabilmesidir.

6) Koz maça batak içinde geçerli olan ama oyuncuların oyun başında karar vererek değiştirebileceği bir diğer kural da yana batma kuralıdır. Normalde bir oyuncu oyun başında alırım diyerek söylediği el miktarından 3 fazla aldıysa söylediği kadar eksiye düşer fakat oyuncular oyunun en başında yana batmak var veya yok diyerek bu durumu da daha oyun başında netleştirebilirler.

Koz maça batak oynanışı ve koz maça batak kuralları genellikle bu şekildedir.

KOZ MAÇA BATAK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Batak oyunlarında kazananı belirlemek için birkaç farklı biçim bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi oyun şu sayıda (52,62,102 vs.) biter deyip o sayıya ilk ulaşanın kazanması diğeri ise 5,7,11,14,21 gibi el sayısı üzerinden oynayarak o ellerin sonunda en yüksek puana sahip olan oyuncunun galip gelmesi. Hesaplama işinde ise koz maça batak içinde oyuncular oyun başında söyledikleri sayıyı almışlar ise o artı olarak yazılır eğer yana batma var ise ve fazla aldılarsa veya söyledikleri sayıyı alamazlar ise de o da eksi olarak hanelerine yazılır. Oyun sonunda tüm bu sayılar toplanarak kazanan belirlenir.

BATAK TERİMLERİ

Buraya birkaç da batak terimini yazmak sizin oyunu öğrenmeniz için iyi olacaktır diye düşünüyoruz.

Yan Batar: Yukarıda dediğimiz gibi yan 3 alanın yana batmasıdır.

İşemek: Bir kağıda koz atmak halk arasında işemek olarak adlandırılır.

Koz çıkmadı: Koz çıkmadan yere koz atılınca söylenen bir söz. Koz çıkmadan koz atmak yasak ise oyun içinde mutlaka duyarsınız.

El almaz: Hiç el almayacağını belirterek o oyun içinde 0 almaya çalışmak.

Yükseltmek mecburi: Yere atılan son kağıdı yükseltmenin zorunlu olduğu oyunlarda oyunculara yapılacak bir hatırlatma ve kural.

İhale: Koz maça olmayan ihaleli oyunlarda oyuncuların kozu belirlemek için birbirlerinden fazla söyleme yarışı.

İhaleci: İhaleyi alıp kozu belirleyen kişi.

Batak ve diğer oyun kuralları ile ilgili aklınıza takılan şeyleri yazımızın altındaki yorum kısmında sorabilirsiniz. Başka merak ettiğiniz oyun kuralları varsa bunları da yorumlar kısmında belirtirseniz biz sizler için o kuralları da derleyerek yazabiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.