kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kusmak Orucu Bozar Mı? Oruçluyken Ne Kadar Kusmak Orucu Bozar?

Ramazan ayında oruç tutan herkesin merak ettiği konu kusmak orucu bozar mı? Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Kustum orucum bozuldu mu?

A+
A-

Ramazan ayı; kalplerin güzel duygularla kaplandığı, birlik ve beraberliğin güç kazandığı mübarek bir aydır. Müslümanların çeşitli ibadetler gerçekleştirerek bol sevap kazandığı ve günahlarından arındığı bu ayda gerçekleştirilen en önemli ibadetlerden birisi oruç tutmaktır. Sağlıklı durumu el veren her Müslüman oruç tutmak ile yükümlüdür. Ancak yaradanın huzurunda oruç tutacak olan müminlerin bu ibadeti kusursuz bir şekilde yerine getirmek için cevabını aradıkları pek çok soru bulunmaktadır.

Her Ramazan ayında ve öncesinde yayınlanan programlarında ne orucu bozar ne orucu bozmaz konusunda insanların kafalarının oldukça karışık olduğunu izleyerek görüyoruz. Her konuda net olarak konuşmak zor olsa da orucu neler bozar konusunda çoğu konu net olup tüm mezheplerin uzlaştığı konulardır. Bununla birlikte ilim insanlarının üzerinde kafa yorup farklı görüş bildirdiği konularda mevcuttur.

Bu anlamda oruç ile ilgili merak konusu olan önemli sorular arasında kusmak orucu bozar mı ve ağız dolusu kusmak orucu bozar mı soruları yer almaktadır. Peki, kusmak orucun bozulmasına neden olur mu? Ne kadar kusmak orucu bozar? İşte bu soruların cevabını vermeye çalışacağız.

Kusmak Orucu Bozar mı?

Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan aylarında imsak ve iftar vakitleri arasındaki zaman farkı sürekli olarak artmaktadır. Günlerin uzamasına bağlı olarak oruçlu olarak geçirilen sürenin uzaması ve midenin çok uzun süre boş kalması, istifra etmeye neden olabilmektedir. Eğer sahurda yediğiniz bir şey dokunmuşsa veya üşütme vb bir nedenle sağlığınız bozulmuşsa kusmak şaşırılacak bir durum değildir. Normal zamanda da başımıza gelen bu durum Ramazan ayında daha da sık karşılaşılan bir vaziyettir.  

Sıklıkla gündeme gelen bu konuda diyanetin bir fetvası bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı hem bir devlet kurumu olması nedeniyle hem de belirli bir standartı koruması nedeniyle fetvası öncelikli olarak dinlenilmesi gereken merkezdir. Bu nedenle Diyanet fetvasını sizinle paylaşmayı daha doğru buluyoruz. Fetvaya göre kusmak orucu bozar mı sorusunun yanıtı belli şartlara göre değişiklik göstermektedir.

Diyanet işlerinin yayınladığı fetva doğrultusunda oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa kaza gerektirmez. Ancak her kim kendisini zorlayarak yani kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etmesi gerekir. Yine bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere bir uzun süre aç kalma ya da herhangi bir rahatsızlık nedeniyle istifra edilirse orucu bozulmaz. Ancak kişinin bilerek kusması durumunda orucunun bozulacağı ve bu durumda kefaret değil kaza orucu gerektiği de açıklanmıştır. Yani eğer bilerek kusarsanız dahi 61 gün değil yalnızca bir gün oruç tutulmasının yeterli olacağı anlaşılmaktadır.

Oruçluyken Ne Kadar Kusmak Orucu Bozar?

Oruçluyken ne kadar kusmanın orucu bozacağı konusunda net bir yanıt verebilmek için kusmanın kendiliğinden mi yoksa isteyerek mi gerçekleştiği oldukça önemlidir. Bu anlamda bir rahatsızlık nedeniyle ağız dolusu gelen kusuntu kendiliğinden içeri giderse oruç bozulmamaktadır. Ancak İmam Muhammed, kişinin kendi isteği ile içeri çekmesi durumunda orucun bozulacağını belirtmektedir. Sonuç olarak istemeyerek kusmak ağız dolusu olsa dahi orucu bozmazken, bilerek kusmak orucu bozar ve vacip olan kişinin hiçbir şey yiyip içmeden iftarı beklemesidir.  

Yani oruçluyken kusarsanız dahi nasılsa orucum bozuldu deyip yeme içmeye başlamak yanlıştır. Doğru olanı eğer sağlık durumunuz buna müsaade ederse iftar saatini beklemektir. Gönül rahatlığı açısından ise oruçluyken kusan kişilerin genellikle orucunu kaza ettikleri gözlenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.