kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Neden Tarih Öğreniyoruz?

Neden tarih öğreniyoruz, tarih eğitiminin amaçları nelerdir? Geçmiş neden ülkeler ve milletler için bu denli hayati bir önem taşıyor?

A+
A-

Öğrencilik hayatımızda hepimiz “hocam bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak?” sorusunu sormuşuzdur. Bu soru kadar sık olmasa da hepimizin aklındaki bir diğer soru neden tarih öğreniyoruz sorusudur?

Yüz yıllar hatta bin yıllar önce yaşamış ve ölmüş insanların hayatları, kurulmuş ve tarihe karışmış, ardından doğru düzgün eser dahi bırakamayan devletlerin isimleri, kurucuları neden öğretiliyor? Bu şekilde bakınca tarih öğrenmemek için çok sebep var gibi görünebilir ancak bakış açımızı biraz genişletmekte fayda var. Düşünün bugün yazı gibi bir icat var bize göre hep vardı ve yazı nasıl icat edildi sorusu belki bir kere dahi aklımıza gelmedi. Bugün kullandığımız bir çok nesne bugünkü sınırlar, kullandığımız matematik formülleri, evimizde hep var olan en basit aletler insanlık var olduğundan beridir var olan şeyler değildi. İnsanlığının binlerce yılda elde ettiği birikimin her bir yeni kuşağa aktarılabilmesi de bu gelişimin sürdürülebilmesi açısından kıymetlidir.

Tarih eğitiminin başlıca amaçları:

  • Devlet bilincini canlı tutmak
  • Millet bilinci oluşturmak
  • Kurumların gerekliliği anlatabilmek
  • İnsanlık birikimlerini yeni nesillere aktarabilmek
  • İnsanlığın gelişim sürecini hızlandırmak

Başlıca amaçları yukarı da sayılan tarih eğitimi sayesinde insanlığın geçirdiği zorlu aşamaları, bu aşamaların insan oğluna kazandırdığı becerileri ve bunların sonucunda geldiğimiz yeri anlayabiliyoruz. Yani tarih eğitiminin gerekliliği su götürmez bir gerçek. Peki neden tarih öğreniyoruz anladıysak neden bu kadar detaylı tarih öğreniyoruz sorusunu sormaya ne dersiniz? Yani tarih yine öğrensek ancak bunu her bir savaşın adını tarihini nerede ve kimler arasında geçtiğini ezberlemesek olmaz mı? Tarih eğitimi yalnızca ezbere dayanmadan verilebilir mi? Temel kronoloji dışında yıl yıl her bir savaşın tarihinin ezberlenmesi, ezberlenen tarihi olayların neden ve sonuçlarının düşündürmeye sevk ederek değil de ezberleterek öğretilmesi tarih eğitiminin amaçlarıyla uyuşuyor mu?

Tarih eğitimi kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi, dil, kültür ve ahlak anlayışımızın nasıl oluştuğunu, toplumsal yapımızın temel  taşlarını ve buna benzer bir çok konuyu anlamamız için gereklidir. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi tarih eğitiminin de yoğun ve ezbere dayalı müfredatının azaltılıp neden sonuç ilişkisine dayalı ve bugün ki Dünya yapısını ve ilişkilerini çözmeyi kolaylaştıracak bir sisteme oturtulması daha faydalı olacaktır.

Diğer bir açıdan ele alacak olursak ülkemiz tarihe ilginin yoğun olduğu ülkelerden bir tanesidir. En çok satılan kitaplardan en fazla izlenen Youtube videolarına bu ilgiyi net şekilde görmek mümkündür. Bu ilgiye rağmen ülkemizde siyaset etkisinden arındırılmış, objektif tarihi bilgilere erişmek zor olmasının yanı sıra maksatlı eserleri elemek ve doğru bilgiye erişebilmek neredeyse imkansızdır. Bugün çok ünlü tarihçilerimizin dahi yanlı davrandığı bir çok tarihi olay mevcuttur. Gündem 

İlköğretimden üniversiteye kadar tarih eğitimimizde bir diğer eksik ise yalnızca Türkiye ve yakın coğrafyamızın tarihine odaklanmaktır. Bu durum farkındalığımızı azaltmaktadır ve uzun vadede ülkemizin aleyhine sonuçlar doğurabilecektir. Daha fazlası için  forum adresimizi inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Cano Avatar Cano dedi ki:

    Neden tarih öğreniyoruz, tarih eğitiminin amaçları nelerdir? Geçmiş neden ülkeler ve milletler için bu denli hayati bir önem taşıyor? Öğrencilik hayatımızda hepimiz “hocam bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak?” sorusunu sormuşuzdur. Bu soru kadar