kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Oruca Dayanmanın Yolları Nelerdir?

Ramazanda oruca nasıl dayanılır, oruç tutarken dayanıklı olmanın yolları nelerdir, orucun faydaları nelerdir, orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Mübarek Ramazan’ın yaklaşması ile Müslümanlar hem heyecanla doldu hem de akıllarında birçok soru dönmeye başladı. Ramazan ayı yaklaşırken sizler için hazırlamaya başladığımız ramazan, bayramlar, oruç gibi konularda yazdığımız yazı dizisine oruca dayanmanın yollarını anlattığımız yazımız ile devam ediyoruz.

ORUCA DAYANMANIN YOLLARI NELERDİR, ORUÇ TUTARKEN NASIL DAHA DAYANIKLI OLUNUR?

Ramazan ayı ile birlikte farz kılınan ve İslam’ın şartlarından bir tanesi olan oruç tutmak eylemini gerçekleştirmeye başlayacağız. 11 ay boyunca yeme, içme, tüketim konularında rahatça hareket eden Müslümanların bir kısmı oruca dayanamıyorum, nasıl dayanırım gibi sorular ile orucun getirdiği bereketi göz ardı edebilmektedir. İşte biz bu noktada oruca nasıl dayanılacağının sorusuna cevap olarak ilk önce orucun faydalarından bahsetmek istiyoruz.

ORUCUN FAYDALARI NELERDİR?

Orucun faydası saymakla bitmez. İslam açısından faydaları zaten dini kitaplarda açıkça belirtilmektedir, tıp dünyasında da tartışmalar sürse de orucun vücuda getirdiklerini kabul eden araştırmalar da bulunmaktadır. Biz size en genel haliyle orucun faydalarını şu şekilde sıralayacağız.

  • Ahlakı güzelleştirir.
  • İnsanın merhamet ve yardım duygularını geliştirir.
  • İnsana nimetin kıymetlerini öğretir.
  • İnsanı sağlıklı yapar.
  • İnsana sabırlı olmayı öğretir, insanın iradesini güçlendirir.
  • Cehennem ateşine siper olur.
  • Diğer ibadetlerin kabulüne vesile olur.
  • Kibir ve gururu kırar, yok eder.
  • Kendini beğenmişliği öldürür, insanı insan eder.
  • İnsanı Allah’a ziyadesiyle bağlar.
  • Kıyamet gününde oruç tutan kişinin sevabı bol olur.
  • İman ile ölen oruçlu cennete erken girmeye vesile bulur.

Görüldüğü üzere orucun insanı insan yapan, sağlığına faydalı gelen, Allah ile kul arasındaki bağı kuvvetlendiren pek çok faydası bulunmaktadır. Peki şimdi oruca nasıl dayanırım, nasıl dayanıklı olurum sorusuna dönersek oruç tutacak Müslümanların bilmesi gerekenleri de şu şekilde sıralayabiliriz.

Öncelikle orucun faydalarına bakıp ruhlarını, psikolojilerini bu minvalde hazır etmeleri oruç tutarken kolaylık sağlayacaktır. Zaten oruç tutmaya başladıktan sonra ruhen de bedenen de orucun faydalarını hissetmeye başlayan bir Müslüman kolaylıkla oruca dayanacaktır.

Sahuru ve iftarı atlamadan yemesi gerekenleri bu öğünde yemelidir. Bu hem dinen uygun görünendir hem de sağlıklı ve orucu bozmadan oruç tutmanın kolaylaşması açısından gereklidir fakat burada dikkat edilmesi gereken konu ne aşırı ne az yenmesidir. İkisi de hem oruca, hem sağlığa verebileceği zararlardan dolayı uygun görülmeyecektir.

Klasik olarak sigaraya, türlü bağımlılıklara bağlı olan kişi için de oruç tutmak zordur fakat yine dediğimiz gibi hem orucun faydaları göz önünde bulundurularak bu bağımlılıklar aşılabilir hem de bağımlılık tedavilerinde olduğu gibi bağımlı olunan şeyi akla getirmeyecek şeyler yapılabilir.

Yemeye dayanıyorum da özellikle yaza denk gelince susuzluğa dayanamıyorum diyen kişiler için önerilecek olan sahurda yatmadan önce sus tüketmelisiniz onun dışında susadığınızda aklınıza neden oruç tuttuğunuzu getirirseniz dayanma gücünüz artacaktır.

Çevremde benden başka oruç tutan yok bu yüzden çevremde yemek yeniyor, sigara içiliyor ben de bu yüzden dayanamıyorum diyen kişilerin de aklından çıkarmamaları gereken şey bir Müslümanın o şartlarda tuttuğu orucun daha sevap olduğu gerçeğidir. Bununla ilgili de hadisler ve yorumlamalar bulunmaktadır.

Bütün bunların dışında kronik hastayım dayanamıyorum, vücudum yorgun düşüyor diyen insanlar için de orucun farz olmadığı gerçeğinin hatırlatılmasında yarar var. Allah hiçbir kulunun sağlığına, kendine zarar vererek ibadet etmesini buyurmamıştır. Gerçekten vücudunuz buna kalıcı olarak dayanamayacak haldeyse zaten oruç tutmamalısınız. Eğer dönemsel bir hastalığınız var ise de sonra başka bir zamanda tutacağınız oruç ile borcunuzu ödemelisiniz.

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER YAZIMIZA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ.

Özetlemek gerekirse ibadet etmek isteyen insanı şeytan türlü akıl çelmeleri ile kandırabilmektedir, biz de basit kullar olduğumuz için her zaman bu kandırmacalara kanarak bahaneler üretebilme potansiyeli taşıyoruz. Oruç ile ilgili olarak bir Müslüman eğer ki tutmaya başlarsa ilk bir iki günden sonra kendisini zaten kaptırdığını ve kolaylıkla tutabildiğini fark edecektir. İnancına sarılan bir Müslüman her zorluğun üstesinden gelecektir.

SORULARINIZ VE GÖRÜŞ BİLDİRMEK İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET ADRESİNİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ

Yorumlar

  1. baybi Avatar baybi dedi ki:

    ben orucu nasıl kolay tutarız diyorum bu nediyor kardeşim ya