kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Pakistan Nüfusu 2020’de Ne Kadar Oldu?

Dünya'nın kalabalık ülkelerinden biri olan Pakistan, Asya Kıtasında yer almaktadır. Bilindiği üzere dünyanın en kalabalık ülkesi 1.4 milyarı aşkın nüfusu ile Çin Halk Cumhuriyeti iken, en kalabalık nüfusa sahip ülkeler sıralamasında Pakistan da yer almaktadır. Pakistan ile Hindistan arasındaki sıkıntılar devam ederken, herkesin merakı Pakistan nüfusunun kaç olduğuyla ilgilidir. Yazımız devamında Pakistan nüfusu 2020’de ne kadar oldu? Sorusunun cevabını görebilirsiniz.

A+
A-

Dünya’nın en kalabalık ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin nüfusu 1,4 milyarı aşmış durumdadır. Nüfus konusunda Çin’i aratmayacak kadar kalabalık olan ikinci ülke ise aynı kıtada yer alan Hindistan’dır. 2020 yılı itibariyle Hindistan nüfusu 1.4 milyara yaklaşmıştır. Günümüzde bu iki ülkeyi nüfus konusunda yakalamak zor olsa da yakın gelecekte onlar kadar kalabalık hale gelecek ülkeler vardır. Bu ülkelerin başında da yine Asya Kıtasında yer alan iki ülke bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Endonezya iken diğeri de Pakistan’dır. Endonezya’nın günümüzdeki nüfusu 272 milyonu aşarken, Pakistan nüfusu da 220 milyona yaklaşmıştır. Nüfusları her yıl artmaya devam eden Asya Ülkeleri arasında ciddi problemler gerilimler yaşanmaya başlamıştır. Özellikle, 2019 yılından beri Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan gerilim günden güne artmaktadır. Bizde Hindistan’ın kalabalık nüfusu ile mücadele etmesi konusunda analize konu yazımız içesinde 2020 yılı Pakistan nüfusunu belirtmek istedik.

Pakistan Nüfusu 2020

Pakistan’ın nüfusu 2020 yılında 219,596,442 kişi olarak tespit edilmiştir. Bu da yaklaşık 1,4 milyar kişinin yaşadığı Hindistan nüfusunun yaklaşık %16’sına denk gelmektedir. Peki, olası bir savaş durumunda Pakistan bu nüfusu ile Hindistan nüfus gücü ile mücadele edebilecek durumda mıdır? Bu sorunun cevabından önce Pakistan nüfusunu derinlemesine göz atalım. Pakistan, her şeyden önce çok genç bir nüfusa sahip ülkedir. Pakistan’da yaşayan insanların yaş ortalaması sadece 22’dir. Nüfusun yaklaşık %35’İ şehirlerde yaşarken, %65’i kırsal kesimde yaşamaktadır. Dünya nüfusu açısından bakıldığında, dünyanın en kalabalık 6. ülkesi Pakistan’dır. Pakistan’da yaşayan insanların yaklaşık %97’si islam dinine inanmaktadır. Pakistan ile ilgili en önemli konulardan bir tanesi de nüfusuna oranla çok büyük bir orduya sahip olmalarıdır.

Pakistan Hakkında Bilinmeyenler

Pakistan, Türkiye ile dost olduğu bilindik bir İslam Cumhuriyetidir. Ülke uzun yıllar boyunca İngilizlerin sömürgesinde kalmıştır. Pakistan’da halen İngilizce yaygın şekilde kullanılmaktadır. 17 şehirden meydana gelen bir başkent bölgesi olan Pakistan, beş eyaletten oluşmaktadır. Bu eyaletler: Pencap, Sind, Pathanistan, Belucistan ve Azâd Keşmir bölgeleri olarak bilinmektedir. Resmi dil olarak Urduca ve İngilizce konuşulmaktadır. Pakistan halkının %97’si müslümandır. Pakistan, 14 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan’dan koparak bağımsızlığını ilan etmiştir. Ekonomik olarak tarım ekonomisinin faaliyetleri etkilidir.

pakystan

Pakistan ordusu 800 bin kişiden fazladır ve tamamı profesyonel askerlerden oluşmaktadır. Siyasetin dilini ordu belirlemekte ve ülke yönetimini ordu güçleri sağlamaktadır. Siyasi, demokratik yapı sürekli olarak yaşanan askeri darbeler geçirmektedir. Ordu ve istihbarata hakim olan siyasiler, ülke yönetiminde etkili olmaya çalışmaktadır.

pakistan ordusu 1

Pakistan askerlerine bir dönem Türkiye’de de eğitim verilmiştir. Pakistan ordusu gücünü askerleriyle birlikte askeri araç ve gereç, mühimmat ve teçhizatlar ile oluşturmaktadır. Bilindiği üzere Pakistan’da nükleer silahlarda üretilmektedir. 27 Şubat 2019 tarihi itibariyle Pakistan’ın, Hindistan ile yaşadığı gerilim sonrası Hindistan’ın iki savaş uçağının düşürülmesi, Pakistan devletinin ordusuna ne kadar güvendiğini göstermektedir. Ayrıca, bu savaşın alevlenmesi durumunda Pakistan, nükleer silahlara da başvuracağı tehdidinde bulunmuştur.

Yorumlar

  1. Yetişmek İçin Menzile! Avatar Yetişmek İçin Menzile! dedi ki:

    Kalabalık olduğu kadar cahil de bi ülke. En fazla tarikatın kurulu olduğu ülkeymiş heralde.