kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ramazan'da Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, oruç tutanların yapması gerekenler nelerdir, oruç tutmayanların yapması gerekenler nelerdir gibi soruların cevaplarını genel İslam ve adap kuralları çerçevesinde cevaplandırmaya çalışacağız.

A+
A-

Ramazan yaklaştı ve daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi ramazanla, oruçla, bayramlarla ve bunlarla bağlantılı olan diğer dini konular ile ilgili yazı dizileri yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda da en genel haliyle ramazanda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir konusuna değinmeye çalışacağız.

RAMAZAN AYINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

İlk olarak belirtmek gerek ki Ramazan İslam alemi için en kutsal, en değerli, en mübarek aydır. Bu ayda edilen ibadetler, yapılan iyilikler ve yardımlar insana iç huzurunu kattığı gibi aynı zamanda Allah katında da daha değerli olduğu din kitaplarında belirtilmiştir.

Ramazan ayı oruç ayıdır. Müslümanların İslam’ın şartlarından biri olarak görmesi gereken oruç tutmak bu ay için farz kılınmıştır. Bu noktada işte oruç tutanların ve oruç tutmayanların dikkat etmesi gerekenler olarak yazımızı iki ayrı alt başlığa ayırmayı uygun buluyoruz.

RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Ramazan dediğimiz gibi orucun farz olduğu bir aydır ve Müslümanlar bu ayda oruç tutmalıdırlar. Oruç tutarken de uyulması gereken hem dinen hem de adap yönünden kurallar bulunmaktadır. İşte biz bunları sıralamaya çalışacağız.

Bir Müslümanın oruç tutmazdan evvel orucu bozan ve bozmayan şeyleri iyi bilmesi gerekir ve buna uygun davranması gerekir. Bu noktada ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR yazımıza göz atabilirsiniz.

Oruçlu bir kimse orucu bozmasa da orucun mekruhlarında da uzak durmalıdır. Orucun mekruhlarını da en genel haliyle şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Herhangi bir şeyi tatmak.
  • Lüzumsuz-gereksiz bir şeyi çiğnemek.
  • Tükürüğünü ağzında biriktirip yutmak.
  • (Güçsüz iradeli kişiler için) Zevcesini öpmek ve onunla sarılıp kucaklaşmak.
  • Zor ve meşakkatli işlerde bulunmak.
  • Zayıf düşeceğini bildiği halde kan aldırmak.

Bunun dışında bir insan oruçluyken orucu bozan şeyler veya mekruhlar arasında yer almasa da dinen haram kılınmış şeylere el ve göz uzatmamalıdır. Örneğin gıybette bulunmak gibi veya cinsel yakınlıkta bulunmadan cinsel çağrışımlı bir şeyi uzaktan seyir gibi dinen hoş görünmeyen şeylerden uzak durmalıdır.

Oruç tutan veya tutacak kişi kendini, sağlığını zora sokacak durumlarda bu konuda ısrar etmemelidir.

Oruçluyken kötü konuşmaktan, kötü düşüncelere dalmaktan kendini alıkoymalıdır.

Bununla beraber her ne kadar İslam diğer birçok dinden, anlayıştan farklı olarak bir Müslümanı yapmadıklarını konusunda uyarmayı, yapmaları gerekenleri hatırlatmayı gerekli kılsa da İslam’ın hoşgörü ve anlayış dini olduğu unutulmamalı ve oruç tutan kişi oruç tutmayan kişilere baskı yapmamalıdır.

Mümkünse oruç tutmak ibadetini yerine getiren Müslüman bütün ibadetlerini de eksiksiz yerine getirmeye çalışmalıdır.

Oruç tutarken gergin olduğunu veya yorgun düştüğünü bilen bir Müslüman araç kullanma, iş yerindeki veya toplum içinde hal ve hareketleri konusunda daha dikkatli davranmalıdır.

Bunlar en genel haliyle akla gelebilecek olan, oruçluyken bir Müslümanın yapmaya veya yapmamaya özen göstermesi gerekli görülebilecek konulardı.

RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTMAYANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Ramazan ayında oruç tutanların uymasının münasip olduğu kurallar olduğu gibi özellikle Müslüman bir toplumda yaşayan ve Müslüman olsun olmasın bireylerin dikkat etmesi gereken, uyması gereken kurallar bulunmaktadır. Bunları da sıralamak gerekirse şunlar ilk akla gelenlerdir diyebiliriz.

Eğer kişi Müslüman ise farz olan ibadetini yerine getirmeye çalışmalıdır.

Oruç tutmuyorken oruç tutan insanlara karşı daha dikkatli, daha özenli davranılmalıdır. Oruç tutan insanların önlerinde bir şey tüketmemeye, sigara veya başka şeyler içmemeye özen gösterilmelidir.

Oruç tutan insanların açlık ve susuzluk veya örneğin sigara bağımlılığından dolayı yorgun, bitap düşebilecekleri, gergin olabilecekleri göz önünde bulundurularak onlara karşı daha anlayışlı davranılmaya çalışılmalıdır.

Tıpkı oruç tutanlarda olduğu gibi hoşgörüden uzaklaşılmadan; neden oruç tutuyorsun, tutma şu orucu gibi karşıdaki insanın inancına müdahale eden davranışlardan kaçınılmalıdır.

Bunlara ek olarak hem oruç tutan bireyler hem de tutmayan bireyler olarak ramazanın getirdiği huzur ve bereket hep birlikte yaşanmalı ve iftar sofralarında hep birlikte olunmaya çalışılmalıdır. Karşılıklı hoşgörü, anlayış; empati elden bırakılmamalı ve özellikle böyle mübarek bir ayda birlik duygusu ile hareket edilmelidir.

YORUMLARINIZ, GÖRÜŞLERİNİZ VE SORULARINIZ İÇİN: FORUM.TERCİHİNİYAP.NET ADRESİNİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.