kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ramazanda Oruçluyken Nasıl Ders Çalışılır? Çalışma Önerileri Nelerdir?

Ramazan ayında oruçlu iken nasıl ders çalışılır? Oruçluyken okul sınavlarına, KPSS'ye, YKS'ye ve diğer sınavlara nasıl çalışılır?

A+
A-

Ramazan ayında çoğu oruç tutan çoğu öğrencinin ve adayın ders çalışma düzeni değişmekte, oruç saatinde ders çalışma verimi düşmektedir. Özellikle iftar vakti yaklaştıkça gerek gıda gerekse su gereksiniminden dolayı ders konsantrasyonu sağlamanın zorlaştığı Ramazan ayında nasıl ders çalışılır? Ramazan ayında oruçlu iken ders çalışma önerileri nelerdir? Önerilerimizi çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

Ramazan Ayı Nedir? Oruç Tutarken Ders Çalışmak Neden Zorlaşır?

Ramazan Ayı dünyanın her yerinde yaşayan milyonlarca Müslümanın İslam Dini’nin beş farzından bir tanesi olan oruç ibadetini yerine getirdiği, aynı zamanda İslam Alemi’nin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’in de indirilmeye başlandığı aydır. Bu dönemde inananlar bir ay boyunca her gün oruç tutarlar. Oruç ibadeti, oruç tutacakların imsak vakti ile yeme içmeyi bıraktıkları, gün içerisinde de orucu tutacak diğer davranış ve eylemleri yapmadıkları, akşam ezanı ile birlikte de iftar yaparak yeniden yemeye ve içmeye başladıkları ibadettir. Bu süreç içerisinde elbette en az üç öğün yemeye alışmış olan bünyeler, kişiden kişiye değişmekle birlikte çeşitli reaksiyonlar göstermektedir. Su içme ihtiyacının da karşılanamıyor olmasının da buna eklenmesiyle oruç tutanlardan özellikle çeşitli sınavlara hazırlık yapan öğrenci ve adaylar ders çalışmakta zorlanmaya başlamaktadırlar.

İşte çalışmamızda KPSS, YKS, YDS, DGS gibi merkezi sınavlara ve okul sınavlarına hazırlık yapan adayların nasıl daha verimli ders çalışabileceklerine yönelik öneriler vermeye çalışacağız.

Ramazan Ayında Oruç Tutarken Nasıl Ders Çalışılır? Ramazanda Ders Çalışma Önerileri Nelerdir?

Ramazan ayında oruçlu iken bir çok adayın ders çalışma performansında gerilemeler görülmektedir. Öncelikle bu gerilemelerin sebeplerine bir göz atalım. Öncelikli olarak oruç tutacak olan adayların sahur yapmalarından mütevellit uyku düzenlerinde değişiklik olması adayları ilk etkileyen unsurdur. Bu noktada adaylar verimli uyku vakitlerinde çoğunlukla ayakta olacaklarından yeni uyku düzenlerine uygun bir çalışma programı edinmek durumundadırlar. Bir diğer sebep hem düşen uyku verimliliği hem de gıdasız ve susuz kalmaktan kaynaklanan bitkinlik halidir. Yorgun düşen adayların özellikle iftara yakın saatlerde çalışma verimleri azalmakta, konsantrasyonları düşmektedir. Bu nedenle adayların ramazan ayında oruçlu oldukları dönemde farklı bir çalışma düzeni benimsemeleri elzemdir.

Ele aldığımız sebeplerden yola çıkarak adayların nasıl bir çalışma düzeni oluşturabileceklerini farklı aday gruplarını dikkate alarak şu şekilde belirtebiliriz;

Yalnızca ders çalışan – sınavlara hazırlanan adaylar

Yalnızca evde, kütüphanede ders çalışan, herhangi bir kursa devam etmeyen ya da işe gitmeyen adaylar için verimli kullanabilecekleri saatler iftar – sahur sahur arası vakit ile gündüz uyandıkları saatten, iftar öncesi çalışma güçlerini yitirecekleri vakte kadar olan saatlerdir. Adayların yeni konu öğrenecekleri, nispeten daha fazla zihinlerini zorlayacakları çalışmaları iftar ile sahur arasında yapmaları, tekrar, soru çözümü ve daha az eforla çalıştıkları dersleri gündüz uyandıkları saat ile kendilerini bitkin hissederek dersi bırakacakları saat arasında yapmaları daha verimli olacaktır. Özellikle zihinlerinin dinç olduğu iftar – sahur arası periyodu adayların en yüksek verimle kullanmalarını öneriyoruz ki bu bir aylık dönem çalışmalarını sekteye uğratan bir dönem olmaktan uzaklaşsın.

Herhangi bir kursa devam eden ya da gündüzleri işte çalışan adaylar

Gündüzleri kursa gitmesi gereken ya da işe gitmesi gereken adayların yine verimli kullanacakları en temel aralık iftar ve sahur arasıdır. Bu aradaki süreyi en yüksek verimle kullanması gereken adayların özellikle yeni bir şeyler öğrenecekleri, kendilerini daha fazla zorlayan dersleri bu aralığa bırakmalarını öneriyoruz. Bu adaylar gündüzleri yorulma durumlarına göre ve vakitleri kalıyorsa eve döndükleri saatten iftar saatine kadar daha düşük tempolu bir çalışma yapabilirler. Ayrıca bir diğer seçenekleri sahura kadar uyuyacakları vakti biraz daha uzun tutarak sahurdan işe gidiş saatlerine kadar da çalışabilirler. Bu kısım adayların uyku dirençlerine göre kendilerinin belirleyecekleri bir süreyi kapsamalıdır. Çok uykusuz kalacakları bir senaryoda adayların iftar ile sahur arası verimleri de düşük olacağından zorlayıcı bir sistem yarardan çok zarar getirecektir.

Verimlilik İçin Beslenme Önemli

Adayların eğer iftar ile sahur arasında ders çalışma planları olacaksa iftarda yedikleri şeylere ve yeme porsiyonlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle adaylara ağırlık yapacak, sindirimi zor, ağır yiyecekler de beynin aşırı şekilde sindirime odaklanmasından kaynaklı olarak çalışma verimliliklerini ciddi şekilde düşürecektir. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca adayların iftarda, çalışma öncesinde yediklerine dikkat etmeleri önem arz etmektedir. 

Bununla birlikte Ramazan ayının havaların sıcak olduğu dönemlere rast gelen bölümlerinde adayların su kaybı yaşamamaları için iftar ve sahur arasında düzenli olarak su içmeleri de gerek zinde olmaları gerekse zihinlerinin daha verimli çalışması açısından önemlidir. Bu sebeple adayların iftar ve sahur vakitlerinde birden bire çok fazla su içmelerinden çok ağızlarının açık olduğu periyotta düzenli ve yeterli miktarda su içmelerini öneriyoruz.

Ramazan Ayında Çalışma Metodu

Adayların normal dönemlerde kendileri için verimli buldukları çalışma şekillerini Ramazan ayında da çok fazla değiştirmelerini önermiyoruz. Yalnızca bu bir aylık dönemde adaylar yazarak çalıştıkları, dolayısıyla çok fazla vakitlerini alacak olan dersleri Ramazan sonrasına bırakmaları faydalı olabilir. Adayların ders çalışma sürelerindeki kısıntı, zamanı etkin kullanma zorunluluklarını da beraberinde getirdiğinden bu hususu da verimli bir ay geçirmek adına dikkate almalarını gerektirmektedir.

Ramazan ayında ders çalışma önerilerinizi ve taktiklerinizi sizler de bizimle paylaşmak isterseniz FORUM sayfamıza üye olarak yorum yapabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.