kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Serum Orucu Bozar Mı? İğne Orucu Bozar Mı?

Serum orucu bozar mı, iğne yaptırmak, iğne vurulmak orucu bozar mı, ilaç içmek orucu bozar mı, orucu bozan şeyler ve orucu bozmayan şeyler nelerdir gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Ramazan neredeyse geldi ve bizler sizler için Ramazan, oruç, bayram gibi konularda hazırladığımız yazı dizimize devam ediyoruz. Bu yazımızda size serum, iğne, ilaç gibi sağlık ile ilgili şeylerin orucu bozup bozmadığı ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız.

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER NELERDİR?

Oruç tutmak insanoğlunun birkaç farklı neden ile gerçekleştirdiği bir eylemdir. Bu nedenler; siyasi, sağlıksal ve dini nedenlerdir. Dini nedenlerle oruç tutmak pek çok dinde bulunsa da İslam alemine farz kılınarak Ramazan ayı içerisinde tutulması farz kılınmıştır ve namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek, Kelime-i Şahadet getirmekle beraber İslam’ın şartlarından birisi haline gelmiştir.

Oruç tutmanın kendince kuralları vardır ve en temel şekliyle oruç belli saatler içerisinde ve belli şeyleri yapmadan tutulur. Bu belli şeyler orucu bozan şeylerdir.

Orucu en temelde yemek, içmek ve cinsellik bozmaktadır. Bunun dışında vücuda giren bazı şeyler de orucu bozabilirken bazı miktarlara göre bazı durumlarda da oruç bozulmamaktadır. Bununla ilgili olarak en genel yazdığımız yazımıza göz atmak için:

► ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Şimdi bu yazımıza özel olarak bazı detaylardan bahsetmekte fayda var.

SERUM ORUCU BOZAR MI?

serum orucu bozar mi

Yukarıda da belirttiğimiz üzere oruç en temelde yeme ve içmeden uzaklaşılarak tutulur. Yani vücuda besin değeri taşıyan herhangi bir şeyin alınması sonucu oruç bozulmaktadır.

Serum tıbbi olarak hastanın vücuduna fayda sağlaması, su kaybını önlemesi, hücre yenilenmesine katkı sağlaması maksadıyla verilir. Halk arasında da bilindiği üzere komadaki bir hastaya da serum bağlanarak onun vücudunun ihtiyacı olabilecek şeyler verilmekte ve yemeden içmeden durması sağlanmaktadır. Serumun bu işlevi başlı başına serumun orucu bozduğunun kanıtıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da beyanı bu yöndedir. Vücuda yeme içme işlevi gören bir sıvının, bir maddenin alınması orucu bozmaktadır denilmiştir. Yani oruçluyken serum almak orucu bozmaktadır. Serum bağlanacak seviyede birisi muhtemelen sağlıklı durumda değildir bu da dinen zaten o durumda oruç tutmayı zorunlu kılmadığı için serum bağlanacağı zaman oruç tutmayıp onu daha sonra kazaya bırakmak daha doğru olacaktır.

İĞNE ORUCU BOZAR MI?

igne orucu bozar mi

Tekrar tekrar belirttiğimiz gibi oruç yeme, içme ve cinsellikle bozulmaktadır. Buradan yola çıkarak yorum yapan Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre besin değeri taşımayan aşı veya iğne vurulmak orucu bozmamaktadır.

Bahsettiğimiz durumun tam tersi biçimde vitamin, gıda iğneleri veya aşıları da orucu bozmaktadır. Yine serum örneğinde verdiğimiz üzere bu tip aşılar veya iğneler vurulan bir kişi muhtemelen sağlık sorunları yaşıyordur bu yüzden orucunu kazaya bırakması daha doğru olacaktır. Yine bu kişiler şartlar el veriyorsa ve oruçlarını tutacaklarsa da iftardan sonra iğnelerini, aşılarını yaptırmaları daha uygun olacaktır.

İLAÇ İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

ilac icmek orucu bozar mi

Aslında yine yukarıda bahsettiklerimiz bu sorunun cevabını veriyor gibi görünse de özellikle ilaç ile ilgili olarak şunu belirtmekte fayda var ki ağızdan alınacak bu tip maddeler orucu bozmaktadır. Ayrıca hap yutmak için suya ihtiyaç duyulması, şurupların sıvı olması ve orucu bozan şeylerde bahsedilen sıvı miktarlarını geçeceği gibi durumlar göz önünde bulundurulursa ilaç içmek de orucu bozmaktadır. İlaç içen bir hastanın da ya iftardan sonra içmesi ya da orucunun hastalığı iyileştikten sonra kazasını tutması daha uygun olacaktır.

Yazımızda sıkça belirttiğimiz gibi zaten sağlıkla ilgili sıkıntı yaşayan birinin oruç tutması farz değildir. Kalıcı sağlık problemi olan (oruç tutmaya engel bir problem) birisi için oruç farz değildir ve o orucun maddi durumu el veriyorsa fidyesini vermesi yeterlidir. Geçici ama oruç tutmasına engel sağlık problemi olan bir Müslüman için de oruç tutmak o an şart değildir, sağlık problemi bittiğinde orucunun kazasını tutması yeterli olacaktır. GÜNDEM

Diğer bazı şu durum orucu bozar mı yazılarımıza yazımızın altındaki kutucuklardan ulaşabilirsiniz.

SORU, GÖRÜŞ VE YORUMLARINIZ İÇİN FORUM SAYFALARIMIZI BURADAN ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.