kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Silahlı Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Ücreti 2021’de Ne Kadar Olmuştur?

Özel güvelik kurs ücretleri 2021 yılında ne kadardır? Özel güvenlik sertifika ücreti 2021’de ne kadar olmuştur? Silahlı ve silahsız özel güvenlik sertifikası 2021 ücreti haberimizde…

A+
A-

Özel güvenlik görevlileri birçok yerde çalışma imkanı bulan ve her geçen gün istihdam alanı artan mesleklerin başında gelmektedir. Ülkemizdeki nüfusun her yıl artmaya devam etmesi güvenlik ihtiyacını kolluk kuvvetlerinin tek başına karşılayamaması sonucunu doğurmuştur. Bu durum özel güvenlik görevlisi mesleğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. 2000 yılı ile birlikte özel sektör şirketleri eliyle kolluk kuvvetlerinin yetemediği alanlarda özel güvenlik görevlisi çalışmaya başlamıştır. Yeni oluşturulan bu istihdam kapısı ile birlikte toplumdaki genel güvenlik problemi büyük ölçüde azalırken, oluşabilecek yeni suçların da önüne geçilmesi sağlanmıştır. Özel güvenlik olmak isteyenler için özel güvenlik sertifikası nasıl ve nereden alınır? Sertifika almak için neler yapılmalıdır? Silahlı özel güvenlik sertifika ücreti ve silahsız özel güvenlik sertifika ücreti 2021 yılında ne kadar olmuştur? Sorularına cevaplayacağız.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel Güvenlik Görevlisi olabilmek için en temel şart, silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikasına sahip olmaktır. Bu sertifikaları alabilmek için yasalarca belirlenen şartları taşıyor olmak ve uygun zamanda başvuru yapmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra sertifika alabilmek için de açılan kursları başarı ile tamamlamak ve sertifika için yapılan test sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Şartları 2021

Özel Güvenlik Sertikası almak için belirlenen sertifika şartları şunlardır:

  • Vatandaşlık Şartı: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Ülkemizde oturma izni olanlarda sertifika alabilir. Oturma izni olmayan ve geçici süreliğine ülkemize gelen yabancılar özel güvenlik görevlisi olamazlar ve ÖGG sertfikası alamazlar.
  • Eğitim Şartı: Silahlı sertifika alabilmek için en az lise ve dengi okuldan mezun olmak gerekir.
  • Yaş Şartı: Silahlı özel güvenlik sertifikasını almak için en az 21 yaşını tamamlamış olmak gerekir.
  • Cezai Durum Ehliyeti Şartı: Taksirli suçlar dışında, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmak gerekir. Ayrıca; FETÖ, PKK, PYD gibi terör örgütleri ile iktisap içinde bulunan kişilerin tespit edilmeleri durumunda sertifika almaları engellenir.
  • Vatandaşlık Haklarından Yararlanma Şartı: Kamusal haklardan yararlanma konusunda yasaklı olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar.
  • Fili Ehliyeti Şartı: Özel güvenlik olmaya engel durumu olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar. Akıl hastalığı, akıl bozukluğu, engelli, aksayarak yürüme gibi durumların varlığı silahlı sertifika almaya engeldir.
  • Belge Şartı: Özel Güvenlik sertifikası almak için şartları ilanda belirtilen bazı belgelere de sahip olmak gerekmektedir.

Silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyenlerin 18 yaşını tamamlamış olması ve en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olması yeterli kabul edilmektedir. Silahlı özel güvenlik sertifikası için belirlenmiş olan diğer şartlar, silahsız özel güvenlik sertifikası içinde geçerlidir.

Özel Güvenlik Kursuları Eğitim Süresi 2021’de Kaç Saattir?

2021 yılında özel güvenlik sertifikası almak isteyenlerin yapacakları ilk şey başvuru kayıt tarihinde bulundukları ilde yer alan sertifika veren kurslara kayıt yaptırmak olmalıdır. Kurslarda 120 saat sürecek bir eğitim programıyla silahlı sertifika eğitimi verilmektedir. Silahsız sertifika almak isteyenler için ise 100 saat sürecek bir eğitim sürecine katılmak gerekmektedir. Silahlı eğitim ile silahsız eğitim arasında 20 saatlik bir eğitim farkı vardır.

Adaylar, kurs eğitimi sonunda EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından önceden belirlenen tarihlerde yapılacak yazılı sınava katılacaktır. Kurslarda gösterilen ders içerikleri içerisinden 100 test sorusu cevaplanmaktadır. Bu test sınavında başarısız olan adaylar tekrar eğitim kursuna katılmaksızın, üç kez daha test sınavına katılabileceklerdir.

https://tercihiniyap.net/wp-content/uploads/2021/10/atyy_poligonu.jpg

Silahlı özel güvenlik sertifikasına sahip olmak isteyen kişiler yazılı sınavda başarılı olmanın yanı sıra bir de poligonda atış sınavına katılacaktır. Bu sınavda adaylar, 25 mermilik atışta 15 isabetli atış hedefini tutturmak zorundadır, bu hedefi tutturamayan adaylar silahsız sertifika almaya hak kazanacaktır. Her iki sınavı da başarıyla tamamlayan adaylar, silahlı özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanmaktadır.

Belirtilen sınavları başarıyla tamamlayan adayların kimlik kartı alabilmeleri için: İkamet ettikleri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne istenilen belgelerle birlikte müracaat etmeleri gerekecektir. Adayların kimlik kartları valilik tarafından ikamet adreslerine gönderilecektir.

Özel Güvenlik Sertifika Ücreti 2021’de Ne Kadardır?

  • 2021 Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Kurs Ücreti : 1.000 – 1.350 TL arası
  • 2021 Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Kurs Ücreti : 800 – 1.150 TL arası
  • “Silahlı özel güvenlik görevlisi olur” 2021 yılı sağlık raporu ücreti : 250 TL civarı
  • “Silahsız özel güvenlik görevlisi olur” 2021 yılı sağlık raporu ücreti : 125 TL civarı
  • 2021 Silahlı sertifika için poligon ücreti : 100 TL
  • 2021 Silahlı Sertifika Kurs Yenileme Ücreti : 600 – 850 TL arası
  • 2021 Silahsız Sertifika Kurs Yenileme Ücreti : 350 – 550 TL arası
  • Özel Güvenlik Sınav Ücreti : 100 TL
  • 2021 Özel Güvenlik Kimlik Harç Ücreti : 1.000 TL civarı
  • Özel Güvenlik Kimlik Ücreti : 35 TL civarı

Özel Güvenlik Görevlisi 2021 Maaşları Ne Kadardır?

Özel güvenlik görevlileri birçok yerde istihdam edilebildikleri için aldıkları maaşta çalıştıkları firma ve kuruma göre değişiklik göstermektedir. 2021 yılında en düşük ÖGG maaşı asgari ücret kadar olurken, en yüksek maaşla çalışanlar ise 5.000 TL’ye yakın bir maaş almaktadır. Özel güvenlik görevlisi olarak çalışanların geneli asgari ücret veya bu ücrete yakın bir maaş almaktadır. Bilindiği üzere 2021 yılı için belirlenen asgari ücret 2.826 TL olarak belirlenmiştir.

Çalışma saatleri genel olarak vardiya sistemi şeklinde uygulanan Özel Güvenlik Görevlileri mesai saatleri dışında çalıştırılmaları durumunda saat üzerinden mesai ücreti almaktadır. Vardiyalar çalışılan firma ve kuruma göre iki veya üç vardiya şeklinde oluşturulmaktadır. Günlük 8 saat Pazar günü hariç, haftalık 45 saat üzerinden çalıştırılmaktadır. 12 saat çalışma, 24 saat dinlenme şeklinde çalışan ÖGG’lerde bulunmaktadır. Özel güvenlik olarak çalışanların çoğunda servis ve yemek imkanı bulunmaktadır. Silahlı sertifikası olanların çalışma alanları silahsız sertifika sahiplerine göre çok daha geniştir. Bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, özel korumaya tabi alanlar gibi yerlerde yalnızca silahlı özel güvenlik görevlileri çalışabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.