kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Kadar?

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Kadar? Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Ne Demek? Ticaret Sicil Gazetesi Nereden ve Nasıl Alınır? Ticaret Sicil Gazetesi ile ilgili tüm merak edilenleri sizin için bir araya getirdik…

A+
A-

Türkiye’de milyonlarca kişi ticaret dünyası içinde yer almaktadır. Kimi küçük esnaf olarak, kimi büyük şirketler kurarak ticarete atılmaktadır. Binlerce yıllık ticari geleneğe sahip olan Türkler dünya çapında da büyük işlere imza atmaktadır. Bu nedenle ticaret dünyası ile ilgili ticaretle ilgili her türlü konu büyük ilgi çekmektedir. Özellikle de Ticaret Sicil Gazetesi ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Bu gazetenin ne olduğu, ne işe yaradığı, neden ve kim tarafından çıkarıldığı çok bilinmemektedir. Oysa Ticaret Sicil Gazetesi ticaret dünyası için büyük önem taşımaktadır.

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Ne Demek?

Ticaretle ilgili ülkedeki çerçeveyi Türk Ticaret Kanunu çizmektedir. 6752 sayılı Türk Ticaret Kanununun 37. maddesi ve 18 Mayıs 2004 5174 sayılı TOBB ile Odalar ve Borsalar Kanunun 56. maddesine göre Ticaret Sicil Gazetesi çıkartılır. Gazete tatil günleri dışındaki tüm günlerde çıkartılır. Gazetenin merkezi Ankara’dadır. Gazetenin sahibi ve yönetimi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına TOBB başkanıdır. Matbaada basılan gazete tüm ilgililerin adreslerine kargo, özel dağıtım ve PTT aracılığı ile gönderilir. Hizmet bununla sınırlı değildir. Yılda ortalama 17 bin adet destek telefon hizmeti de verilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Ne İşe Yarar?

Ticaret Sicil Gazetesi, Resmi Gazete ile karıştırılmaktadır. Ancak ikisi birbirinden farklı gazetelerdir. Bu gazetede kanunlarla ilişkili ilanlar, mahkeme kararları, resmi kişiler tarafından verilen ilanlar ve iflas memurlarının hazırladığı kazai kararlar paylaşılır. Genellikle insanlar bu gazeteyi bilmedikleri bir şeyi öğrenmek için değil bildikleri bir şeyin ispatını ellerinde bulundurmak için alırlar. Şirketlerdeki ortaklıklar, yetkiler, müdürler, adres değişiklikleri gibi işlemler bu yolla kamuoyuna duyurulur. Ticaret Bakanlığındaki yoğunluk azaltılır.

  • Kurulan şirketler duyurulur.
  • Yapı değişiklikleri belirtilir.
  • Şirket ve kuruluşların ana sözleşme tadilleri paylaşılır.
  • Yönetim kurulu kararları yer alır.
  • Genel kurul kararları paylaşılır.
  • Tescil ve ilan ücreti verildikten sonra evraklar incelenir gazetede paylaşılır.
  • Kanun ve tüzüklerin emrettiği diğer ilanlar ve mahkemeler paylaşılır.
  • Resmi daireler ve kamu tüzel kişileri tarafından ticaret işleriyle ilgili olarak verilen ilanlar yayınlanır.
  • İflas memurunun hazırladığı iflas ve konkordato kararları da paylaşılır.
  • Şirket isim değişiklikleri duyurulur.
  • 3. kişilerin bilmesi gereken bilgiler paylaşılır.
  • Ticaret Bakanlığının evrak işi ve yoğunluğu azaltılır.

Ticaret Sicil Gazetesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Ticaret Sicil Gazetesi matbaadan çıksa da internetten erişmek de mümkündür. İnternet üzerinden erişilen gazeteye abone de olunabilir. Böylece gazete düzenli olarak size ulaştırılır. Bunun için gazeteye abone olmanız gerekir. Sisteme girip üye olduktan sonra abonelik işlemlerini yerine getirmelisiniz. Elektronik yıllık gazete aboneliği 18 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu ücret artabilir.

Ticaret Sicil Gazetesine Abone Olma: https://www.ticaretsicil.gov.tr/aboneol.php

Ticaret Sicil Gazetesini basılı olarak edinmek için daha fazla para ödemelisiniz. Günlük çıkan gazete kargo ile size ulaştırılır. Bunun için yıllık 32.5 TL ödemeniz gerekir. Ancak bu ücret de yine artabilir. Basılı gazete edinmek için yine abone olmanız lazım. Bunun içinde ücreti yatırdığınızı gösteren banko dekontunu ttsgmd.abone@tobb.org.tr e-posta adresi ile TOBB Müdürlüğüne ıslak imzalı iletmelisiniz. Bu işlem yapıldığında abone olabilirsiniz.

ticaret sicil gazetesi abonelik

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.