kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sokağa Çıkma Yasağı İhlali Cezası Nedir? Ne Kadar Ceza Ödenir? Kim Uygular?

Sokağa çıkma yasağı nedir? Sokağa çıkma yasağının 2020 cezası ne kadar? Sokağa çıkma yasağını delmenin cezası nedir? Kaç Liradır? Hapis Cezası var mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Ülkemizde 2020 yılında Korona virüsü sebebiyle uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı nedir? Sokağa çıkma yasağının cezası var mı? Sokağa çıkma yasağının delinmesinin cezası ne kadar? Sokağa çıkma yasağı ihlalinin cezası kaç Türk lirası? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Sokağa Çıkma Yasağı Nedir?

Sokağa çıkma yasağı, olağanüstü hal ilanı durumunda ya da kamu güvenliği, düzeni ya da genel sağlığın korunması gereken durumlarda vatandaşların sokağa çıkma özgürlüklerinin kısmen ya da tamamen, tüm yurtta ya da bölgesel olarak kısıtlanması anlamına gelmektedir. Sokağa çıkma yasağı uygulanabilmesi için bazı şartların oluşması ve bu şartlara dayanılarak yetkili makamlarca sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olması gerekmektedir.

Bu ilan bir olağanüstü hal ilanına müteakiben şiddet olaylarının engellenmesi gayesiyle ya da özellikle 2020 yılında ülkemizde gündemde olan genel sağlığın korunması, salgın hastalıkların önlenmesi gayesiyle de sokağa çıkma yasağı uygulanabilmektedir. İlk durumda olağanüstü hal kanununda açıkça belirtilen durumların ortaya çıkması icap ederken, ikinci durumda daha genel kanaatler ile bu karara varılabilmektedir.

Olağanüstü Hal – Ohal kavramı, uygulaması ve diğer detayları için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz;

Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için 2020 yılında ortaya çıkan ve Çin’den ülkemize kadar sıçramış bulunan Korona tipi Covid 19 virüsünün ülkemizde insan hayatını tehdit eder noktaya gelmiş olması önemli bir gerekçe olarak öne çıkmaktadır. Özellikle belli bir yaşın üzerinde olan vatandaşların ve kronik rahatsızlıkları bulunanların virüsten ölümcül düzeyde etkilendiğinin gözlenmiş olması durumu daha ciddi bir noktaya taşımaktadır. Buna dayanılarak ülkemizde sokağa çıkma yasağının kısmen uygulanması söz konusu olmuştur.

Sokağa çıkma yasağının ilanına, kimin uygulayabileceğine, nasıl karar alındığına dair daha detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda erişebilirsiniz;

sokak

Sokağa Çıkma Yasağı Nasıl Uygulanır? Kısmen Uygulamak Mümkün Mü?

Sokağa çıkma yasağı şartlara göre tüm ülke çapında, sadece bir ilde, bir bölgede ya da bir muhitte uygulanabilir. Ayrıca ülkede yaşayanların bir kısmı için ya da tamamı için tatbik edilebilmektedir.

Korona Virüsü Covid 19 için ülkemizde bu yasak kısmen hayata geçirilmiştir. Salgın süreci devam ettikçe 65 yaş ve üstü kişilerle, kronik hastalığı olanların sokağa çıkma özgürlüklerine kısıtlama getirilmiştir.

Sokağa Çıkma Yasağı İhlali’nin Cezası Var Mı? 

Sokağa çıkma yasağı bir emir olarak tanımlanabilir. Bu emrin yerine getirilmemesi hususu da 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nda kendisine yer bulmaktadır.

Sokağa Çıkma Yasağı İhlali’nin Cezası Nedir? Ne Kadardır?

Sokağa çıkma yasağı emrinin ihlali ile alakalı olarak Kabahatler Kanunu’nda yer alan Çeşitli Kabahatler bölümünde yer alan Emre Aykırı Davranış başlığı bu kapsamda cezaları düzenlemektedir. İlgili Kanun’un 32. maddesi aynen şu şekildedir;

“Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir”

Kanun’un ilk halinde 100 Türk Lirası olarak belirlenen bu idari para cezası 2020 yılı itibariyle 392 Türk Lirası olarak uygulanmaktadır. Sokağa çıkma yasağına uymayanlar için uygulanacak ceza tutarı 2020 yılı itibariyle 392 Türk Lirası olacaktır.

Ayrıca Sokağa Çıkma Yasağına uymayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümlerince adli yaptırımlar da uygulanabilecektir. Bu konuda ve uygulanabilecek 3150 Türk Lirasına varan ek para cezalarına dair daha detaylı bilgi almak için TCK 195 Nedir? Kimlere Uygulanır? başlıklı çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ulaşabilirsiniz;

Sorularınız, fikirleriniz ve katkılarınız için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.