kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Türkiye'de En Kısa Oruç Tutan Şehirler 2019

Ramazan ayı hangi tarihlerde olacak? Ramazan ayında kaç gün oruç tutulacak? Kadir gecesi ve arefe günü ne zaman? Ramazan Bayramı hangi tarihleri kapsayacak? Ülkemizdeki illerde ne kadar süre oruç tutulacak? Türkiye'de en kısa oruç tutulan şehir hangisi olacak? 2019 yılında güneyde yer alan illerimiz ile kuzeyde yer alan illerimiz arasında oruçlu kalma süresi kaç saat fark edecek? Detayları yazımız içerisinde görebilirsiniz.

A+
A-

2019 yılı Ramazan ayının başlamasına bir aydan daha kısa süre kaldı. Mayıs ve Haziran ayının ilk günleri oruç tutulacak olan ülkemizde oruçlu kalma süresi 15 saatin üzerinde olacak. Coğrafi nedenlerden ötürü ülkemizde bazı illerde oruç tutma süresi daha uzun olacakken, bazı illerde daha kısa olacak. Her ramazan olduğu gibi doğuda yer alan illerimizde imsak vakti daha erken saatlerde gerçekleşirken, batıda yer alan illerimizde daha geç saatlerde gerçekleşecek. Ramazan orucu doğuda yer alan illerimizde daha erken açılacakken, batıda yer alan illerimizde daha geç açılacak. Güneyde yer alan illerden, kuzeyde yer alan illere doğru gidildikçe de oruç tutma süreleri artacak. 

Bilindiği üzere, Kuzey Yarım Kürede akşam ezanın en geç okunduğu ve gündüzlerin en uzun olduğu gün 21 Haziran günüdür. 21 Hazirandan yılın ilk aylarına doğru gidildiğinde gündüz süresi kısalırken, gece süresi uzamaktadır. Ramazan ayında da ay yılı takvim olan hicri takvim esas alındığından ramazan ayı her yıl 11 gün daha geriden başlamaktadır. Bu nedenle de ülkemizde bundan sonra uzun yıllar boyunca oruçlu kalma süresi her yıl azalacaktır.

Ramazan Ayı, Kadir Gecesi ve Arefe Günü 2019’da Ne Zamandır?

2019 yılı ramazan ayına bir aydan daha az bir zaman kalmıştır. Ramazan ayı 6 Mayıs ile 3 Haziran 2019 tarihleri arasında yaşanacaktır. İslam dinince farz kılınan ramazan orucu bu tarihler arasında tutulacaktır. Her müslümanın yerine getirmek zorunda olduğu, oruç ibadeti 29 gün boyunca tutulacaktır. Müslümanlar, ramazan ayının son on günü içerisinde kadir gecesinin gelmesini bekleyecektir. Kadir gecesi, günahların bağışlanması, yapılan ibadetlerin daha hayırlı kılınması için islam dinince kutsal sayılan günlerden bir tanesidir. Kadir gecesi her ne kadar ramazan ayının bitimine yakın, 26. oruçlu gününü 27. oruçlu güne bağlayan gece olarak işaret edilse de, Rahmet Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından: ” Kadir gecesini ramazan ayının son on günü içinde arayın! ” Hadis-i şerifyle açıklanmıştır. Hz. Muhammed, Kadir gecesinin ramazan ayının son on günü içerisinde yer alan tek günlerde olma ihtimalinden dolayı, kendisi ve aile etrafı bu günlerde daha fazla ibadet etmiştir. Ramazan ayının son gününe de Arefe günü denilmektedir. Nitekim kurban bayramı öncesinde de arefe günü olarak bilinmektedir. Arefe gününden sonraki gün ramazan bayramına girilecektir ve 2019 yılında ramazan bayramı 3 gün sürecektir. Bu sene Ramazan Bayramı, 4 Haziran 2019 ile 6 Haziran 2019 arasında yaşanacaktır.

Türkiye’de En Kısa Oruç Tutan Şehirler 2019’da Nelerdir?

İmsak saati ile akşam ezanı arasında geçen süre oruçlu kalma süresidir. Bu süre, ülkemizde yer alan güney illerinden, kuzey illerine doğru artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde en kısa oruç tutan şehirler güneyde yer alan şehirlerdir. Hatay, Kilis, Mardin, Hakkari, Antalya, Mersin ve Adana illeri ülkemizin en güneyinde yer alan iller olduğundan bu illerde tutulan oruç süresi daha kısadır. Tersi durumda da kuzeyde yer alan illerde oruçlu kalma süresi daha uzundur. Kırklareli, Edirne, Bartın ve Kastamonu illeri en uzun oruç tutulan şehirler olacaktır.

  • Hatay’da oruç tutma süresi 2019: 15 saat 33 dakika
  • Kilis’te oruç tutma süresi 2019: 15 saat 35 dakika
  • Antalya’da oruç tutma süresi 2019: 15 saat 36 dakika
  • Mersin’de oruç tutma süresi 2019: 15 saat 37 dakika
  • Osmaniye’de oruç tutma süresi 2019: 15 saat 38 dakika
  • Mardin’de oruç tutma süresi 2019: 15 saat 39 dakika
  • Hakkari’de oruç tutma süresi 2019: 15 saat 41 dakika
  • Şırnak’ta oruç tutma süresi 2019: 15 saat 41 dakika
  • Bitlis’te oruç tutma süresi 2019: 15 saat 46 dakika
  • Kırklareli’de oruç tutma süresi 2019: 16 saat 09 dakika
Yorumlar

  1. Şerkok YAK Avatar Şerkok YAK dedi ki:

    Beğenmedim