kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Unutarak Yemek İçmek Orucu Bozar Mı 2020 Ramazan?

Unutarak bir şey yemek veya bir şeyler içmek orucu bozar mı? Dalgınlık sonucu bir şeyleri yemek veya içmek orucu sakatlar mı? Unutarak yemeğin tadına bakmak orucu bozar mı? Bir anlık dalgınlık sonucu bir bardak su içmek orucu bozar mı? Bir haftadır büyük bir sabırla ihtiva ettiğimiz 2020 Ramazan Ayı oruçlarımızı tutarken, unutarak bir şeyler yeyip içtiğimizde orucumuz bozulur mu? Orucumuz bozulursa 61 gün keffaret orucu tutmak zorunda mıyız? İşte detaylar…

A+
A-

2020 Ramazan oruçlarımızı ihtiva ettiğimiz bu günlerde her yıl olduğu gibi bu yılda aklımıza bazı sorular takılmaktadır. Bu soruların en başında da unutarak bir şeyler yemek, bir şeyler içmek orucu bozar mı? Sorusu gelmektedir. İmsak vakti ile iftar vakti arasında 15 saatten fazla sürenin olduğu ilkbahar oruçlarında vücudun yorgun düşmesi gayet normaldir. Bu yorgunluğun sebebi, vücuttaki kan şekerinin düşmesinden ileri gelmektedir. Kan şekeri düşen kişilerde görülecek en önemli belirtiler; aşırı sinir ve dalgınlıktır. Yorulan vücudun dalgınlıkla birleşmesi sonucunda da bazı hal ve hareketlerimizi kontrol etmekte zorlanırız. Bütün bu nedenlerden ötürü de unutkanlık baş göstermektedir. Oruçlu olduğumuz saatler içerisinde unutarak bir şeyler yemek ve bir şeyler içmek durumda kalabiliriz. Özellikle, havaların ısındığı bu günlerde unutarak su içmek bir çok kişinin başına gelebilecek bir durumdur. Bu dönemde özellikle ev hanımlarının başına gelen başka bir konu da yemeklerin tadına bakma isteğidir. Çoğu ev hanımı yemekleri yaptıktan sonra tadının, tuzunun kıvamında olup olmadığını merak ederek, dalgınlıkla yemeklerin tadına bakmaktadır. İşte, 2020 Ramazan Ayı içerisinde bu gibi durumlarla karşılaştığımızda orucumuz bozulur mu? Unutarak yemek, içmek orucu bozar mı? Ezan okunurken yeyip, içmek orucu bozar mı? İşte detaylar…

Unutarak Yemek, İçmek Orucu Bozar Mı?

2020 Ramazan oruçlarını tuttuğumuz bugünlerde unutarak bir şeyler yediğimizde, bir şeyler içtiğimizde orucumuz bozulmaz. Dalgınlıkla yemeğin tadına baktık veya sabah ağız kurlumuzun gidermek için bir kaç yudum su içtik bu durumda orucumuz bozulmaz. Kaldığımız yerden orucumuzu tutmaya devam etmeliyiz. Şayet, unutarak karnımızı doyuracak kadar yemek yeyip, su içtiysek bu durumda da her ne kadar orucumuz bozulmasa da ramazan sonunda 1 gün daha oruç tutmak daha yerinde olacaktır. 

Unutarak yemek, içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, “Savm”, 26). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve kaldığı yerden oruçlarına devam etmelidir. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme içmeye devam eden kişilerin ise oruçları bozulur. Ramazan Ayında olduğunu ve oruçlu olduğunu hatırlamasına rağmen; yeme içmeye bile isteyen devam eden kişilerin oruçları bozulur. Bu kişilerin 61 gün keffaret orucu tutmaları gerekir.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı bu konuda şunları paylaşmıştır: Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

İmsak Ezanı Okunurken Su İçmek Orucu Bozar Mı?

İmsak vaktinin girdiği an olan ezan sesinin okunmasıyla birlikte bir şeylerin yenilmesi ve içilmesi bırakılmalıdır. Ezanın sonuna kadar ben suyumu içip bitireyim diye düşünülmemelidir. İçilen su veya yenilen lokma bırakılmalıdır. Ağızda kalan yiyecek ve içecekler içinse hemen sindirilip, yeni lokma yenilmemeli veya yudum alınmamalıdır.

İftar Ezanı Okunurken Yemek İçmek Orucu Bozar Mı?

İnsanların üzerinde ortak kanaate vardığı konuların başında; iftar ezanı okunurken bir şeyler yeyip, bir şeyler içilmesinin orucu bozmaması üzerinedir. Akşam ezanı okunduğu andan itibaren oruç sona ermiş demektir. Ezanın sonuna kadar beklenmesine gerek yoktur. Hocanın “Allah-u Ekber” demesi ile birlikte o güne ait oruç sona ermiş demektir. İftar ezanı sonuna kadar beklenmesine gerek olmayan akşam ezanında, iftar ezanı okunurken su içmek veya ağzımıza hurma almak orucumuzu bozmayacaktır.

Yorumlar

  1. Canan Kalycı Avatar Canan Kalycı dedi ki:

    Bence bazıları bir bardak su içiyor. Bu kadar da olmamalı. Hatırladın mı bırak geç, ayıptır günahtır. 61 gün tutup tutmamak sana kalmış ama tutmalısın bence.