kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yabancı Araba Cezaları 2019

Yurtiçine getirilen yabancı arabaların süresi geçtiğinde ne kadar ceza ödenir? 2019 yılında yabancı arabalara uygulanan ceza tutarları ne kadardır? Yabancı araba cezaları 2019'da ne kadardır? Yabancı arabaların süresi 3 aya kadar geçerse ne kadar ceza ödenir? Yabancı arabaların süresi 3 aydan fazla geçerse ne kadar ceza ödenir? 2019 yılında belirlenen ceza tutarlarını öğrenmek için yazımız devamını okumalısınız.

A+
A-

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına veya mavi kart sahibi olan kişilere yurtdışında ikamet etmeleri şartı ile yabancı plakalı araçlarını 2 yıl boyunca Türkiye’de kullanma hakkı verilmektedir. Bu hakka sahip olmak isteyenlerin hem kendileri hem de getirecekleri araçlar son 1 yıl içerisinde en az 185 gün yurtdışında bulunması gerekmektedir. Yurda giriş tarihi itibariyle son 1 yıl içinde 185 gün yurtdışında geçiren vatandaşlar, kendi arabalarını veya başkalarına ait arabaları vekaletname yoluyla yurda getirebilirler. Bu kişilere 730 gün boyunca aracı yurtiçinde kullanma süresi verilebilmesi için aracında 185 gün yurtdışında bulunması gerekmektedir. Peki, aracını yurtiçine getiren vatandaşlar, bu aracı 2 yıldan fazla kullanırsa ne olur? Arabanın süresi 3 aya kadar geçerse ne kadar ceza ödenir? Arabanın süresi 3 aydan fazla geçerse ne kadar ceza ödenir? İşte sizler için derlediğimiz yabancı araba cezaları 2019.

Yabancı Arabaların Süresini 3 Aya Kadar Aşması Durumunda Uygulanacak Cezalar 2019

Yabancı arabalar, verilen 2 yıllık sürenin sonunda yurtdışına çıkarılmalıdır. Bu aracı yurtdışı etmeyen vatandaşarl rejim ihlali yapmış olurlar ve bu kişiye cezai müeyyide uygulanmaktadır. Burada, aracı getiren kişilerin süreyi ne kadar aştıkları cezayı belirleyen unsurdur. Gümrük Kanunu’nda ceza tutarları sürenin ne kadar aşıldığına göre değişmektedir. Süre aşımının 1 aya kadar, 2 aya kadar ve 3 aya kadar olması durumlarında 2019 yılı için aşağıda yer alan cezalar uygulanmaktadır:

  • Sürenin bir ay aştığı durumlarda 260 TL ceza uygulanır.
  • Sürenin bir ay aştığı durumlarda 520 TL ceza uygulanır.
  • Sürenin bir ay aştığı durumlarda 780 TL ceza uygulanır.

Yabancı arabaların polis ve jandarma tarafından sorgulamasında süresinin geçtiği tespit edilirse, rejim ihlali nedeniyle bu araçlar emniyet birimlerinin uygun gördüğü otoparka çekilmektedir. Emniyet veya Jandarma birimlerince bu aracın bilgileri gümrük idaresine sunulmaktadır. Gümrük idaresi, bu kişiye cezai müeyyideyi uygulayarak, aracın yurtdışı edilmesi için bir hafta süre verecektir. Daha sonra araç için otopark ücreti, çekici ücreti ve diğer masrafların ödenmesinden sonra bir hafta içerisinde de araç yurtdışı edilmek zorundadır.

Yabancı Arabalarla ilgili aklınıza takılan diğer konular için TIKLAYINIZ.

Yabancı Arabaların Süresini 3 Aydan Fazla Aşması Durumunda Uygulanacak Cezalar 2019

Yabancı arabaların süresini üç aydan fazla aşması durumlarda 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238. maddesinin 1. fıkrasına göre cezai müeyyide uygulanır. Bu cezaya göre: Aracın gümrük idaresine teslim edilmesi durumunda ÖTV hariç gümrük vergilerinin 1/4’ü oranında cezai müeyyide uygulanır. Bu vergiler, aracın kasko değeri üzerinden hesaplanmaktadır. Bu cezanın 2019 yılı için asgari (en az) cezai müeyyide tutarı: 1.040 TL’dir. Aracın değerinin çok yüksek olması durumunda bu ceza tutarı 20 Bin TL’ye kadar çıkabilecektir.

Yabancı arabaların emniyet sorgulamasında süresinin geçtiği tespit edilirse, rejim ihlali nedeniyle bu araçlar emniyet birimlerinin uygun gördüğü otoparka çekilir ve emniyet birimlerince iligli gümrük müdürlüğüne bilgi verilir. Gümrük müdürlüğü, bu kişiye cezai müeyyideyi uygulayarak, aracın yurtdışı edilmesi için bir hafta süre verir. Daha sonra araç için otopark ücreti, çekici ücreti ve diğer masrafların ödenmesinden sonra araç çıkarılabilir. Bir hafta içerisinde de araç yurtdışı edilmek zorundadır.

ÖRNEK 1: 2.000 CC olan ve 65.030 TL olan bir arabanın süresini 7 ay aştığını varsayalım:

  • CIF: 25.000 TL
  • Gümrük Vergisi: 20.000 x %10 = 2.500 TL
  • Katma Değer Vergisi: 4.970 TL
  • TRT Bandrolü = 110 TL
  • Vergiler Toplamı = 7.580 TL
  • 238. Maddenin 1. Fıkrasına Göre = 1.895 TL çıkacaktır.

Yabancı Arabalarla ilgili aklınıza takılan diğer konular için TIKLAYINIZ.

ÖRNEK 2: 3.000 CC olan ve 135.200 TL olan bir arabanın süresini 5 ay aştığını varsayalım:

  • CIF: 40.000 TL
  • Gümrük Vergisi: 40.000 x %10 = 4.000 TL
  • Katma Değer Vergisi: 7.952 TL
  • TRT Bandrolü = 176 TL
  • Vergiler Toplamı = 12.128 TL
  • 238. Maddenin 1. Fıkrasına Göre = 3.032 TL çıkacaktır.

Yabancı Arabaları Kullanma Hakkı Olmayan Kişilere Uygulanacak Cezalar 2019

Yabancı arabaları, kullanma hakkı olmayan kişilerin bu araçları kullanması durumunda; bu aracı hem kullanan kişiye hem de kullandıran kişiye 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238. maddesinin 1. fıkrasına göre cezai müeyyide uygulanır. Geçici İthalat Rejiminin ihlal edilmesi nedeniyle de aracın süresi tamamen kesilerek, aracın yurtdışı edilmesi için bir haftalık süre verilir. Aracın kalan süresi verilmez ve 1 hafta içinde araç yurtdışı edilir. Bu cezanın 2019 yılı için tutarları yukarıda verilmiştir.

Bize sormak istediklerinizi yazı altında yer alan yorum kısmından sorabilirsiniz.

Gürcistan’dan araç getirmek yazımız için TIKLAYINIZ.

Yorumlar

  1. Abdulla koktepe Avatar Abdulla koktepe dedi ki:

    1.9 td 2002 bir aracin cezasi ne kadar