kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Ankarayı Kim Alır?

Ankarayı kim alır 2019? Ankara yerel seçim sonuçları nasıl olur ? Hangi aday kazanır soruları havada uçuşurken Mansur Yavaş ve Mehmet Özhaseki kimdir yakından inceledik.

A+
A-

Ankara’yı Kim Kazanır? Ankara Belediye Başkanı Kim Olur?

Sayılı günler kalasıya 31 mart 2019 yerel seçimleri nasıl sonuçlanacak, hangi itifak nereyi alacak tartışmaları son sürat devam ediyor. Seçimlerin en çekişmeli geçeceği yerlerden biri Ankara.

Her iki ittifakın yerel seçimde biribirine yakın oylar aldığı her seçim bölgesi anket şirketleri, parti mensupları ve muhabirler tarafından dikkatle inceleniyor. Ankara 24 haziran genel seçimlerinde ittifakların başabaş çıktığı yerlerden biri kesinlikle değil. Hatta öyle ki Cumhur ittifakı genel seçimde %53,35 oy alırken Millet ittifakı %40,21 oy alabildi. Bu tabloya göre Millet ittifakı adayı Mehmet Özhaseki rahatlıkla Ankara Büyükşehir Beldiye Başkanı olur diyebilmemiz lazım ancak yerel seçimde elbette başka değişkenler de etkili bu yüzden Ankara’yı kim kazanır uzun uzun inceleyeceğiz.

Mehmet Özhaseki Kimdir? Nereli?

Aslen Kayserili olan Mehmet Özhaseki üniversite yıllarına kadar eğitimini memleketinde almıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Özhaseki ünivesite sonrası yine Kayseri’ye döndü ve ticarete devam etti. İlk kez 1999 yılında Kayseri Belediye Başkanı seçilip 2015 yılına kadar 16 yıl bu görevi aralıksız icra etti.

Tarihte bir ilk bir başka ilde belediye başkanlığı yapmış biri diğer bir büyükşehire aday oluyor. Bahsedilen kesinlikle şu değil aslen başka şehirden olup göç eden, orada büyüyen biri değil orta yaşının sonuna kadar yaşamadığı bir şehrin belediye başkanlığına aday olan birinden bahsediyoruz. Sayın Mehmet Özhaseki’nin durumu kesinlikle  cesaret ve özgüven gerektiriyor.

Mansur Yavaş Kimdir?

Mansur Yavaş tıpkı Mehmet Özhaseki gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup Beypazarı Belediye Başkanı olana kadar avukat olarak ilçesinde çalışmıştır. 1994 yılından 2009 yılına kadar aralıksız Beypazarı belediye başkanı olarak hizmetlerini sürdürmüştür.

Mansur Yavaş duruşu, yürüyüşü konuşmasıyla tam bir Ankaralı. Ankara ahalisi tarafından da sevilen biri ancak parti değiştirmesi ve daha önce seçim kaybetmiş olması elbette onu da tartışılır kılıyor.  İlk kez 2009 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olan Mansur Yavaş, 2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olup %1’in altından bir farkla rakibi Melih Gökçek’e seçimi kaybetmiştir.

Belediye başkanı maaşını buradan öğrenebilirsiniz.

31 Mart 2019 Yerel Seçim Anketleri Ne Diyor?

Seçim anketleri son dönemde isabetsiz tahminler nedeniyle gerek toplum gerek siyasetçiler tarafından güvenilen bir tahmin aracı olmaktan uzak durumda. Ancak 31 mart 2019 seçimi Ankara anketleri farkın çok düşük olduğunu kararsızların sayısının ise diğer seçimlere oranla daha düşük olduğunu belirtiyor.

Anketlerde genel olarak ortak olduğu görülen noktalar şunlar:

  • Ankara il genel meclisinde Cumhur İttifakı çoğunluğu sağlayacak
  • Ankara Belediye Başkanı oldukça az farkla belli olacak
  • Ankara ilçe belediyelerinin çoğunluğu eski partisinde kalacak
  • Cumhur İttifakının Ankara aday tercihi halk tarafından sorgulanır konumda

Seçimlere günler kalasıya Demokratik Sol Parti adayının rakiplerce parlatılmaya çalışıldığı ve Mansur Yavaş’a oy vermekten rahatsız olanlara alternatif olarak sunulduğu Ankara sokaklarında net olarak görülüyor.

Ankara’da HDP Seçmeni Ne Yapacak?

Halkların Demokratik Partisi bazı büyükşehirlerde belediye başkanı adayı çıkarmadı ancak ittifak, parti veya adayı işarette etmedi. Ankara HDP’nin aday çıkarmadığı illerden bir tanesi ve %6 civarında HDP oyu olduğu biliniyor. Hangi ittifakı veya adayı destekleyecekleri konusunda bir netlik bulunmadığı için bilinmezliği artıran faktörlerden bir tanesi de HDP kimi destekleyecek konusu.

Kürt kökenli seçmen muhafazakar olması nedeniyle Ak Parti ve yerel seçim adaylarını destekler şeklinde youmlayanlar olmakla birlikte son dönemde Ak Parti ve HDP arasında yaşanan siyasi gerilim ve MHP ile ittifak oy rengini etkiler diyenler de mevcut.

Ankara’yı Kim Alır?

Sorunun cevabını vermek güç ancak genel olarak Ankara’yı kim alır diyince sokağın cevabı Mansur Yavaş oluyor. Bu cevabın verilmesinde hemşericilik mi etkili yoksa Mansur Yavaş’ın Beypazarı döneminde yaptığı başarılı belediyecilik bilinmez. Ancak genellikle gözden kaçırılan nokta ise tüm anketler ve nabız yoklamaları Ankara merkezinde yapılıyor, unutmamak gerekir ki Şereflikoçhisar’dan Nallıhan’a geniş bir yelpazede 4 milyon seçmen oy kullanacak. Seçim sonuçları anketlerle benzeşmeyebilir.

İki hukukçunun ve aynı dönemde aynı fakültede önem gören hem de iki okul arkadaşının yarışını kimin kazanacağını tüm başkent merak ediyor. GÜNDEM

Belediye başkan yardımcısı maaşını buradan öğrenebilirsiniz.

Güncel ekonomi başlıklarını buradan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. işcan Avatar işcan dedi ki:

    ankarayı mansur yavaş alır. kayserili mi kazanacak?