kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yozgat Halayları Nelerdir? Sorgun Mirahor Köyünde Hangi Halaylar Çekilmektedir?

Ülkemizde yüzlerce yıldır uygulanan ve değişmez örf ve adet haline gelen düğünler, müziklerin çalındığı ve müzik eşliğinde oyunların oynandığı eğlencelerdir. Düğünlerimizi eğlenceli hala getiren müziklerin başında da halay havaları gelmektedir. Halay, birlik olmanın, omuz omuza durmanın, bir düğünü sahiplenmenin en güzel göstergesidir. Halaylarımızı koruyan ve yaşatan şehirlerin başında da Yozgat gelmektedir. Biz de yazımız devamında Yozgat halaylarını ve Yozgat ili Sorgun ilçesi Mirahor köyü halaylarını konuşmak istiyoruz.

A+
A-

Düğünler, ülkemizde binlerce yıldır süregelen en önemli adet ve törelerinden bir tanesidir. Ülkemize has gelenekleri içerisinde barındıran düğünler, oldukça kutsal sayılmaktadır. Öyle ki, düğünlerimizin olabildiğince örf ve adetlere uygun şekilde gerçekleşmesi için aylar öncesinde düğün hazırlıkları başlamaktadır. Bu hazırlıklarda düğünün hangi aşamasında nelerin yapılacağı ihmal edilmeden tek tek düşünülmekte ve evlenecek çiftlerin mutluluğu nakış nakış örülmektedir. Her iki tarafında üzerine düşen görev ve sorumluluklar ihmal edilmeden yerine getirilmektedir.

Düğünlerimizi, düğün gibi yaşamamıza vesile olan bir çok hazırlıktan sonra davetiyelerin hazırlandığı ve davetlilerin düğün gününe katıldığı günler yaşanmaktadır. Ülkemizin bir çok yerinde gün sayısı değişmekle birlikte düğünlerimiz genel olarak Cuma günü başlamakta ve Pazar günü sona ermektedir. Cumadan başlayan ve Pazar günü sona eren düğünlerimizin eğlencesi ise düğün müzikleridir. Düğün müzikleri, düğünlerin başladığı andan bittiği ana kadar çeşitli müzik aletleriyle çalınan ve eğlenceli ritimlerden oluşan sözlerdir. Bu müzikler; davul, zurna, saz, bateri, piyano ve diğer müzik aletleri eşliğinde söylenmektedir. Kırsal kesimdeki köy düğünlerinde ise genel olarak bateri, saz, davul ve zurna tercih edilmektedir.

Köy Düğünleri Hakkında

Kırsal kesimde yapılan köy düğünleri genel olarak açık bir alanda yapılmaktadır. Düğünün kalabalık olması için düğün yeri olarak geniş bir avlu tercih edilmektedir. Bu avluda kenarlara sandalyeler yerleştirilmekte ve avlunun ortasına da düğünde oynayacak kişiler için büyük bir alan boş bırakılmaktadır. Köy düğünlerden en çok tercih edilen oyun, halaydır. Halaylar, iki kişinin bir birbirine karşılıklı olarak durup hareketli müzik eşliğinde parmak veya kaşıkların şakırdatılarak oynandığı halk oyunlarına benzemeyen, topluluk halinde yan yana dizilen kişilerin çeşitli el ve ayak hareketleri yaparak oynadıkları oyunlardır. Ağır havalarla başlayan bu oyunlar, halayın sonuna doğru oynayanların iyice hızlanmaları ile son bulmaktadır.

Halay, köy düğünlerinde birlikteliğin, samimiyetin ve hep birlikte mutlu olmanın en önemli göstergesidir. Düğünü sahiplenen kişilerin evlenen kişilere destek olmak için omuz omuza durdukları ve onların mutluluğu için her daim bir araya gelebileceklerini gösterdikleri oyunlardır. Bunun için halaylar, karşılıklı değil omuz omuza tutularak oynanır. Halaya duranların elleri veya parmakları birbirine kenetlenir ve halay bitene kadar bu kenet açılmamaktadır. Birçok açıdan düğünün simgesi haline gelen halayların, en güzel temsil edildiği şehirlerden bir tanesi de Yozgat şehridir. Yozgat’ta yapılan düğünlerde birçok şekilde oynanan halaylara rastlamak mümkündür. Öyle ki, Yozgat halaylarında halayın başlaması ile sona ermesi arasında bir saatten fazla zaman geçtiği bilinmektedir.

Yozgat Halayları Nelerdir?

Yozgat kendine has kültürü ve birçok tarihi değerleriyle ülkemizin en köklü şehirlerinden bir tanesidir. Bu köklü kültür şehri yıllardır sürdürülen adet ve gelenekleri içerisinde barındırmaktadır. Binlerce yıldır Yozgat düğünlerinde çekilen halaylar bu adet ve geleneklerin en önemlileri arasında sayılmaktadır. Çekilme esnasında yapılan el ve ayak hareketleriyle birbirinden ayrılan Yozgat halayları şunlardır:

  • Ağırlama Halayı
  • Trakya Halayı
  • Cemo Halayı
  • Bopbili Halayı
  • Delilo Halayı
  • Keçeli Halayı
  • Karabit Halayı
  • Hoş Bilezik Halayı
  • Şeker Oğlan Halayı
  • Aşırma Halayı
  • Jandarma Halayı

Sorgun Mirahor Köyü Halayları

Yozgat halaylarının en iyi şekilde temsil edildiği yerlerden bir tanesi Sorgun ilçesinin Mirahor köyüdür. Sorgun ilçesinin Yozgat’a uzaklığı yaklaşık 35 kilometre iken, Sorgun ilçesinin Mirahor köyüne uzaklığı da 14 kilometredir. Osmanlı Devleti zamanından kalan köy, ismini bu bölgedeki süvari birliğinin komutanı olan “Miro veya Mira” olarak bilinen komutandan almıştır. Çalışkan, gayretli süvari atlarına iyi bakan birisi olan bu komutanın adı bölgenin adına verilmiştir. 1881 yılındaki kayıt defterlerinde de köyün adı Mirahur olarak geçmektedir. Yaklaşık 40 – 50 haneden oluşan köyün nüfusu 300’ün üzerindedir. Arslan ve Ağan aileleri, Mirahor köyünün önde gelen aileleridir. Köyün en önemli özelliği annesi veya babası bu köylü olan gençlerin, köyle olan bağlarını asla koparmamış olmalarıdır. Genel olarak köy dışındaki yerlerde çalışan gençler, köylerine ciddi şekilde bağımlı yaşamaktadır. Bu durum köydeki yüzlerce yıllık adetlerin gençler arasında yeniden canlanmasını sağlamıştır.

mirahor koyu adetleri

Köy odalarında toplanan gençler düğünlerden önce ve düğün esnasında birçok adet ve töreyi uygulamaktadır. Mirahor köyü gençlerinin en iyi yaptıkları şeylerin başında da düğün halayı gelmektedir. Her düğünde yüzlerce genç hep birlikte halay çekmekten büyük keyif almaktadır. Olabildiğince uzun süren halaylar, gece yarılarına kadar sürmektedir. Çektikleri halaylarda hiçbir taşkınlığa mahal vermeyen Mirahor gençleri, diğer şehirlerin düğünlerinde görülen taşkınlıkların aksine bir duruş sergilemektedir. Yozgat düğün halayları adetinin diri tutulmasında büyük katkısı olan Mirahor gençlerini tebrik ediyor ve milli adetlerimizin diri tutulmasındaki katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz.

Yorumlar

  1. Tebrikler Avatar Tebrikler dedi ki:

    Bu yazı çok basarikli devamını bekliyoruz…Sarıkaya kaplıcalara ilgili yazı iyi olur