kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Z Kuşağı Nedir, Z Kuşağının Özellikleri Nelerdir?

Gündelik hayatımızda her an her yerde karşımıza çıkan kavramlardan bir tanesi z kuşağı kavramıdır. Geleceğimizin belirleyicisi olması beklenen z kuşağı nedir? Z kuşağında yer alan kişilerin özellikleri nelerdir? Z kuşağını, X ve Y kuşağında yer alan kişilerden ayıran özellikleri nelerdir? Yazımız devamında z kuşağı hakkında kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.

A+
A-

Son yıllarda hemen hemen her yerde sıklıkla konuşulan konuların başında z kuşağı gelmektedir. Geleceğimizin habercisi ve belirleyicisi olarak yetişen bu kuşak hakkında birbirinden farklı görüşler sunulmaktadır. Z kuşağı nedir? Z kuşağı hangi yıl ve sonrasında doğanları kapsamaktadır? Z kuşağını X ve Y kuşağından ayıran belirleyici özellikleri nelerdir? İşte bütün bu soruların cevabı niteliğinde yazımızla sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Z Kuşağı Nedir?

Z kuşağı 2000 yılı ve sonrasında doğan kişilerin oluşturduğu kuşaktır. Bu kuşak, ülkemizin yaklaşık %39’unu oluşturmaktadır. Bu kuşağın en belirleyici özelliği, internet dünyasının içerisinde doğmuş olmalarıdır. Kuşağın öğrendiklerinin büyük bölümünü, internet ve sosyal medya dünyası oluşturmaktadır. 2023 yılında bu kuşağın yaklaşık %20’sinin oy kullanacak olması siyasi partiler açısından çok önemlidir. %20’lik kitlenin yaklaşık 5 milyona tekabül ettiğini de belirtmek gerekir. İstanbul’da oy kullanacakların sayısının da 1 milyon üstünde olması beklenmektedir.

Siyasi Partiler Z Kuşağını Önemsiyor

2023 yılı ve sonraki seçimlerde oldukça belirleyici olacak Z kuşağını siyasi partiler ciddi şekilde önemsiyor. Bu kuşak, diğer iki kuşağa göre her şeyi daha fazla sorgulayan ve kurcalayan kuşak olarak ön plana çıkıyor.  Siyasette tabuları yıkması beklenen Z kuşağı gençleri, özgürlükçü, ön yargıları olmayan, evrensel ilkelere inanan, internetsiz hayattan tat almayan genç nesil olarak biliniyor. Bu kuşak gençleri, temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlanma ihtimalini gördükleri anda ise tepkilerini hemen sosyal medyada gösteriyor. Z kuşağı her ne kadar apotik bir tavır takınsa da oldukça politik bir nesil olarak yetişiyor.

Z Kuşağının Özellikleri Nelerdir?

Z kuşağının siyasete, dine ve hayattaki beklentilerine karşı tutumları şu şekilde ifade edilmektedir:

  • Z kuşağının ön yargıları yoktur. Evrensel ilkelerle hareket etmeye çalışan bu kuşak, kimseyi bir kalıba veya şekle sokmaya çalışmıyorlar.
  • Z kuşağı evrensel ilkelere ciddi itibar etmektedir. Bu kuşak dini konularda bugüne kadar sorulamayan sorularla olaylara yaklaşıyor. Kuşak içerisinde sekülerleşmenin yoğun olduğunu söylemenin yanlış olmayacağını düşünüyoruz. Haline şükreden bir kuşak değildir, rekabet içerisinde büyümeleri sürekli olarak daha fazlasını istemelerini sağlamaktadır.
  • Z kuşağı özgürlüklerine düşkün bir kuşaktır. Bireyci yaşamak isteyen, girişimci özellikleri ve özgüveni yüksek olan bir kuşaktır.
  • Z kuşağı internet olmadan yapamayacak bir kuşaktır. Bu kuşağın en önemli özelliği, internet içerisinde büyümüş olmalarıdır. Tuvalete dahi akıllı telefonları olmadan gitmek istemeyen bu kuşak için internet olmadan bir saat bile yaşamak imkansızdır.
  • Z kuşağı siyasette sağ ve sol kesimin aynı amaca hizmet ettiğini düşünmektedir. Kişisel ve partisel çıkarların ön plana çıktığını savunmaktadır. Bu nedenle siyasete karşı daha fazla önyargılı yaklaşmaktadır.
  • Z kuşağının bakış açısı ailesinden farklıdır. Ebeveynleriyle üzerinde en çok uzlaşamadıkları konular; Kadın ve erkek arası eşitlik, dini teamüller ve herkesçe doğru kabul edilen öğretiler.
  • Z kuşağı acelecidir, çabuk öğrenmek ister. Detaylar arasında sıkışmaz. Bir şeyi sürüncemede bırakmadan ilerlemek ister. Yeteneği noktasında bir şeyleri ya öğrenir ya da öğrenmekten vazgeçer.
  • Z kuşağı isteksiz olduğu işlerde üşengeç davranır. Onu yapmamak için elinden geleni yapar. Karşısındaki kişinin bu konuda ona karşı hayıflanmasını umursamaz.
  • Z kuşağı tepkisini çabuk ortaya koyar. Tutum ve davranışlarında dengeli davranmasını beklememek gerekir. 
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.