kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

LYS Nedir, LYS Açılımı

LYS nedir, LYS açılımı nedir, LYS ne zamandan beri var, Lisans Yerleştirme Sınavı ne işe yaramaktadır? gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

LYS nedir, LYS açılımı nedir, LYS ne zamandan beri var, Lisans Yerleştirme Sınavı ne işe yaramaktadır, Lisans Yerleştirme Sınavı’nı kim düzenliyor, LYS’ye kimler girebilir, LYS kaç sınavdan oluşur?gibi soruların cevaplarını sizin için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.

LYS NEDİR?

LYS; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÖSYM’nin ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin yükseköğrenim kurumlarına yerleşebilmesi amacıyla düzenlediği iki basamaklı üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağını oluşturan sınavdır. Bu basamaklardan ilki Yükseköğretime Geçiş Sınavı yani YGS’dir. LYS farklı ders gruplarını kapsayan 5 sınavdan oluşmaktadır. Bunlar Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat-Coğrafya,Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil sınavlarıdır.

(Matematik) LYS 1 Nedir?

LYS AÇILIMI NEDİR?

LYS’nin açılımı “Lisans Yerleştirme Sınavı”dır. LYS sonrasında alınan puanların yükseköğrenim kurumlarının en az dört yıllık eğitim veren lisans programlarına kayıt yaptırmaya hak kazanmak için kullanılması sebebiyle YGS’den farklı olarak bu ismi almıştır.

LYS NE ZAMANDAN BERİ VAR?

Lisans Yerleştirme ve Yükseköğretime Geçiş Sınavları 2009’da yapılan bir değişiklikle beraber 2010 yılında uygulanmaya başlanmıştır.2010’dan önce yine ÖSYM tarafından düzenlenen ÖSS’den alınan puanlar yükseköğrenim kurumlarına yerleşmek için kullanılmaktaydı.

LYS KAÇ SINAVDAN OLUŞMAKTADIR?

LYS yukarıda da bahsettiğimiz gibi 5 farklı sınavdan oluşmaktadır. LYS 1 matematik sınavı, LYS 2 Fen Bilimleri Sınavı, LYS 3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı, LYS 4 Sosyal Bilimler Sınavı ve LYS 5 Yabancı Dil Sınavı olarak adlandırılmaktadır. Her bir sınav farklı puan türünü hesaplamak için kullanılmaktadır. Örneğin eşit ağırlık programlarından mezun olan veya yükseköğrenim kurumlarından eşit ağırlıklı bir bölüm tercih edecek adayın TM puan türüne etki eden LYS 1 matematik sınavı ve LYS 3 edebiyat-coğrafya sınavına girmesi gerekmektedir. Sitemizdeki LYS yazılarını incelerseniz bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

LYS’YE KİMLER GİREBİLİR?

LYS’ye aslında isteyen herkes başvurabilmektedir.Fakat puan türlerinin hesaplanabilmesi ve bu puan türleri ile tercih yapabilmek için karşılanması gereken asgari şartlar bulunmaktadır. Bunlardan biri en az bir ortaöğretim kurumundan mezun olmaktır. İkinci olarak LYS’lere başvurarak puan türlerinin hesaplanmasını sağlayan şey ise YGS’den ÖSYM’nin baraj olarak belirlediği puan türünün alınmasıdır. Bu iki şartı yerine getiren aday ÖSYM’nin koyduğu kurallara uyarak sınava başvurur ve sınav süresince de yine koyulan kurallara uyarsa LYS’ye girmenin asli amacı olan puan türleri hesaplanabilecektir.

(Fen Bilimleri) LYS 2 Nedir

2763 1 fc5dc4f493f76d04a3f2abf3ef59db00

LYS’YE KİMLER GİREBİLİR?

LYS’ye aslında isteyen herkes başvurabilmektedir.Fakat puan türlerinin hesaplanabilmesi ve bu puan türleri ile tercih yapabilmek için karşılanması gereken asgari şartlar bulunmaktadır.

Yorumlar

  1. ali karatlı Avatar ali karatlı dedi ki:

    güzel bilgi